Tuesday, October 13, 2015

Λέξεις-κλειδιά για διαδικτυακή έρευνα στο ζήτημα της 4ης γενεάς πολέμου



Για όσους αναγνώστες ρώτησαν από πού άντλησα πληροφορίες για το άρθρο μου, "Πώς θα διεξήγετο ο αστικός πόλεμος μίας ελληνικής ταξιαρχίας κατά των ισλαμιστών σε ξένο έδαφος εν μέσω εχθρικού πληθυσμού;" τους ενημερώνω ότι στο εξωτερικό έχει αναπτυχθεί μία τεράστια βιβλιογραφία σχετικώς με τους μη-κρατικούς πολέμους.

Δηλαδή την υπέρβαση του Βεστφαλιανού δόγματος περί πολέμου, όπου οι πολεμικές συρράξεις γίνονται μόνον μεταξύ κρατών.

Ο ορισμός του πολέμου αλλάζει και εξελίσσεται. Αλλάζει το τί αποτελεί πολεμική πράξη, όπως επίσης αλλάζει το ποιός διεξάγει πόλεμο. Διευρύνεται συνεχώς ο ορισμός του ποιός είναι μαχητής και άρα νόμιμος στόχος, καθώς και το εύρος των στόχων. Έχουν καταρρεύσει ήδη οι κλασσικοί διαχωρισμοί μεταξύ πεδίων ειρήνης και πεδίων πολέμου, μεταξύ αόπλων πολιτών και ενόπλων μαχητών, μεταξύ εγκλήματος και πολέμου, μεταξύ εγχωρίου και διεθνούς πολέμου.

Οι κάτωθι όροι θα βοηθήσουν τους χρήστες του διαδικτύου να εξοικειωθούν με τις νέες αντιλήψεις περί πολέμου:

disruptive innovation, 
innovation and irregular warfare, 
the future of war, 
warfare innovation, 
hybrid warfare, 
unconventional warfare, 
4th generation warfare, 
non-linear warfare, 
non-state actors, non-state wars, 
transnational asymmetric warfare, 
transnational insurgencies, 
revolutionary warfare, 
ethnic bioweapons,
global guerrillas, 
memocide

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε πληροφορίες για ένα συνέδριο που έγινε προσφάτως στις ΗΠΑ σχετικώς με την φύση των μελλοντικών συρράξεων:


Τα δύο ακόλουθα άρθρα από το sputniknews περιγράφουν με ανάγλυφο τρόπο τις μελλοντικές εξελίξεις στην διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων. Αναφέρεται η μεταπήδηση από τον χώρο της επιστημονικής φαντασίας στο πεδίο της πραγματικότητος: ζώα-cyborgs, γεωφυσικά όπλα, εθνο-ιοί.



Τέλος μπορείτε να βρείτε δωρεάν στο διαδίκτυο το βιβλίο του Martin van Creveld, "The transformation of war", ο οποίος ήδη από το 1991 όταν έγραψε το βιβλίο του έσπασε την παράδοση του Κλαούζεβιτς, προβλέποντας ότι οι μελλοντικοί πόλεμοι θα είναι μη-συμβατικοί, από μη-κρατικούς δρώντες.

Σε αυτό το πνεύμα γράφτηκε το άρθρο μου, με σκοπό οι Έλληνες δημοσιολόγοι και στρατηγικοί σχεδιαστές να αποκτήσουν την απαραίτητη αυτοπεποίθηση στο να σπάνε την παράδοση και να ανατρέπουν πλήρως τα δεδομένα του πολέμου.

Η επιστημονική ανεπάρκεια στις στρατιωτικές επιστήμες είναι πασιφανής στις "ελληνικές" ένοπλες δυνάμεις. Δεν είναι απαραίτητο τοιαύτη ανεπάρκεια να κατακλύζει και τους απλούς Έλληνες πολίτες.

2 comments:

  1. Ιφικράτη για ποιό λόγο δεν θέτεις την προσπάθεια που κάνεις στο επόμενο βήμα. Δεν εννοώ την σύγκρουση αλλά την διοργάνωση σεμιναρίων όπου θα καταρτιστεί ένας πυρήνας βαθεια ιδεολογικοποιημένος με άρτια στρατηγική σκέψη;
    Είναι έλλειψη χρόνου ή θεωρείς ότι με το διαδίκτυο και μόνο μπορεί να επιτευθούν πολλά;
    Προσωπικά καλό και χρήσιμο θεωρώ το διαδίκτυο, ωστόσο είναι κρίμα η σκέψη σου να μοιράζεται μόνο σε όσους έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Θεωρώ εξάλλου ότι τώρα είναι ο καιρός ανοίγματος τέτοιων ιδεών όπως οι δικές σου προς την κοινωνία. Η μαζική αποχή των τελευταίων εκλογών δείχνουν απόλυτα ότι κατί το πραγματικά νέο και ριζοσπαστικό αναζητεί ο Έλληνας. Αν όχι τώρα τότε πότε;

    ReplyDelete
  2. Το ίδιο σκέφτομαι και εγώ. Θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ.

    ReplyDelete