Sunday, November 10, 2013

Η πρώτη ελληνική ταινία επικής φαντασίας


ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΙΣΣΑΛΙΔΗ: Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΗΡΩΊΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ "Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα: 

Ο Αδάμαστος" του Θάνου Κρεμίτση, μία από τις δημοφιλέστερες ταινίες των τελευταίων "Νύκτων Πρεμιέρας" (δύο sold out προβολές), βγαίνει αυτήν την Πέμπτη αποκλειστικά στο "Ιντεάλ" (Πανεπιστημίου 46) από την Filmboy Pictures. H ταινία έχει ήδη αποσπάσει βραβείο "Σκηνικών και Κοστουμιών", ενώ προτάθηκε και για βραβείο "Διεύθυνσης Φωτογραφίας" στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρου 2013. Η ταινία έχει γυρισθεί από την ομάδα Underworld και βασίζεται στο ομώνυμο κόμικ του Γιάννη Ρουμπούλια, το οποίο έχει κερδίσει πολλά βραβεία Comicdom. Kρατά δε ο ίδιος τον βασικό ρόλο στην ταινία. 

Η ιστορία της ταινίας λαμβάνει χώρα 200 χρόνια μετά από το τέλος του κόμικ, στις χώρες του Βορρά και συγκεκριμένα στη Νοσβαλδία, την οποία πλέον διαφεντεύει η Αυτοκρατορία του Δρακοφοίνικα, η οποία έχει κατακτήσει μεγάλο μέρος του Κόσμου του Έλεμπρος. Ο «Αδάμαστος» εξιστορεί την ιστορία ενός σκληρού πολεμιστή από τις περιοχές του Βορρά, του Ντράγκαρ (Γιάννης Ρουμπούλιας), ο οποίος είναι σκλάβος ενός ιδιοκτήτη μονομάχων, του Φλάβιου (Γιώργος Μπούγος), και λαμβάνει μέρος σε βρώμικες μονομαχίες για χρήμα και δόξα. Η μοίρα φέρνει τον Ντράγκαρ κοντά στον τόπο του για μια ακόμη φορά, καθώς ο Φλάβιος τον οδηγεί μαζί με άλλους μονομάχους στην Έπαυλη του στρατηγού Ακιλόνιου (Μελέτης Γεωργιάδης), προκειμένου να συμμετάσχει σε αγώνες που οργανώνονται προς τιμήν της κόρης του στρατηγού, της κακομαθημένης Βαλέρια (Κωνσταντίνα Γεωργαντά).

 Οι σκέψεις του Ντράγκαρ βρίσκονται πάντα πίσω στον τόπο του και στην γυναίκα του την Μπρέννα (Γεωργία Γιαννακούδη) που άφησε πίσω του 4 χρόνια πριν. Μια ευκαιρία παρουσιάζεται στον Ντράγκαρ και καταφέρνει να δραπετεύσει από την Έπαυλη, παίρνοντας μαζί του ως όμηρο την Βαλέρια, προκειμένου να εξασφαλίσει ασφαλές πέρασμα στον τόπο του. Εξοργισμένος από την απαγωγή της κόρης του, ο στρατηγός Ακιλόνιος, μαζί με τον γιο του Οκτάβιο (Κυριάκος Κορογιάννης) πληρώνει έναν μυστήριο κυνηγό επικηρυγμένων, τον Φάλκο (Θάνος Κερμίτσης), μαζί με την ομάδα των μισθοφόρων του, προκειμένου να βρουν τα ίχνη του Ντράγκαρ και της κόρης του. Και έτσι ξεκινά το κυνήγι. 

Ο Ντράγκαρ θα κάνει τα πάντα για να γυρίσει πίσω στη γυναίκα του και δεν θα σκύψει το κεφάλι του σε κανέναν. Ο δρόμος του θα είναι στρωμένος με πολλούς κινδύνους και εκπλήξεις, όμως εκείνος είναι αδάμαστος. Έχοντας δει την πρεμιέρα των «Χρονικών του Δρακοφοίνικα» την περασμένη Κυριακή, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια πολύ καλή προσπάθεια για μια ηρωική ταινία στην Ελλάδα, παρόλο που κάποιοι στο κοινό ήρθαν εκεί για να το κανιβαλίσουν.

