Saturday, December 5, 2015

Η ρωσσική ηγεσία επιδεικνύει ολιγωρία στην Μέση Ανατολή



Η ρωσσική ηγεσία της δεκαετίας 1990-2000 είχε κάποια δικαιολογία στην δουλική συμπεριφορά που επεδείκνυε έναντι των δυτικών συμμάχων, λόγω του ότι η διάλυση της ΕΣΣΔ προκάλεσε εσωτερικό πολιτικό και οικονομικό χάος.

Αλλά στην περίοδο 2000-2015 δεν υπάρχει καμμία δικαιολογία. Τέσσερις φορές η ρωσσική ηγεσία Πούτιν (Ιράκ 2003, Λιβύη 2011, Συρία 2011-2015, Ουκρανία 2014) επέδειξε υποχωρητική στάση.

Αδράνησε τελείως στον δεύτερο πόλεμο κατά του Σαντάμ. Αδράνησε στον πόλεμο κατά του Καντάφι. Αδράνησε στον πόλεμο κατά του Άσσαντ. Στην περίπτωση της Ουκρανίας αφού απέσπασε την Κριμαία, αφήνει την υπόλοιπη ανατολική Ουκρανία στο έλεος του Ποροσένκο.

Άφησε δύο παραθαλάσσιες χώρες να καταστραφούν, Λιβύη, και Συρία, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάσεις εμπροσθοφυλακής για την Ρωσσική ομοσπονδία.

Σήμερα, μετά την κατάρριψη του ρωσσικού μαχητικού από την Τουρκία, αντί να διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ την απομάκρυνση του Ερντογάν από την εξουσία, διαπραγματεύεται την απομάκρυνση του Άσσαντ από την εξουσία.

Καλά θα κάνουν οι φιλορώσσοι στην Ελλάδα αφ' ενός να κρατούν μικρό καλάθι, αφ' ετέρου να εξετάζουν διαχρονικώς την συμπεριφορά του Πούτιν. Η ρωσσική επέμβαση στην Συρία ήρθε με καθυστέρηση τεσσάρων ετών. Τέτοια καθυστέρηση αποδεικνύει αδυναμία και ολιγωρία. Ποτέ ισχύ και αποφασιστικότητα.

Το Ιράν και η Χεζμπολλάχ, μία χώρα και μία οργάνωση που υπολείπονται σε στρατιωτική ισχύ από την Ρωσσία, έχουν διεξάγει πολύ σκληρούς και μακροχρόνιους πολέμους στην Μέση Ανατολή, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητά τους.

3 comments:

  1. 1)Σωστα,τι περιμενε 4,5 χρονια;2)http://mavroskrinos.blogspot.gr/2015/12/blog-post_17.html http://redskywarning.blogspot.gr/2015/12/blog-post_5.html Νομιζω πως εισαι υπερβολικος προς την Ευρωπη.Εχουμε κοινο εχθρο,που λεγεται Σιωνισμος και Ισλαμ.3)Αναμεσα στην Ορθοδοξη Εκκλησια και την Καθολικη,ποια θα θεωρουσες πιο κοντα στον Ελληνισμο;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η στρατηγική ανάλυση επιβάλλει να σκεπτώμεθα διαχρονικώς. Ο χριστιανισμός είναι διαχρονικός ολετήρας του Ελληνισμού ανήκων στις τρεις αβρααμικές θρησκείες. Έχουν την ίδια μήτρα. Η εξαίρεση του χριστιανισμού είναι ιστορικώς αστήρικτη.

      Ο θεολογικός πυρήνας όλων των χριστιανικών τάσεων και αιρέσεων είναι ο ίδιος. Οι μεταξύ των διαφοροποιήσεις κατ' ουδένα τρόπο σημαίνει προσέγγιση με τον Ελληνισμό. Η Ελληνική Κοσμοθέαση ανήκει στις παραδοσιακές, πολυθεϊστικές, εθνικές παραδόσεις, όπως ο Οντινισμός, ο Ινδουϊσμός, και ο Σιντοϊσμός. Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με τα μονοθεϊστικά δόγματα που έχουν ιουδαϊκή μήτρα.

      Σε ωρισμένες εποχές εμφανίζεται η αντιγραφή θεολογικών στοιχείων από τον Ελληνισμό, και η μείξη θεολογικών αντιλήψεων. Στην πρώιμη χριστιανική εποχή (0 έως το +300) εμφανίζεται ο θεολογικός συγκρητισμός, όπως στην περίπτωση του Ωριγένους, αλλά αργότερα επικρατεί η θεολογική καθαρότητα προς όφελος του ιουδαϊσμού. Ο Ωριγένης κατεδικάσθη ως αιρετικός.

      Αν όμως εξαγάγαμε το συμπέρασμα ότι κάποιο χριστιανικό δόγμα προσεγγίζει τον Ελληνισμό, θα έπρεπε συγχρόνως να θεωρήσουμε ότι ο καθολικισμός ή η ορθοδοξία έχουν κοινά στοιχεία με τον Οντινισμό/Σιντοϊσμό/Ινδουϊσμό, πράγμα άτοπο και ανυπόστατο.

      Ιφικράτης

      Delete
  2. Μήπως δεν ήταν έτοιμος από στρατιωτικής και τεχνολογικής άποψης να επέμβει νωρίτερα;
    Μπορούσε να επέμβει στην Λιβύη ή στο Ιράκ και δεν το έκανε;
    Ένας βασικός πρακτικός λόγος που επενέβη στην Συρία ήταν το ότι είχε εκεί ναυτική βάση.

    Στο θέμα της Τουρκίας φαίνεται αρκετά προσεκτικός.
    Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και πιθανή άμεση στρατιωτική προσβολή της απ΄την Ρωσία ενδεχομένως να οδηγήσει σε ευθεία σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Όταν παίζουν τέτοια ενδεχόμενα όλοι οι παίκτες είναι πολύ προσεκτικοί, και καλά κάνουν.

    ReplyDelete