Saturday, March 28, 2020

Τα μαθηματικά μοντέλα προβλέψεων θνησιμότητος είναι λιγώτερο αξιόπιστα από τις καφετζούδες της γειτονιάς



Η Βρετανία μέχρι προσφάτως ακολουθούσε την στρατηγική, "ανοσία της αγέλης", εις ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, σε αντίθεση με την Γαλλία και άλλες χώρες που ακολούθησαν την στρατηγική του μαζικού εγκλεισμού.

Ξαφνικά άλλαξε στάση η κυβέρνηση του Boris Johnson και πανικόβλητη επέβαλε τον μαζικό εγκλεισμό. Βασικό ρόλο έπαιξε μία μελέτη του Ιmperial College, δια της οποίας προεβλέπετο ότι αν δεν ληφθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα, θα υπάρξουν 500.000 θάνατοι στην Βρετανία, και περίπου 2 εκατομμύρια νεκροί στις ΗΠΑ.

Όταν ήμουν έφηβος είχα έναν σεβασμό σε ιδρύματα όπως το Imperial College. Νεανικά ασυγχώρητα λάθη...Η άγνοια εξάρει τις νεανικές αυταπάτες. Η γνώση τις εξολοθρεύει.

Το Imperial College χρησιμοποίησε ένα μαθηματικό μοντέλο δια του οποίου έκανε προβολές θνησιμότητος στο μέλλον. Ό,τι ακριβώς κάνουν και οι "ειδικοί" με την τρομοϋστερία της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι αδιαφορούν για τα ιστορικά δεδομένα θερμοκρασιών.

Δημιουργούν μαθηματικά μοντέλα στον υπολογιστή τους, και εκεί, ως γνωστόν, εξάγεις νούμερα με βάση το τί νούμερα εισάγεις. Ο καθένας μπορεί να βγάλει διαφορετικά αποτελέσματα αλλάζοντας τις παραμέτρους. Στην ουσία το αποτέλεσμα το καθορίζει ο εισάγων τις παραμέτρους.

Τις ίδιες ανόητες πρακτικές εφαρμόζουν και διάφοροι οικονομολόγοι της κακιάς ώρας με τα μαθηματικά μοντέλα που δημιουργούν στον υπολογιστή τους, και κάνουν "προβλέψεις" για την παγκόσμια οικονομία (καλύτερες προβλέψεις κάνουν οι καφετζούδες της γειτονιάς). Κάτι τέτοιοι άχρηστοι κατέστρεψαν την οικονομική επιστήμη.

No comments:

Post a Comment