Monday, March 30, 2020

Διαφορά μεταξύ θεωρητικής και εφηρμοσμένης επιστήμης


Ένας άλλος παράγων συγχύσεως και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης σε σχέση με τον κορωνοϊό και τους δήθεν ειδικούς, είναι η άγνοια του κοινού επί εννοιών όπως θεωρητική και εφηρμοσμένη επιδημιολογία.
Όποιος έχει τελειώσει κάποιο πανεπιστήμιο, ασχέτως ειδικότητος, θα έχει ακούσει έννοιες όπως εφηρμοσμένη φυσική (applied physics), σε αντιδιαστολή με την θεωρητική φυσική (theoretical physics), applied economics/theoretical economics, κ.α.
Ακόμη και αυτοί που έχουν σπουδάσει θετικές επιστήμες, χωρίς πρακτική εξάσκηση, δεν κατανοούν και πολλά από το αντικείμενό τους.
Στο πανεπιστήμιο είχα ένα σωρό καθηγητές που όλη τους την σταδιοδρομία την είχαν περάσει στις ακαδημαϊκές αίθουσες, με ελαχίστη ή ανύπαρκτη πρακτική εμπειρία σε κάποια βιομηχανία.

Αυτά τα άτομα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν καθημερινά, πρακτικά προβλήματα, διότι έτσι είναι η φύση της εργασίας τους. Ένα μικρό ποσοστό που κατά καιρούς εγκαταλείπει τα πανεπιστημιακά έδρανα και επιστρέφει στην πρακτική εξάσκηση της ειδικότητός του, εμφανίζει κάποιες εκλάμψεις νοημοσύνης. Οι υπόλοιποι ασχολούνται με θεωρητικά μοντέλα και κάποιες εργαστηριακές έρευνες, που πολλές φορές απέχουν από την πραγματικότητα και δεν έχουν καμμία πρακτική εφαρμογή.
Όσοι επιδημιολόγοι ωρύονται σήμερα για τον κορωνοϊό είναι κυρίως θεωρητικοί επιδημιολόγοι.
O βρετανός επιδημιολόγος αντίστοιχος του Τσιόδρα, ακούει στο όνομα Neil Ferguson, και είναι καθηγητής μαθηματικής επιδημιολογίας.
H διαφορά μεταξύ θεωρητικής και εφηρμοσμένης επιστήμης, είναι τεραστία.
Ο κόσμος ακούει τον τίτλο "καθηγητής επιδημιολογίας" και νομίζει ότι ο τάδε είναι φωστήρας. Ενώ πρόκειται για άπειρα άτομα που γνωρίζουν μόνον θεωρητικά μοντέλα.

1 comment:

  1. Είναι αλήτες!!!
    Πήγα σε μικρό επαρχιακό μίνι μάρκετ να πάρω περιοδικά και μου είπαν ότι δεν μπορώ, γιατί τους υποχρέωσαν σε καταγραφή και επιστροφή ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΘΑ ΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ!!!!
    Στις λαϊκές και στα μικρά μαγαζιά κολλάμε κορόϊδο-ιό, στα σούπερ μάρκετ ΔΕΝ κολλάμε!!!
    Αποφασίζουμε και διατάζουμε! Ε, ρε δούλεμα η δημιοκρατία ...

    ReplyDelete