Thursday, December 10, 2015

Οι λύσεις σε προβλήματα πολλαπλών μεταβλητών απαιτούν εξειδικευμένη στρατηγική σκέψη



Ενώ θεωρούμε δεδομένο ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν ικανή στρατηγική για να συντρίψει την παγκόσμια ισλαμική τρομοκρατία, ας δούμε την πολυπλοκότητα που αντιμετωπίζουν στην Μέση Ανατολή οι στρατηγικοί σχεδιαστές της Δύσεως.

Για να είναι εποικοδομητική η κριτική μας απέναντί τους, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από την δική τους οπτική γωνία.

Οι δυτικοί σύμμαχοι θα ήθελαν να αναχαιτίσουν την ISIS αλλά συγχρόνως δεν θέλουν να ενισχυθεί το σιιτικό Ιράν, διότι έχουν συμμαχία με την σουνιτική Τουρκία και την σουνιτική Σαουδική Αραβία.

Απεχθάνονται την νεοθωμανική Τουρκία, αλλά την ίδια στιγμή ανησυχούν για την διαρκώς ανερχομένη δύναμη της Ρωσσίας.

Θέλουν να βοηθήσουν τις δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά, αλλά την ίδια στιγμή είναι υποχρεωμένοι να στηρίζουν τον νατοϊκό τους σύμμαχο, την Τουρκία. Το ΝΑΤΟ δεν είναι εύκολο να αναγνωρίσει τον διαμελισμό της Τουρκίας. Με αποτέλεσμα αρκετές φορές να εγκαταλείπουν τους Κούρδους στο έλεος της ISIS και των Τουρκικών βομβαρδισμών.

Πριν εμφανιστεί η ISIS, ήθελαν να ανατρέψουν τον Άσσαντ. Μετά όμως αντιμετώπισαν αλληλοσυγκρουόμενες προτεραιότητες: Άσσαντ ή ISIS; Ποιόν από τους δύο να βάλουν πρώτα στο στόχαστρο; Εδώ έπαιξε ρόλο το Ισραήλ. Το Ισραήλ πίεσε εξ αρχής να ανατραπεί ο Άσσαντ λόγω συμμαχίας με την Χεζμπολλάχ. Οι δυτικοί στρατηγικοί σχεδιαστές δεν μπορούσαν να αγνοήσουν την επιθυμία του Ισραήλ.

Οι Κούρδοι πολέμησαν την ISIS αλλά ταυτοχρόνως με εντολή των ΗΠΑ προσπάθησαν να καταλάβουν συριακά εδάφη και να αποσχιστούν από την Συρία. ΗΠΑ και Ισραήλ πιέζουν τους Κούρδους να αποσπάσουν συριακό έδαφος, αντί τουρκικό.

Η Ρωσσία θέλει να καταπολεμήσει την ISIS αλλά την ίδια στιγμή έχει ανοικτό μέτωπο στην Ουκρανία, στα δυτικά της σύνορα, με το ΝΑΤΟ να πιέζει συνεχώς. Με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται την αποχώρηση του Άσσαντ από την εξουσία προκειμένου να κατευνάσει το ΝΑΤΟ.

Η συνωμοσιολογία ότι η ανάδυση της ISIS είναι αμερικανικό σχέδιο είναι λάθος. Ισλαμικές οργανώσεις όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα επί δεκαετίες αγωνίζονται για να επανιδρύσουν το ισλαμικό χαλιφάτο. Η ISIS είναι μία από τις πολλές ισλαμικές οργανώσεις που αγωνίζονται για τον ίδιο στόχο. Η ISIS θα υπήρχε και χωρίς την βοήθεια της CIA. H βοήθεια που έλαβε από ΗΠΑ, Τουρκία, Κατάρ, κ.α., επιτάχυνε τον σκοπό της, αλλά δεν τον δημιούργησε.

Η εξήγηση για την επικράτηση της ISIS έγκειται στο ότι οι αντίπαλοί της έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα.

Έχουμε να κάνουμε με μία συνάρτηση πολλαπλών μεταβλητών. Πολλές χώρες, εθνότητες, θρησκείες, με αντικρουόμενα θρησκευτικά, εθνικά, κρατικά, και γεωστρατηγικά συμφέροντα. 

Ακόμη και αν οι ΗΠΑ είχαν τις καλύτερες προθέσεις για την Μέση Ανατολή, θα ήταν εξαιρετικώς δύσκολο οι στρατηγικοί σχεδιαστές να βρούν ικανοποιητική λύση σε μία τόσο πολύπλοκη συνάρτηση.

Τοιούτου είδους προβλήματα απαιτούν εξειδικευμένη στρατηγική σκέψη.

No comments:

Post a Comment