Στην διάλεξη αναλύθηκαν οι μεγάλες στρατιωτικές συγκρούσεις στην Ευρώπη και τα αποτελέσματά τους στο Ελληνικό Έθνος.
Τα ιστορικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η Ευρώπη ουδέποτε υπήρξε ενιαία οντότητα.
Διαχρονικώς προξένησε τεράστιες απώλειες στον Ελληνισμό, με αποτέλεσμα την δημογραφική και πληθυσμιακή του συρρίκνωση.
1) κεφάλαιο Ελευθέριος Βενιζέλος
ReplyDeleteΟ Αμυράς λέει ότι έπρεπε η Ελλάδα, υπό πρωθυπουργίας Βενιζέλου, ήδη από το 1910 να εμπλακεί σε πόλεμο με την οθωμανική αυτοκρατορία στα εδάφη της Ιωνίας. Το 1910 ο Βενιζέλος με στήριξη του Στρατιωτικού Συνδέσμου ήρθε στην Αθήνα και ορίστηκε πρωθυπουργός. Ανέλαβε και ως υπουργός στρατιωτικών. Τα 2 επόμενα χρόνια προετοίμασε τον στρατό. Το 1912 κυρήχθηκε ο Α' βαλκανικός πόλεμος και μέχρι το 1914, με την ολοκλήρωση του Β' βαλκανικού, η Ελλάδα είχε διπλασιαστεί τόσο εδαφικά όσο και πληθυσμιακά. Ένας ηγέτης πρέπει να επιλέγει τις μάχες του. Η ίδια η ιστορία απέδειξε ότι την περίοδο αυτή έκανε τις σωστές συμμαχίες οι οποίες οφέλησαν το έθνος.
Όταν τελικά μεσω της διπλωματικής οδού του δόθηκε η Ιωνία έπραξε ότι θα έκανε κάθε εθνικόφρων πολιτικός. Άρπαξε την ευκαιρία και χωρίς μια σταγόνα ελληνικό αίμα (αρχικά) απελευθέρωσε Έλληνες αδελφούς. Οι διεθνείς συνθήκες άλλαξαν και χάσαμε (προσωρινά) την Μικρά Ασία όταν ο Βενιζέλος ΔΕΝ ήταν πια στην πρωθυπουργία.
2) κεφάλαιο Μεταξάς
η εξωτερική πολιτική του ήταν σαφώς αγγλόφιλη. Έχουν πολύ πλάκα αυτοί που θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία παρουσιάζοντας τον Μεταξά σαν φασίστα που έψαχνε ευκαιρία να μας βάλει στο άρμα του Χίτλερ. Πολύ σωστά τα είπε ο Αμυράς. Δεν ήταν όμως αγγλόδουλη. Ο Μεταξάς γνώριζε πολύ καλά ότι σε έναν πόλεμο διαρκείας οι Αγγλοαμερικάνοι θα νικούσαν. Η ιστορία απέδειξε ότι δεν είχε άδικο. Παρόλες τις πιέσεις και τα ελάχιστα χρόνια εγκαθίδρυσης του καθεστώτος..η Ελλάδα δεν σύρθηκε στον πόλεμο στο πλευρό της Αγγλίας. Αυτό έγινε μόνον όταν απειλήθηκε η εδαφική ακεραιότητα. Μάλιστα ο Μεταξάς αρνούνταν απιβίβαση αγγλικών στρατευμάτων όσο αυτά δεν ήταν ικανά να εξασφαλίσουν την νίκη απέναντι στα ναζιστικά και φασιστικά στρατεύματα εισβολής. Ο Μεταξάς τελικά δολοφονήθηκε από Άγγλους πράκτορες και τα πράγματα πήραν άλλη τροπή.
Μαγκα, το σχολιο σου μονο ειναι τροφη για σκεψη, πραγματι, το αντεγραψα να το εχω για μελετη.
ReplyDelete