Καθημερινώς βλέπουμε γύρω μας πολέμους ταυτοτήτων. Μόνον ως δευτερέον στοιχείο παίζει ρόλο το οικονομικό συμφέρον.
Κάποιοι σχολιαστές
στην Ελλάδα καταδικάζουν τις σφαγές χριστιανών από ισλαμιστές στην Συρία και σε
άλλες χώρες. Ο τρόπος που συγγράφουν τα σχόλιά τους είναι σαν να υπονοούν ότι
οι Έλληνες θα πρέπει να συμπονούν ή να ενδιαφερθούν για το δράμα των χριστιανών
στην Συρία.
Υιοθετούν μία χριστιανική αντίληψη
περί εξωτερικής πολιτικής που καθιστά την Ελλάδα ευάλωτη σε πολλούς εθνικούς
κινδύνους.
Η Ελλάδα δεν έχει
κανέναν λόγο να εμπλακεί σε πόλεμο ενάντια στον ισλαμισμό για τα συμφέροντα του
χριστιανισμού.
Οι όψιμες και
δακρύβρεχτες αναφορές για τις σφαγές των χριστιανών από τους ισλαμιστές πάσχουν
από το σύνδρομο της επιλεκτικής μνήμης. Λησμονούν τα εκατομμύρια σφαγών που
διέπραξαν οι χριστιανοί επί 17 αιώνες σε όλο τον κόσμο εις βάρος των λαών που
διατηρούν τις εθνικές τους θρησκείες.
Αν θέλουν οι ελληνόφωνοι
χριστιανοί να οργανώνουν ιεραποστολές στην Αφρική, ή στην Ασία, ας το κάνουν με
δική τους ευθύνη. Αν συμπλακούν με τους ισλαμιστές για θρησκευτικά ζητήματα,
δεν έχουν το δικαίωμα να καλέσουν τους Έλληνες σε συμπαράσταση. Ας κάνουν μία
διεθνιστική έκκληση βοηθείας προς τους χριστιανούς.
Αν υποθέσουμε ότι πέντε
Έλληνες πολίτες κινδυνεύουν να λυντσαριστούν στην Σαουδική Αραβία, τί πρέπει να
πράξουμε εμείς ως Έλληνες; Εξαρτάται από το τί πήγαν να κάνουν εκεί. Αν πήγαν
για να εκχριστιανίσουν τους μουσουλμάνους, τότε δεν πρέπει να έχουμε καμμία
ανάμειξη.
Όπως οι χριστιανοί ως
διεθνιστική αίρεση δεν ταυτίζονται με τους Έλληνες, τοιουτοτρόπως δεν ταυτίζονται οι Έλληνες με
τους χριστιανούς.
Αν πρόκειται να εμπλακούμε
σε πόλεμο για θρησκευτικούς λόγους, θα το κάνουμε για να υπερασπίσουμε τον
Ελληνισμό, και όχι για να υπερασπίσουμε τον χριστιανισμό.
Αν πρέπει να
πολεμήσουμε τον ισλαμισμό για θρησκευτικούς λόγους, θα το κάνουμε για να
προστατεύσουμε τις προχριστιανικές και προϊσλαμικές θρησκείες της Ευρώπης, της
Ασίας, της Αφρικής, και της Αμερικής.
Όπως πράττει και η
Ρωσσία με το Ιράν, μία ανεξάρτητη Ελλάδα ενδεχομένως να συμμαχήσει με μουσουλμανικά κράτη εναντίον χριστιανικών κρατών. Σίγουρα η
Ελλάδα δεν θα μείνει απ’ έξω από τους θρησκευτικούς πολέμους που έρχονται στην
περιοχή μας στο ορατό μέλλον. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ευέλικτοι. Πρέπει να
καθορίσουμε από τώρα ότι θα πολεμήσουμε με βάση την Ελληνική εθνική ταυτότητα.
Εκατομμύρια Ελλήνων
κατέσφαξε ο χριστιανισμός. Δεν επιτρέπεται να προσφέρουμε και άλλο αίμα στους
ισλαμιστές υπερασπιζόμενοι τους σφαγείς του Ελληνισμού.
Στην Μέση Ανατολή οι μουσουλμανικοί
λαοί μας σέβονται όταν λέμε ότι είμαστε Unan(Ίωνες) και δηλώνουμε με υπερηφάνεια την
Ελληνική μας καταγωγή. Κανένας μουσουλμανικός λαός δεν θα σεβαστεί την ζωή μας αν
δηλώσουμε χριστιανοί, αποχρωματίζοντας την Ελληνική εθνοπολιτισμική μας ταυτότητα.
