Friday, December 29, 2017

Όχι όλα τα αυγά σε ένα διαδικτυακό καλάθι


Εξ αιτίας των κυρώσεων που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ εις βάρος του Τσετσένου προέδρου Ραμζάν Καντίροφ, το facebook και το instagram, του έκλεισαν τους λογαριασμούς του.

Η επιβολή των κυρώσεων έγινε με βάση την Global Magnitsky Act, νομοθεσία η οποία επιτρέπει στις ΗΠΑ να επιβάλλει κυρώσεις σε ξένους αξιωματούχους όλων χωρών του κόσμου, οι οποίοι κατά την αντίληψη των ΗΠΑ παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι δύο εταιρείες συμπεριφέρθηκαν σαν να είναι κυβερνητικοί βραχίονες.

Αυτές οι εταιρείες δεν συνειδητοποιούν ότι με τέτοιες τακτικές πυροβολούν τα πόδια τους. Ήδη αναπτύσσονται ένα σωρό κλώνοι του facebook και είναι ζήτημα χρόνου η μετατόπιση των χρηστών σε άλλα κοινωνικά δίκτυα.

Με αυτή την ανόητη τακτική, εταιρείες όπως το facebook στην ουσία πριονίζουν το κλαδί πάνω στο οποίο στέκονται, την διαδικτυακή παγκοσμιοποίηση. Oδηγούν χώρες όπως η Κίνα να ζητούν διαδικτυακή εθνική κυριαρχία (network sovereignty).

Υπάρχει όμως και κάτι χειρότερο. Αν μία εταιρεία όπως το facebook ανακαλεί τα προϊόντα της με βάση πολιτικούς όρους, αυτό θα έπρεπε να το λέει εξ αρχής, όταν προτείνει το άνοιγμα λογαριασμού στους χρήστες ανά τον κόσμο.

Δηλαδή να δηλώνει προκαταβολικώς η εταιρεία ότι προσφέρει μία υπηρεσία ή ένα προϊόν, αλλά υπό συγκεκριμένους πολιτικούς όρους. Και να προειδοποιεί τους υποψήφιους χρήστες ότι ο λογαριασμός τους ανά πάσα στιγμή μπορεί να κλείσει αν δεν διάκεινται θετικώς ως προς τα ανοιχτά σύνορα, την λαθρομετανάστευση, την φυλετική επιμειξία, τον ομοφυλοφιλικό γάμο, την παγκοσμιοποίηση, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, τον νεοφιλελευθερισμό, τον πολυπολιτισμό, κλπ.

Αν υπήρχε μία τέτοια προειδοποίηση, σίγουρα θα άνοιγαν λιγώτεροι λογαριασμοί.

Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, άλλες εταιρείες όπως η Apple θα μπορούν να διακόπτουν τις υπηρεσίες τους προς έναν πελάτη που αγόρασε ένα iphone, αν δεν αρέσουν στην εταιρεία οι πολιτικές του απόψεις.

Με την σημερινή τεχνολογία αναγνωρίσεως προσώπων-detection technologies(ip, δακτυλικό αποτύπωμα, gps, κ.α), η εταιρεία θα μπορεί να κλειδώνει τις αναβαθμίσεις ή όποια άλλη υπηρεσία παρέχει στον χρήστη smartphone, επειδή η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε ένα άτομο, όπως στην περίπτωση του Καντίροφ.

Ή θα πρέπει να απεγκλωβιστούμε από συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες δημιουργώντας εναλλακτικές επιλογές, ή θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αντίποινα.

Είναι απαράδεκτο εταιρείες που κερδίζουν από την δωρεάν συμμετοχή χρηστών από όλο τον κόσμο στις πλατφόρμες τους, να κλείνουν τους λογαριασμούς επειδή έτσι θέλει η Αμερικανική κυβέρνηση, ή όποια άλλη κυβέρνηση.

Με αυτή την λογική, προϊόντα και υπηρεσίες όπως τα iphone και το facebook, θα πρέπει να συνοδεύωνται από συγκεκριμένο κατάλογο πολιτικών απόψεων που πρέπει οπωσδήποτε να ενστερνίζεται ο υποψήφιος χρήστης, ώστε να μην κινδυνεύει μελλοντικώς να του απαγορεύσουν την πρόσβαση στο προϊόν τους ή στον λογαριασμό του.

Από την στιγμή που μία εταιρεία όπως το facebook, λειτουργεί σε παγκόσμια βάση, είναι αδιανόητο να θεωρεί ότι όλοι οι χρήστες θα ενστερνίζωνται τις Αμερικανικές πολιτικές απόψεις, ή ότι θα έχουν φιλοαμερικανικές αντιλήψεις.

To facebook πυροβόλησε τα πόδια του με αυτή την ενέργεια. Ακόμη και αν τούς το ζήτησε η Αμερικανική κυβέρνηση, έπρεπε να αντισταθούν για το δικό τους εμπορικό συμφέρον. Και έπρεπε να απαντήσουν στην κυβέρνηση ότι η πλατφόρμα της εταιρείας δεν εμπλέκεται σε πολιτικές διαμάχες.

Όμως όποιος παρακολουθεί την επικαιρότητα σε αυτό το ζήτημα, βλέπει ότι η λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα διαρκώς αυξάνει. Η μαζική συγκέντρωση των χρηστών σε 3-4 μεγάλα κοινωνικά δίκτυα, γέννησε ολιγοπωλιακές αντιλήψεις και αλαζονικές συμπεριφορές.

Οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων αν δεν θέλουν να δουν μία μέρα κλειστούς τους λογαριασμούς τους, πρέπει να κάνουν ό,τι και οι προνοητικοί επενδυτές: διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου. Όχι όλα τα αυγά σε ένα διαδικτυκό καλάθι.

No comments:

Post a Comment