Saturday, March 28, 2020

Το πραγματικό δίλημμα είναι ζωές έναντι ζωών, και όχι ζωές έναντι χρημάτων όπως λέει το καθεστώς



Ένα επιβαρυντικό στοιχείο για την δημόσια υγεία που δεν θα καταγραφεί στις στατιστικές του ψάλτη Τσιόδρα είναι η ζημία που προκαλείται ήδη σε ασθενείς που πάσχουν από άλλα νοσήματα εξ αιτίας των σπανίων πόρων (υλικά, μηχανήματα, κλίνες, χρήματα, ανθρώπινο δυναμικό) που αφαιρούνται από άλλους τομείς/ασθένειες για να επικεντρωθούν στον αόρατο εχθρό του κορωνοϊού.

Αυτό ήδη συμβαίνει και στο εξωτερικό. Ασθενείς άλλων νοσημάτων, τίθενται σε υποδεέστερη θέση, ακυρώνονται χειρουργεία, δεν βρίσκουν κλίνη σε ΜΕΘ, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το φαινόμενο της τρομοϋστερίας.

Αυτό ως απάντηση για όσους κατάπιαν το ψευτοδίλημμα του καθεστώτος, το οποίο αντιπαρέθεσε ζωές έναντι χρημάτων, ήτοι τί προτιμάτε, να χάσετε την ζωή σας από τον κορωνοϊό ή κάποια χρήματα από τον μαζικό εγκλεισμό;

Όπως έγινε και με το ψευτοδίλημμα των προπαγανδιστών του μνημονίου: τί προτιμάτε, χρεωκοπία ή μνημόνιο; Εξ αιτίας αυτού του ψευτοδιλήμματος, λόγω αγνοίας, αρκετοί πολίτες τότε έσκυψαν το κεφάλι. Τώρα όμως ξέρουν ότι μνημόνιο σήμαινε διαρκή χρεωκοπία.

Το σημερινό ψευτοδίλημμα υπονοεί ότι ο μαζικός εγκλεισμός δεν θα έχει απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, παρά μόνον οικονομικές απώλειες.

Η πραγματικότης είναι τελείως διαφορετική. Οι πόροι που ανακατανέμονται από άλλους τομείς υγείας για να δοθούν στην αναχαίτιση του κορωνοϊού, θα προξενήσουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία ασθενών άλλων νοσημάτων.

Επομένως το σωστό δίλημμα είναι ζωές έναντι ζωών, και όχι ζωές έναντι χρημάτων.

Η κατανομή πόρων (resource allocation), δεν είναι απλώς μία πτυχή της διοικήσεως οργανισμών. Μία λάθος επιλογή, μπορεί να παραλύσει ολόκληρα εργοστάσια, ή δημόσια έργα, ή να καταστρέψει στρατούς εν εκστρατεία.

Ευθύνη των διευθυντών μεγάλων έργων είναι να κατανέμουν τους διαθέσιμους πόρους κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην εμφανίζωνται ούτε ελλείψεις ούτε υπερσυγκέντρωση πόρων σε κάποιο σημείο της αλυσίδος παραγωγής. Στην περίπτωσή μας, τα νοσοκομεία είναι μέρος της αλυσίδος παροχής υπηρεσιών υγείας.

Είναι αδιανόητο να λές σε ασθενείς που νοσούν από άλλες ασθένειες ότι δεν διαθέτεις κλίνες ΜΕΘ επειδή όλες είναι πλήρεις λόγω κορωνοϊού. Και το πρόβλημα δεν λύνεται με επιτάξεις ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ. Το πρόβλημα λύνεται με το να απαγορεύσεις στον κάθε άσχετο νεοβυζαντινό ψάλτη να παραπληροφορεί τον Λαό με τις ανεύθυνες δηλώσεις του.

No comments:

Post a Comment