Sunday, October 25, 2015

Η ρωσσική στρατιωτική επέμβαση στην Συρία αποκτά πολιτικά χαρακτηριστικά


Η Μόσχα πίεσε και απέσπασε από τον Άσσαντ υπόσχεση για πρόωρες προεδρικές εκλογές. Την στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου δεν υπάρχει κανένας λόγος για εκλογές, παρά μόνον για να αποπεμφθεί ο Άσσαντ.

Ο Άσσαντ είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο του 2014. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποδεχτεί πρόωρες εκλογές επειδή έτσι ζητούν από τον Πούτιν οι Σαουδάραβες και οι Αμερικανοί. Πρόκειται για πισώπλατη μαχαιριά της Ρωσσίας στην Συριακή κυβέρνηση.

Τί θα γίνει αν χάσει τις εκλογές ο Άσσαντ και έρθει στην εξουσία ένας "μετριοπαθής" σουνίτης πρόεδρος;

Η Ρωσσία προκειμένου να εξασφαλίσει την παρουσία της στην Συρία, έδωσε ως αντάλλαγμα στον δυτικό συνασπισμό την αποπομπή του Άσσαντ. Ο ΥΠΕΞ της Ρωσσίας Λαβρωφ και ο Πούτιν ρώτησαν μάλιστα τον Άσσαντ αν έχει πρόβλημα στο να εξοπλίσει η Ρωσσία κάποιους Σύριους αντικαθεστωτικούς αντάρτες για να πολεμήσουν κατά της ISIS.

Η ρωσσική στρατιωτική επέμβαση θα κοστίσει στο Συριακό καθεστώς την απώλεια του Άσσαντ και ένα νέο πολιτικό χάος επειδή η Ρωσσία θέλει να παίζει διπλό παιχνίδι με τις ΗΠΑ.

Το μάθημα που πρέπει να πάρουμε από αυτά τα γεγονότα είναι ότι οι μικρές χώρες όταν βρίσκονται σε δύσκολη θέση πρέπει να κάνουν σκληρό παζάρι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλιώς θα μετατραπούν σε εντολοδόχοι των ξένων δυνάμεων.

Η αποπομπή Άσσαντ με την ρωσική συγκατάθεση είναι δείγμα κάκιστης πολιτικής. Αποδεικνύει την κοντόφθαλμη ρωσική εξωτερική πολιτική.


4 comments:

  1. ίσως πάλι να έχουν εξασφαλισμένο το αποτέλεσμα υπέρ των άσσαντ. άλλωστε ας μη γελιόμαστε, οι κοινοβουλευτικές εκλογές έχουν πάντα προκαθορισμένο αποτέλεσμα το οποίο είναι γνωστό από πριν. Αν το αποτέλεσμα δε σου κάνει...τότε δίνεις μια δόση προπαγάνδας και το προσαρμόζεις.

    ReplyDelete
  2. μια ερώτηση....γιατί ρωσσία και όχι ρωσία;

    ReplyDelete
  3. μην ξεχνάμε ότι οι Ρώσσοι είναι χριστιανοί και πρέπει να τους εξαφανίσουμε όπως και τους Ελληνες χριστιανούς.

    οι σουνίτες είναι αδέρφια μας στο πόλεμο ενάντια τού σκοταδιού τού χριστιανισμού.

    ο Ασσαντ βοηθάει και σώζει χριστιανούς!!!! θέλουμε έναν φανατικό σουνίτη να αναλάβει την Συρία και μαζί με όλες τις ισλαμικές χώρες και το Ισραήλ να εξαφανίσουμε την χριστιανική Ρωσσία.

    το Ισλάμ και οι πρόσφυγες είναι ιστορική ευκαιρία για να εκκαθαρίσουμε και την Ελλάδα.

    ReplyDelete