Thursday, March 26, 2020

Εκτός και αν δεν υπήρχε πρόβλημα εξ αρχής...





Στην κινεζική επαρχία Hubei, το αρχικό επίκεντρο της "πανδημίας" του κορωνοϊού, οι αρχές ήραν την μαζική καραντίνα, και μάλιστα δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν νέα κρούσματα.

Δηλαδή με μία μαζική καραντίνα, λύθηκε αυτό το "τρομερό" πρόβλημα στο επίκεντρο της λοιμώξεως; Χωρίς να έχει βρεθεί ακόμη το φάρμακο/εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, και χωρίς να έχουμε φτάσει ακόμη στο καλοκαίρι οπότε να εξετάσουμε αν παίζει ρόλο η αλλαγή του καιρού, μηδενίστηκαν τα νέα κρούσματα, ισχυρίζονται οι κινεζικές αρχές.

Με βάση την απλή λογική, είτε ο ιός αποφάσισε από μόνος του να αδρανοποιηθεί μεταλλασσόμενος σε ανώδυνη μορφή/strain, είτε τώρα που άρχισαν πάλι οι επαφές στην επαρχία Hubei η μετάδοση του ιού θα ξαναπάρει την ανιούσα στις στατιστικές.

Υπάρχει και άλλη μία εκδοχή, εξ αρχής οι κινεζικές αρχές υπερέβαλαν και επειδή δεν ήξεραν τί να κάνουν, επέβαλαν την μεσαιωνικού τύπου μαζική καραντίνα. Ούτε και τώρα ξέρουν τί κάνουν.

Θα φτάσουμε στο κωμικοτραγικό σημείο σε λίγες μέρες να αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα στην Κϊνα-το αρχικό επίκεντρο της "πανδημίας", και στην Δύση/ΕΕ/Ελλάδα για τους επόμενους μήνες να έχουμε γενικό αποκλεισμό.

Το χειρότερο όλων είναι ότι αν μετά την άρση της γενικής καραντίνας, παρατηρηθεί μείωση κρουσμάτων, τα καθεστωτικά μμε θα το παρουσιάσουν ως επιτυχία του μέτρου, και στην ουσία θα περάσει στο υποσυνείδητο του κόσμου ως θεραπευτική μέθοδος/λύση, ενώ θα πρόκειται για απάτη ολκής, και για επαίσχυντο βιασμό της λογικής.

Κλασσικό λάθος λογικής: Post hoc ergo propter hoc-Μετά από αυτό, ως εκ τούτου, λόγω αυτού του γεγονότος.

Αν διαπιστωθεί μείωση των κρουσμάτων μετά την μαζική καραντίνα, χωρίς να έχει βρεθεί φάρμακο, τότε δεν έχει λυθεί το πρόβλημα. Θα έχουμε νέα προβλήματα. Εκτός και αν δεν υπήρχε πρόβλημα εξ αρχής...

4 comments:

  1. Λογικά θα υπάρξει και δεύτερο κύμα όταν τους αμολήσουν ελεύθερους.

    ReplyDelete
  2. μια καθόλου προβοκατόρικη ερώτηση που με απασχολεί. Πως εξηγείς ότι έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία στην Β. Ιταλία; Τα ενδεχόμενα είναι:
    1) δεν έχουν γεμίσει και τα παρουσιάζουν έτσι
    2) ο κόσμος νοσηλεύεται χωρίς να έχει ανάγκη νοσηλείας
    3) όντως υπάρχει πρόβλημα με νέου τύπου πνευμονία
    4) γέρασαν απότομα από πέρυσι σε φέτος
    5) μειώθηκαν οι ΜΕΘ από πέρυσι
    6) είχαν πρόβλημα και πέρυσι με τις ΜΕΘ, αλλά το έκρυβαν
    7) ;;

    ReplyDelete
  3. Υπάρχει και η περίπτωση ο πληθυσμός να έχει ήδη αναπτύξει ανοσία, επομένως ο ιός πολύ λιγότερο επικίνδυνος από όσα με έλεγαν αρχικά.

    ReplyDelete
  4. Σε εποχές πανικού γεμίσουν τα νοσοκομεία, όπως αδειάζουν τα σουπερμάρκετ. Και όποιος δηλώνει ότι έχει συμπτώματα, το ιατρικό προσωπικό επειδή φοβάται, του κάνει ένα σωρό αχρείαστες εξετάσεις που άλλοτε δεν θα τις έκανε.

    Ι. Αμυράς

    ReplyDelete