 Όποιος έχει διαβάσει Ρόμπερτ Χάουαρντ θα βρει σκηνές ισάξιες ενός Κόναν και θα ενθουσιαστεί με ένα κράμα πολεμικών σκηνών, μάχες με τέρατα και υπηρέτες χθόνιων θεοτήτων (που αποκτούν αποκρυφιστική χροιά). Τα γυρίσματα έγιναν στην Πάρνηθα, την ορεινή Κορινθία και την Βοιωτία και αν μένεις εκεί κοντά, σε κάνει να απορείς πως δεν κατάφερες να τα δεις με αυτό το μάτι. Ένα ταμπού για επική ταινία στην χώρα του «Κυνόδοντα» ξεπεράστηκε, και ένα πολύ καλό σάουντρακ θα μας εξιτάρει αν καταφέρει να βγει σε CD. 

Bέβαια δεν εχουμε να κάνουμε με ταινία επιπέδου «Τίγρης και Δράκος», «Κόναν ο Βάρβαρος» ή «Μονομάχος». Αυτά χρειάζονται εκατομμύρια για να γίνουν, ενώ οι διάλογοι χρειαζόταν λίγο περισσότερο δούλεμα. Όμως πιστεύω ότι μπορούμε να περηφανευόμαστε για την γέννηση του σύγχρονου ηρωικού κινηματογράφου στην Ελλάδα.


 

5 comments:

  1. Σίγουρα το μπατζετ χρειάζεται αλλά ειδικά ο Κόναν των Μιλιους/Στοουν και το Εξκαλιμπουρ του Μπορμαν είχανε πολύ καλά σετς αλλάόχι τόσο εφε και τεχνολογία.Αλλά τρομερά σεναρια,μουσική υπόκρουση,σκηνοθεσια και τρομερες τοποθεσιεςΠράγμα το οποίο μπορεί να βρεθεί και στις ελληνικές παραγωγές.Επιτέλους!Η ανάγκη προβολής του ηρωικού προτύπου είναι αναγκαία όσο ποτέ.Σίγουρα θα τη δω.

    ReplyDelete
    Replies
    1. *και ηθοποιία σίγουρα.Θα πει κάποιος "ε δε ζητάς και λίγα".Απλά πιστεύω όμως οτι είναι εφικτά χωρίς απαρέτητα το μπάτζετ.

      Delete
    2. Το προβλημα της ευρεσης καλων ηθοποιων θα μπορουσε να λυθει δημιουργοντας μια ταινια στα προτυπα του Valhalla Rising.

      Delete
  2. Που είναι κρυμμένοι τόσον καιρό οι Έλληνες μουσικοί, συνθέτες, στιχουργοί, εκείνοι που πρέπει να δημιουργήσουν την καλλιτεχνική σφραγίδα της εποχής για την ανύψωση του ηθικού των σύγχρονων Ελλήνων πολεμιστών;.
    Και μετά θέλουνε μερικοί να σηκωθούμε από τον καναπέ….
    Ακόμη και η γενιά του πολυτεχνείου δημιούργησε το δικό της καλλιτεχνικό υπόβαθρο ως μοχλό υποκίνησης της έγερσης του λαού. Όσο εξακολουθούν να παίζουνε τα παλιά, (Θεοδωράκης, Φαραντούρη...) δεν βλέπω να κουνάμε ρούπι από τον καναπέ.
    Η πλειοψηφία πλέον υποστηρίζει ότι τα τραγούδια άλλων εποχών είναι κακόγουστο να ακούγονται στην εποχή μας για την εμψύχωση των Ελλήνων.
    Θα επιθυμούσα πολύ να ακούσω μελοποιημένο ύμνο της ΙΕΡΑΚΣ όπως και άλλων απελευθερωτικών κινημάτων.
    Κίνημα άμουσο δεν εμπιστεύομαι.

    ReplyDelete
  3. Λάθος και παραπληροφόρηση το "Η ΠΡΩΤΗ ελληνική ταινία κτλ"
    ΔΕΝ είναι η πρώτη
    Έχουν βγει και άλλες πριν από αυτή, όπως ο Γιαγκόναν

    ReplyDelete