Monday, October 5, 2015

Μόνον με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, δεν επιτυγχάνονται μόνιμα αποτελέσματα


Η Ρωσσία μέχρι στιγμής στην Συρία ακολουθεί την πεπατημένη των ΗΠΑ ως προς την στρατιωτική δράση κατά της ISIS.

Αεροπορικά πλήγματα χωρίς να αποβιβάζει στρατιώτες στο έδαφος, χωρίς να πλήττει την ισλαμική ιδεολογία στην Μέση Ανατολή, και χωρίς να απαγορεύει τον προσηλυτισμό ρώσσων πολιτών στο ισλάμ.

Πρόκειται για μία αποτυχημένη προσέγγιση: Λάθη Αμερικανών στον πόλεμο κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας

Πλήττει μόνον το στρατιωτικό σκέλος της ISIS, όχι το ιδεολογικό που είναι το πιό επικίνδυνο.

Ακόμη και αν η Ρωσσία διαλύσει την ISIS, μετά από λίγο διάστημα θα εμφανιστεί άλλη ισλαμική οργάνωση με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Όσο οι Ρώσσοι δεν πλήττουν την ισλαμική ιδεολογία, δεν πρόκειται να επιτύχουν μόνιμα αποτελέσματα. 

Αν και όταν αρχίσουν να πλήττουν τα ιδρυτικά δίκτυα υποδομών του ισλάμ (σχολεία μαντράσα, πανεπιστήμια, τζαμιά, πολιτιστικά κέντρα, μέσα μαζικής ενημερώσεως, θεολογικές σχολές, ισλαμικές τράπεζες), τότε θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε θετικώς την επιχειρησιακή τους δράση στην Συρία.

6 comments:

  1. Μία τέτοια υπάρχουσα πολεμική έκβαση που διαφαίνεται απομακρύνει την Ελλάδα από μία πολεμική εμπλοκή;

    ReplyDelete
  2. "Αν και όταν αρχίσουν να πλήττουν τα ιδρυτικά δίκτυα υποδομών του ισλάμ (σχολεία μαντράσα, πανεπιστήμια, τζαμιά, πολιτιστικά κέντρα, μέσα μαζικής ενημερώσεως, θεολογικές σχολές, ισλαμικές τράπεζες)"

    Αν έκαναν αυτά, θα είχαν να αντιμετωπίσουν έναν ενιαίο ισλαμικό μέτωπο, διότι όλοι οι μουσουλμάνοι θα ενώνονταν.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα ενώνονταν τότε αλλά όχι τώρα που (sic)απλώς τους σκοτώνουν; Δεν νομίζω.

      Delete
    2. Δεν ενώνονται τώρα διότι δεν στοχεύουν τη θρησκεία τους μέχρι στιγμής. Για τους μουσουλμάνους προέχει η θρησκεία, και όχι το πρόσωπο.

      Delete
  3. ο συριακός στρατός πολεμάει από εδάφους εδώ και αρκετά χρόνια τους ισλαμοπίθηκους. ο λίβανος μέσω της Χεζμπολάχ έχει ήδη εμπλακεί. Το Ιράν τροφοδοτεί με ανθρώπινο προσωπικό και υλικό τους Σύριους εδώ και ένα χρόνο Η Ρωσία παρέχει αυτό που έλειπε από τον συνασπισμό....τεχνογνωσία και όπλα υψηλής τεχνολογίας. Όσο για τον ιδεολογικό πόλεμο...οι τζιχαντιστές τα καταφέρνουν μια χαρά από μόνοι τους....όλα τα βιντεάκια είναι γεμάτα δοξασίες στον προφήτη και κομμένα κεφάλια. Αυτό που μου δημιουργεί ερωτηματικά είναι πως γινεται κανείς να μη κάνει λόγο για το Ισραήλ και το ρόλο του....ούτε καν εσύ Ιφικράτη!

    ReplyDelete
  4. Στην παρούσα φάση είναι αδύνατον για την Ρωσία να κάνει αυτό που λέει ο Ιφικράτης.
    Ο λόγος είναι πολύ απλός: Βασικοί σύμμαχοί της στο μέτωπο της Συρίας είναι μουσουλμάνοι. Μπορεί να είναι ασύγκριτα πιο μετριοπαθείς απ΄τους ισλαμιστές (βλ. καθεστώς Άσαντ), μπορεί να είναι σιίτες (Ιράν, Χεσμπολάχ) αλλά παραμένουν μουσουλμάνοι.
    Θα ήταν παρανοϊκό -στην παρούσα φάση τουλάχιστον- να στραφεί συνολικά εναντίον όλων των μουσουλμάνων.

    ReplyDelete