Wednesday, December 20, 2017

Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνική ανεξαρτησία είναι έννοιες αμοιβαίως αποκλειόμενες


Η ΕΕ ενεργοποίησε το άρθρο 7 της συνθήκης της Λισαβώνας εις βάρος της Πολωνίας επειδή δεν συμμορφώνεται με τις αρχές των ευρωπαϊκών κανόνων για την ανεξάρτητη δικαιοσύνη.
Το άρθρο 7 εμπεριέχει μηχανισμό κυρώσεων για όποιο κράτος-μέλος παραβεί τους κανόνες. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Πολωνίας στα ανώτατα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Στην ουσία πρόκειται για ωμή επέμβαση στα εσωτερικά της Πολωνίας.
Στις αντιπαραθέσεις μεταξύ ΕΕ και κρατών-μελών συνήθως έπαιρνα το μέρος των κρατών. Αυτή την φορά όμως το δίκιο το έχει η ΕΕ, κατά 100%.
Και αυτό φαίνεται από την κωμικοτραγική απάντηση που έδωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός για την συγκεκριμένη εξέλιξη:
"I believe that Polands sovereignty and the idea of United Europe can be reconciled" - Πιστεύω ότι η Πολωνική κυριαρχία και η ιδέα μίας Ενωμένης Ευρώπης μπορούν να συνυπάρξουν.
Εκτός τόπου και χρόνου. Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνική ανεξαρτησία είναι έννοιες αμοιβαίως αποκλειόμενες.
Υπάρχουν αρκετοί κουτοπόνηροι ηγέτες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη που νομίζουν ότι μπορούν να έχουν και την πίττα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.
Από την μία μεριά ήθελαν την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ως αντίβαρο στον Ρωσσικό κίνδυνο για λόγους εθνικής ασφαλείας, από την άλλη μεριά θέλουν να διατηρήσουν την εθνική τους ανεξαρτησία.
Η ίδια χαρακτηριστική κωμικοτραγική περίπτωση είναι και ο Ούγγρος Όρμπαν. Κουνάει το δάκτυλο στις Βρυξέλλες νομίζοντας ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στο εσωτερικό της χώρας του, την στιγμή που έχει υπογράψει και αποδεχτεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Η ΕΕ είναι μία de facto ομοσπονδία. Όποιο κράτος συμμετέχει, εξ ορισμού υποχρεούται να εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα σε υπερεθνικούς οργανισμούς. Εξ ορισμού οφείλει να αποδεχτεί την κατάργηση των συνόρων του, και την ελευθερία διακινήσεως προσώπων.
Αλλά ο Όρμπαν και το συντηρητικό κυβερνητικό κόμμα της Πολωνίας νομίζουν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν την ΕΕ. Να είναι μέλη της ΕΕ και συγχρόνως να κάνουν ό,τι θέλουν.
Αυτή η κοροϊδία πρέπει να σταματήσει. Όποιος θέλει να είναι μέλος της ΕΕ, θα υποστεί τις συνέπειες και θα καταβάλλει το ανάλογο τίμημα. Στην προκειμένη περίπτωση να ανοίξει τα σύνορά του στους λαθρομετανάστες. Όποιος δεν θέλει, πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Βρετανοί υποστηρικτές του Brexit δεν είχαν πρόβλημα μόνον με τους εκτός Ευρώπης λαθρομετανάστες, αλλά και με τους εντός Ευρώπης ανατολικοευρωπαίους μετανάστες. Η εσωτερική μετανάστευση είχε προξενήσει αρκετή δυσφορία στους γηγενείς Βρετανούς.
Στην Ελλάδα αρκετοί συντηρητικοί έχουν αναγάγει τον Όρμπαν και τους Πολωνούς συντηρητικούς ηγέτες σε μεγάλες προσωπικότητες. Ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για κωμικοτραγικές περιπτώσεις.
Έχουν το θράσος να απαιτούν από την ΕΕ να τους αφήσει να κάνουν ό,τι θέλουν στο εσωτερικό της χώρας τους.
Το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει η Πολωνική συντηρητική κυβέρνηση μετά τέτοιον εξευτελισμό(αφαίρεση δικαιωμάτων ψήφου στα θεσμικά όργανα της ΕΕ) θα ήταν να απειλήσει με έξοδο από την ΕΕ, ή τουλάχιστον να ζητήσει έκτακτη σύνοδο και να θέσει επί τάπητος το ζήτημα της άμεσης αναθεωρήσεως της συνθήκης της Λισαβώνας(κάτι που δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό).
Η δήλωση του Πολωνού πρωθυπουργού δείχνει ότι η Πολωνική κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει τί είδους διεθνείς συνθήκες έχει υπογράψει.

No comments:

Post a Comment