Έχεις απόλυτο δίκιο να γράφεις ότι εκατομμύρια Ελλήνων κατέσφαξαν οι χριστιανοί. Τα σημερινά δεδομένα είναι διαφορετικά. Καταρχήν στο θέμα της Συρίας η δικομματική χούντα τάχθηκε εναντίον του Άσαντ και υπέρ της αντιπολίτευσης, δηλαδή των ισλαμιστών.
ReplyDeleteΟι περισσότεροι από τον κόσμο που συμπονούν τους χριστιανούς της Συρίας (όπως εγώ) δεν έχει να κάνει με το τι πίστη έχουν, αλλά με την κτηνωδία των σφαγών.
Είναι αποτρόπαιο θέαμα οι αποκεφαλισμοί, οι θάνατοι νηπίων και βρεφών γιατί μένουν σε μη μουσουλμανικές συνοικίες. Είδαμε ακόμα και μουσουλμάνους κανίβαλους να τρώνε καρδιές αιχμαλώτων σύρων στρατιωτών. Επόμενο είναι να αναρωτηθεί κανείς τι θα γίνει σε λίγα χρόνια που θα γίνουν περισσότεροι οι εδώ μουσουλμάνοι και θα κάνουν τα ίδια σε όλους όσους δεν είναι ισλαμιστές.
Η άποψη τους είναι ότι όλοι οι άπιστοι πρέπει να προσηλυτιστούν στο ισλάμ ή να σκοτωθούν. Δεν νομίζω αν κάποιος τους πει ότι πιστεύει στην Ελληνική θρησκεία ή στον Βούδα ή οπουδήποτε αλλού θα τον αφήσουν να ζήσει!!!
Το πρόβλημα είναι ότι οι μουσουλμάνοι δεν σέβονται κανενός αλλόφυλλου την ζωή και την θρησκεία. Είναι φανατικοί, και έχεις την εντύπωση ότι γυρίζουμε όχι στον μεσαίωνα, αλλά στο 1.000 π.χ. σε κάποια βάρβαρη χώρα.....
Ο συναισθηματισμός δεν απαντά στο ερώτημα, "με ποιόν θα πολεμήσουμε και γιατί;".
DeleteΤο άρθρο προσπαθεί να απαγκιστρώσει την εξωτερική μας πολιτική από την ταύτιση με τον χριστιανισμό.
Οι πόλεμοι των χριστιανών κατά του ισλάμ, και αντιστρόφως, δεν είναι δικοί μας πόλεμοι.
Οι συναισθηματισμοί δεν έχουν θέση όταν τίθεται ζήτημα να χυθεί Ελληνικό αίμα.
Και εγώ υπέρ του καθεστώτος Άσσαντ. Όμως η στήριξή μου έχει Ελληνικά και όχι χριστιανικά ελατήρια.
Το άρθρο δεν μιλά μόνον για την Συρία. Μιλά γενικότερα για τους πολέμους μεταξύ χριστιανισμού και ισλαμισμού, που διεξάγονται αυτή την στιγμή στην Αφρική και στην Ασία.
Και τονίζει ότι πρέπει να πολεμήσουμε υπέρ των προχριστιανικών και προϊσλαμικών θρησκειών. Οι χριστιανοί και οι ισλαμιστές καταστρέφουν τις εθνικές θρησκείες στην Αφρική και στην Ασία. Στους εθνοθρησκευτικούς πολέμους η δική μας θέση δεν μπορεί να είναι στο πλευρό των χριστιανών. Ούτε των ισλαμιστών.
Ιφικράτης
Απο το κάτωθι άρθρο του defencenet φαίνεται ότι η κατάσταση είναι χειρότερη απ' ό,τι περιέγραψα στο άρθρο μου.
DeleteΠροσοχή στην παράγραφο:
"Φαίνεται στα παραπάνω, με σαφή θα λέγαμε τρόπο, ότι ο "ΥπΕξ" του Πατριαρχείου Μόσχας και ένας εκ των συμβούλων του προέδρου Πούτιν, κάνει ξεκάθαρο κάλεσμα προς τους Χριστιανούς της Δύσης για συνασπισμό εναντίον, όχι μόνο των αθέων και μηδενιστών που κυριαρχούν στην Ε.Ε., αλλά και κατά της παγκοσμίως μαινόμενης λαίλαπας του Ισλάμ".
