Αξιοσημείωτη είναι η αντίδραση του Κρεμλίνου στην σύρραξη Χαμάς-Ισραήλ. Ενώ ο Πούτιν δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα (τυπικές δηλώσεις όλων των ηγετών), η Ρωσσία δεν έχει χαρακτηρίσει την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.
Η ρωσσική ηγεσία έχει κάθε συμφέρον να χρησιμοποιεί αόριστη διπλωματική ορολογία, να μιλά για κατάπαυση του πυρός, για σωτηρία των αμάχων και των ομήρων, κλπ, κλπ. Αλλά στην πράξη η Ρωσσία θα ήθελε να συνεχιστεί η σύρραξη στην Μέση Ανατολή, ώστε να ανακουφιστεί το πολεμικό μέτωπο με την Ουκρανία. Να αποσπαστεί η προσοχή των δυτικών συμμάχων με το Ισραήλ, και να αναγκαστούν να διαιρέσουν δια του δύο τους οικονομικούς πόρους που θα προσφέρουν σε Ουκρανία και Ισραήλ(όπως και έγινε).
Η ρωσσική ηγεσία δείχνει ότι έχει αλλάξει στάση στο μεσανατολικό. Στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία είχε κάνει μία σιωπηρή συμφωνία με το Ισραήλ: το Ισραήλ δεν θα ενισχύσει στρατιωτικώς την Ουκρανία με αντάλλαγμα την σιωπή-αδιαφορία της Ρωσσίας για τους συνεχείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο έδαφος της Συρίας.
Τώρα όμως δίνεται ευκαιρία στην ρωσσική ηγεσία να ανατρέψει τους όρους της συγκρούσεως στο ουκρανικό πεδίο, με το να υποδαυλίσει την σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ ή να την παρατείνει με διπλωματικά μέσα, ήτοι να μην συμβάλλει σε μία ανακωχή.
No comments:
Post a Comment