Thursday, October 1, 2015

Get Hellas out of the U.N. and the U.N. out of Hellas



Όταν θα σταματήσουμε να θεωρούμε πολλά πράγματα ως δεδομένα, θα αρχίσουμε να ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις.

Δεν είναι πολύ γνωστό στην Ελλάδα ότι υπάρχει μία σημαντική μερίδα Αμερικανών πολιτών, κυρίως συντηρητικών και φιλελευθέρων, η οποία ζητά οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τον ΟΗΕ.

Ο γνωστός τεξανός πολιτικός Ron Paul επί πολλά χρόνια εισήγαγε προς ψήφισιν ένα νομοσχέδιο για την επανάκτηση της Αμερικανικής κρατικής κυριαρχίας, διότι θεωρούσε ότι ο ΟΗΕ παρεβίαζε την κυριαρχία της χώρας του.

Είναι γνωστόν άλλωστε το σύνθημα που χρησιμοποιούν οι αμερικανοί ακτιβιστές κατά της συμμετοχής της χώρας τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών:

Get the U.S. out of the U.N. and the U.N. out of the U.S.!




Ταυτοχρόνως με την Δύση, δημοσιολόγοι στην Ανατολή ζητούν έναν πολυπολικό κόσμο και προτείνουν εναλλακτικούς διεθνείς οργανισμούς όπως ο Shanghai Cooperation Organisation.

Οι μουσουλμάνοι έχουν αναπτύξει τον οργανισμό ισλαμικής συνεργασίας (Organisation of Islamic Cooperation).

Εμείς στην Ελλάδα είμαστε ακόμη εγκλωβισμένοι στους δυτικούς οργανισμούς, την στιγμή που σε χώρες όπως οι ΗΠΑ γίνονται συζητήσεις και προτάσεις για αποχώρηση από τον ΟΗΕ.

Έτσι όμως δεν πρόκειται να αποκτήσουμε εθνική αυτοπεποίθηση. Η δημιουργία εναλλακτικών διεθνών οργανισμών που να αντανακλούν τα συμφέροντα της Ελλάδος πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της διπλωματικής μας στρατηγικής.

Παρατίθενται αρκετοί σύνδεσμοι με υλικό για την δημιουργία εναλλακτικών διεθνών οργανισμών, από την δυτική οπτική γωνία:
http://www.stimson.org/images/uploads/research-pdfs/2015.pdf, The United Nations in 2015: Some Alternative Futures
http://www.globalresearch.ca/multi-polar-world-order-the-east-must-provide-an-alternative-to-not-replace-western-hegemony/5455749, Multi-Polar World Order: The East Must Provide An Alternative to, Not Replace Western Hegemony
http://www.worlddialogue.org/content.php?id=78, The United Nations: Linchpin of a Multipolar World
http://www.strategicstudiesinstitute.army.mil/pdffiles/PUB245.pdf, Alternative World Scenarios for a New Order of Nations
http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a250807.pdf, A World 2010: A New Order of Nations
http://www.humanrightsvoices.org/EYEontheUN/alternatives/, Democratic Multilateral Alternatives to the United Nations
http://www.community-democracies.org/, Global intergovernmental coalition of states devoted to the ideas of democracy
A World Without a U.N. What Would Happen If The United Nations Shut Down?, Burton Yale Pines, http://www.amazon.com/World-Without-U-N-Would-Happen/dp/0891952128
http://thomas.loc.gov/cgi-bin/query/z?c111:H.R.1146:, H.R.1146 -- American Sovereignty Restoration Act of 2009 (Introduced in House - IH), To end membership of the United States in the United Nations.

No comments:

Post a Comment