Thursday, November 23, 2023

Η μετατροπή της Αργεντινής σε προέκταση των ΗΠΑ δεν είναι libertarian πολιτική, είναι αντεθνική πολιτική

 

Ο λαός της Αργεντινής στις πρόσφατες εκλογές επέλεξε για πρόεδρο τον libertarian αναρχοκαπιταλιστή Javier Milei. Ενδιαφέρουσα εξέλιξη καθώς ο συγκεκριμένος πολιτικός πάει κόντρα στο woke ρεύμα της Δύσεως παρότι φανατικός υποστηρικτής της Δύσεως.

Θέλει να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό δια της πλήρους δολλαριοποιήσεως της αργεντίνικης οικονομίας. Πρόκειται για την γνωστή θεωρία των libertarians ότι ο πληθωρισμός είναι πάντα ή κυρίως νομισματικό φαινόμενο. Οπότε σκοπεύει να καταργήσει το πέσο, το εθνικό νόμισμα, και να υιοθετήσει το δολλάριο.

Δυστυχώς αντιγράφει τον Σημίτη και τους υπολοίπους ευρωλάγνους που κατήργησαν τα εθνικά τους νομίσματα και υιοθέτησαν το ευρώ. Ο Milei παρότι οικονομολόγος στο επάγγελμα, αντί να διαχειριστεί καλύτερα το εθνικό νόμισμα σε σχέση με τους προκατόχους του, ακολουθεί την τακτική, "πονάει μάτι-βγάζει μάτι". Εκχωρεί την νομισματική κυριαρχία της Αργεντινής προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό.

Δεν είναι σίγουρο ότι θα υλοποιήσει την προεκλογική του υπόσχεση, αλλά αν το κάνει, θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από ότι θα λύσει.

Η κατάργηση του εθνικού νομίσματος της Αργεντινής και η δολλαριοποίηση της οικονομίας δεν είναι libertarian πολιτική. Είναι αντεθνική πολιτική.

No comments:

Post a Comment