Thursday, November 23, 2023

Σε περίπτωση ιταλικής εισβολής, έπρεπε να είχαν καταρτιστεί σχέδια για το πώς θα εξεγερθούν οι πληθυσμοί του Ιταλικού νότου

 

Σαν σήμερα (28η Οκτωβρίου) η ορντινάντσα των Άγγλων είπε το μεγάλο ΝΑΙ στην Αγγλία, και εγκλώβισε την Ελλάδα σε έναν πόλεμο χωρίς να ζητήσει προκαταβολικώς ανταλλάγματα. 

Μετά το τέλος του πολέμου, η Αγγλία θα επιβραβεύσει τους επιγόνους του απαγχονίζοντας τους μαχητές της ΕΟΚΑ, αρνούμενη την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ορντινάντσα των Άγγλων το 1934 εγκαινίασε μία σειρά άρθρων όπου κατηγορούσε τον Βενιζέλο ότι ενέπλεξε την Ελλάδα στον Α' παγκόσμιο πόλεμο χωρίς να ζητήσει προκαταβολικώς δεσμεύσεις και ανταλλάγματα (και είχε δίκιο σε αυτά που έγραφε). 

Λίγο αργότερα, από φιλογερμανός μετετράπη σε αγγλόδουλο, και με την σειρά του έπραξε ακριβώς αυτό για το οποίο κατηγορούσε τον πολιτικό του αντίπαλο. 

Επειδή υπάρχουν ένα σωρό οπαδοί του Μεταξά που τον θεωρούν άξιο ηγέτη, ας υπενθυμίσουμε την έκθεση του στρατηγού Δημητρίου Καθενιώτη για τα εγκληματικά λάθη του στρατιωτικού επιτελείου στον πόλεμο του 1940.

Σε αυτή την έκθεση μεταξύ άλλων εγκληματικών λαθών, αναφέρεται το γεγονός ότι το τότε επιτελείο υπό τον Μεταξά, ενώ περίμενε ιταλική εισβολή, δεν ήθελε να αντισταθεί στα βουνά της Ηπείρου, κάτι που όπως λέει ο Καθενιώτης θα ήταν ιδανικό πεδίο μάχης.

Το επιτελείο του Μεταξά ήθελε να εγκαταλείψει αμαχητί όλη την Ήπειρο και την Δυτική Μακεδονία, χωρίς να δοθεί ούτε μία επιθετική διαταγή, και η ελληνική άμυνα να αρχίζει στον ποταμό Άραχθο. Ήθελαν να συμπτύξουν τις ελληνικές γραμμές αμύνης μέχρι το Μεσολόγγι, χωρίς να πέσει ούτε μία τουφεκιά.

Αυτά συνέβησαν σε ένα επιτελείο γραικύλων, και τα αναφέρει ο στρατηγός Καθενιώτης, και που αποδεικνύει το πόσο ενδοτικό ήταν το μεταξικό καθεστώς.

Αλλά το ζήτημα είναι ακόμη χειρότερο. Με ποιά λογική αξιωματικοί που τελείωσαν την σχολή Ευελπίδων και σχολή πολέμου δεν είχαν έτοιμα σχέδια για στρατηγική αντεπίθεση σε ιταλικό έδαφος; Αυτό αποτελεί κλασσική στρατηγική από τα χρόνια του στρατηγού Αγαθοκλέους των Συρακουσών, ο οποίος μετέφερε τον πόλεμο στο έδαφος του εχθρού, στην Καρχηδόνα.

Το ίδιο θα κάνει αργότερα και ο ρωμαίος στρατηγός Σκιπίων ο Αφρικανός, όταν αντιμετωπίζοντας τον καρχηδόνιο Αννίβα, θα μεταφέρει τον Καρχηδονιακό πόλεμο από το ρωμαϊκό στο αφρικανικό έδαφος.

Πού ήταν λοιπόν αντίστοιχα σχέδια του τότε επιτελείου; Ουδέποτε υπήρξαν διότι οι ρωμιοί γραικύλοι ουδέποτε μπορούν να παράγουν στρατηγική σκέψη. Το μόνο που μπορούν να αναπαράγουν είναι δουλοπρέπεια και μισελληνισμό.

Σήμερα συνεχίζεται η ίδια κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο. Ενώ απέναντί μας υπάρχει μία νεοθωμανική Τουρκία που καταστρώνει σχέδια για το πώς να μετατρέψει την Ελλάδα σε νεοθωμανική επαρχία ή πώς να την διαμελίσει, δεν υπάρχουν αντίστοιχα σχέδια για το πώς να μετατραπεί η Τουρκία σε Ελληνική επαρχία ή πώς να διαμελιστεί.

Σε όσους αντιτάξουν ότι αυτά δεν γίνονται από μία μικρή χώρα, να υπογραμμίσουμε ότι η κατάστρωση ενός σχεδίου δεν προϋποθέτει την άμεση εφαρμογή του. Μπορεί να περάσουν δεκαετίες μέχρι να υλοποιηθεί, μέχρι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Το σχέδιο Yinon του Ισραήλ για τον διαμελισμό γειτονικών αραβικών κρατών, που δημοσιεύθηκε το 1982 δεν υλοποιήθηκε άμεσα, ούτε έχει ολοκληρωθεί. Αλλά μετά από αρκετά χρόνια, το Ιράκ και η Συρία υπέστησαν συντριπτικά πλήγματα.

Ο γραικυλισμός και η ηττοπάθεια στην περίοδο Μεταξά, όπως και στην σημερινή εποχή, αποδεικνύεται με πολλούς τρόπους. Ένας εξ αυτών είναι η έλλειψη ενός αντιστοίχου ελληνικού σχεδίου τύπου Yinon.

Αν το καθεστώς του Μεταξά είχε την παραμικρή σχέση με τον Ελληνισμό και την Ελλάδα, το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να χαράξει, ήταν σχέδια διαμελισμού και δορυφοροποιήσεως των γειτονικών εχθρικών κρατών, Ιταλίας και Τουρκίας.

Σε περίπτωση ιταλικής εισβολής, έπρεπε να είχαν καταρτιστεί σχέδια για το πώς θα εξεγερθούν οι πληθυσμοί του Ιταλικού νότου με την βοήθεια της Ελλάδος (δεν αισθάνονται Ιταλοί, αισθάνονται κατακτημένοι από τον Ιταλικό βορρά), και συγχρόνως για το πώς θα φτάσει ο Ελληνικός στρατός μέχρι την Ρώμη.

Αντ' αυτού οι γραικύλοι κατήρτισαν σχέδια για το πώς θα ξεκινήσει η ελληνική άμυνα κάπου στον ποταμό Άραχθο. Πάλι καλά που δεν κατήρτισαν σχέδια τα οποία να καθορίζουν ότι η πρώτη γραμμή αμύνης κατά της ιταλικής εισβολής θα ξεκινά στην Τρίπολη ή στην Σπάρτη.

No comments:

Post a Comment