Sunday, January 20, 2013

Το Κουρδικό ζήτημα και ο Ελληνικός διπλωματικός πόλεμος σε πολλαπλά μέτωπα και διαφορετικά επίπεδα


Τις τελευταίες εβδομάδες τίθεται ζήτημα ανακωχής μεταξύ PKK και κυβερνήσεως Ερντογάν. Το PKK ζητά συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα για την Κουρδική μειονότητα προκειμένου να παραδώσει τα όπλα του.
Η τουρκική διπλωματική ιστορία διδάσκει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολιτική αυτοκτονία για τους Κούρδους. Ουδέποτε έχει τηρήσει τέτοιες υποσχέσεις το Τουρκικό καθεστώς. Ο πρώτος διδάξας ήταν ο Κεμάλ Ατατούρκ, που αφού χρησιμοποίησε τους Κούρδους εναντίον του Ελληνικού στρατού κατά την εκστρατεία στην Μικρά Ασία, ύστερα τους κατέσφαξε, αρνούμενος να τηρήσει τις συμφωνίες αυτονομίας που είχε συνάψει μαζί τους.
Η παράδοση των κουρδικών όπλων αφορά τους Κούρδους. Αυτοί θα κινδυνεύσουν, όχι οι Έλληνες. Το Κουρδικό ζήτημα όμως αφορά την Ελλάδα διότι το Κουρδιστάν εμπλέκει εδάφη τεσσάρων χωρών, Ιράν, Ιράκ, Τουρκία, Συρία.
Αν γίνει αποδεκτή μία ανακωχή στο Κουρδικό της Τουρκίας με σοβαρά εχέγγυα αυτονομίας, τότε το επόμενο βήμα ενδέχεται να είναι μία «Κουρδική Άνοιξη» στο Ιράν, με σκοπό την αποσταθεροποίησή του.
Αδιαφορώντας για την στάση που θα κρατήσει το εθνοπροδοτικό καθεστώς Σαμαρά, για τους Έλληνες τίθεται το εξής στρατηγικό δίλημμα: Η στήριξή μας στο Κουρδικό της Τουρκίας, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις αποσταθεροποιήσεως στο Ιράν. Θεωρώντας ότι η Δύση είναι εχθρός και κατακτητής της Ελλάδος, και ότι το Ιράν ανήκει στον Άξονα Αντιστάσεως κατά του Αμερικανικού Ιμπεριαλισμού, η επερχόμενη «Κουρδική Άνοιξη» στο Ιράν θα αποσταθεροποιήσει έναν εν δυνάμει στρατηγικό σύμμαχο.
Την δεδομένη χρονική στιγμή τα Ελληνικά στρατηγικά συμφέροντα ικανοποιούνται από την αποσταθεροποίηση στην Τουρκία, αλλά όχι στο Ιράν. Χρειαζόμαστε κάθε διαθέσιμο σύμμαχο κατά του Δυτικού Ιμπεριαλισμού που αυτή την στιγμή μας γενοκτονεί.
Συνεπώς έχουμε ένα διμέτωπο διπλωματικό πόλεμο. Αν υποστηρίξουμε τους Κούρδους στην Τουρκία, δεν μπορούμε να τους υποστηρίξουμε στο Ιράν. Επιπλέον οι Κούρδοι για δικούς τους λόγους θέλουν καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Στήριξαν την Αμερικανική εισβολή στο Ιράκ. Το αυτό θα πράξουν σε περίπτωση Αμερικανικής στρατιωτικής εισβολής στο Ιράν. Επομένως τα στρατηγικά μας συμφέροντα αποκλίνουν στο ζήτημα του Ιράν. Συγκλίνουν μόνον στο ζήτημα της Τουρκίας.
Υπάρχει όμως και ένα άλλο στρατηγικό δίλημμα που περιπλέκει τα πράγματα. Το Ιράν διαβλέποντας τον κίνδυνο διαμελισμού του από τους Κούρδους του Ιράν ενδεχομένως να συμμαχήσει εκόν-άκον με τους Κεμαλιστές στην Τουρκία και παρασκηνιακώς με τον Ερντογάν προκειμένου να εμποδίσει την Κουρδική Αυτονομία στην Τουρκία.
Υπάρχουν φήμες ότι οι Ιρανικές μυστικές υπηρεσίες εμπλέκονται στην δολοφονία των τριών γυναικών μελών του PKK στο Παρίσι.
Συνεπώς έχουμε ένα διπλωματικό πόλεμο σε διαφορετικά επίπεδα. Ενώ μία συμμαχία με το Ιράν κατά της Ιμπεριαλιστικής Δύσεως θα ήταν συμβατή με τα Ελληνικά συμφέροντα, το Ιράν δεν συμμερίζεται τις Ελληνικές απόψεις για το Κουρδικό μέσα στα τουρκικά εδάφη.
Αυτή την στιγμή, δεν υφίσταται επίσημη Ελληνική διπλωματία. Το κράτος έχει καταλυθεί. Είναι προτεκτοράτο του 4ου Ράιχ. Ανεπισήμως, τα Ελληνικά πολιτικά κινήματα και τα πατριωτικά κόμματα πρέπει να αναπτύξουν έντονη διπλωματική δραστηριότητα. Να εργαστούν για την αυτονομία των Κούρδων στην Τουρκία και την ταυτόχρονη σύμπηξη συμμαχίας με το Ιράν γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι το Ιράν θα έχει αντίθετη στάση στο Κουρδικό.
Χρειαζόμαστε συμμάχους κατά του 4ου Ράιχ και κατά του νεο-οθωμανισμού. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να ευθυγραμμίσουμε τα δικά μας συμφέροντα με τα δικά τους. Τα Ελληνικά στρατηγικά συμφέροντα μονίμως θα συμπλέκωνται σε πολλά μέτωπα και διαφορετικά επίπεδα με αυτά των εν δυνάμει συμμάχων μας. Αλλά αυτή είναι η καθημερινή πραγματικότητα για όσους έχουν στοιχειώδη επαφή με την διπλωματική ιστορία.

Ιφικράτης Αμυράς
http://iphicratisamyras.blogspot.com

3 comments:

  1. τι εγινε την εκδηλωση στο στεκι του μανιατι δεν θα την ανεβασετε να την δουμε και εμεις του εξωτερικου

    Εκατεος Φαιηξ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρε, σε λίγο θα ανεβεί στο διαδίκτυο.
      Ιφικράτης

      Delete
  2. Μην ξεχναμε πως το κουρδικο ειναι ενα πολυ μπερδεμενο ζητημα που η εξωτερικη μας πολιτικη μπορει να το εκμεταλευτει με εξυπνο τροπο χτυπωντας την "Τουρκια" χωρις να ενοχληθουν τα συμφεροντα του Ιραν.Οι κουρδοι ειναι χωρισμενοι σε φατριες και εχουν μεταξυ τους μεγαλυτερο μισος απο οτι με τις χωρες που τους κατεχουν.Η τακτικη της Συριας του Ασαντ στο κουρδικο νομιζω πως ειναι καλο παραδειγμα.

    ReplyDelete