http://www.defencenet.gr/defence/item/%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%AF%CE%B1-%CE%BF%CF%81%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CE%BE%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CE%B9%CE%BB%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%89%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8C-%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%89%CF%80%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CE%B9%CF%83%CE%BB%CE%AC%CE%BC
Ιφικράτη - Ποια είναι η επιχειρηματολογία για την απόκρουση όλων όσων έχουν αφετηρία της πολιτικής τους ιδιοσυγκρασίας την υλιστική θεώρηση της ιστορίας, όπως εκφράστηκε από τους θεωρητικούς: Marx – Engels;
ReplyDeleteΈλληνες της σύγχρονης πνευματικής πρωτοπορίας που αν μη τι άλλο υπερασπίστηκαν την εθνική αυτοτέλεια, τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και την Ελληνική παράδοση, ωστόσο εντοπίζουν το νόημα της πολιτικής στην ουσία της οικονομικής ζωής κατά αποκλειστικότητα. Κατά την άποψη αυτών η υφή της συλλογικής ζωής είναι στην ουσία οικονομική και μόνο ως τέτοια μπορούν να την θεωρήσουν, πιστεύοντας πως στοιχείο κάθε κοινωνικής κατάστασης είναι οι οικονομικές σχέσεις καθώς αποτελούν τα απώτερα κίνητρα κάθε δραστηριότητας. Ακρογωνιαίος λίθος του θεωρητικού τους οικοδομήματος είναι τα παρακάτω αξιώματα:
Από την μεταβολή και την εξέλιξη των οικονομικών σχέσεων και μόνο επηρεάζονται καθοριστικά η δημόσια ζωή, η πολιτική, η επιστήμη αλλά και η θ ρ η σ κ ε ί α.
Όλες οι πολιτισμικές δραστηριότητες δεν είναι παρά μεταμορφώσεις της οικονομικής ζωής και συνεπώς η ιστορία στο σύνολό της δεν είναι παρά οικονομική ιστορία.
Σημαντικό μέρος των σύγχρονων διανοούμενων και ηγετών πολλών επαναστατικών κινημάτων στην σύγχρονη Ελληνική ιστορία έχουν τις παραπάνω θεωρητικές απαρχές γεγονός που έρχεται σε άμεση ρήξη με την δικιά μας θεώρηση όπως παρουσιάζεται παραπάνω. Το θέμα είναι πως εξοπλίζεται η φαρέτρα μας ώστε να επικρατήσουμε στις πλατειές μάζες εναντίον όλων όσοι χρησιμοποιούν την παραπάνω υλιστική θεώρηση.
Η υλιστική θεώρηση των πραγμάτων προέρχεται και από την άλλη πλευρά, από τον φιλελευθερισμό. Η ζημιά δεν προξενείται μόνον από τον κομμουνισμό.
DeleteΕπίσης η ιδεαλιστική άποψη, η αντίθεση του υλισμού, δεν σημαίνει ότι είναι πάντα σωστή. Ο χριστιανισμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πνευματικό κίνημα και ως αρνητής της υλιστικής θεωρήσεως των πραγμάτων. Εν τούτοις απεδείχθη καταστρεπτικός για τον άνθρωπο και τις κοινωνίες.
Η διχοτόμηση σε ύλη και πνεύμα δεν μας καλύπτει.
Ο υλοζωισμός, δηλαδή η ζώσα και έμψυχος ύλη, είναι η θέση του δικού μας κινήματος. Ο υλοζωισμός είναι βασική αντίληψη των Ιώνων Φιλοσόφων.
......................
Υλοζωϊσμός
Υλοζωϊσμός: Θεμελιώδης κοσμολογική αντίληψη του έθνους των Ελλήνων, κυρία και καθολική κατά την αρχαϊκή εποχή και, εν συνεχεία, βάση της Φιλοσοφίας των Ιώνων φυσικών φιλοσόφων (Θαλού, Αναξίμανδρου, Αναξιμένους, Ηρακλείτου, κ.ά.). Κατά τον Υλοζωϊσμό, τα πάντα είναι ύλη ζώσα και συνεπώς κάθε τι στη Φύση έχει, τουλάχιστον εν δυνάμει, ικανότητα για αίσθηση και, κατά προέκταση, για συνείδηση (σύμφωνα με την διατύπωση του Θαλού ο Κόσμος είναι όλος «έμψυχος και δαιμόνων πλήρης»).
Ο Υλοζωϊσμός, ερμηνεύει τα πολλαπλά φαινόμενα με μία και μόνο απλή αρχή, την υποκείμενη πρωταρχική ουσία που παραμένει άφθαρτη και αναλλοίωτη παρ’ όλες τις επιφανειακές της μεταβολές. Η «Φύσις» είναι άπειρος, υλική, αυτοεξελισσομένη και αεικίνητος δύναμη, η οποία αενάως και αυτομάτως γεννά τα συνθετικά της τμήματα, όσο και τις μεμονωμένες μορφές των όντων, το δε «σώμα» της, η Ύλη, είναι ζώσα και αυτάρκης υπόσταση, αιτία του ιδίου της του εαυτού, ένα «αυτοαίτιον» που συμπεριλαμβάνει εντός αυτού όλες τις δημιουργικές δυνάμεις και όλα τα μερικά αίτια της γενέσεως και διαλύσεως των πραγμάτων.
Το «ενιαίον» του Κόσμου που διετύπωσε ο πρώτος Υλοζωϊσμός των Ιώνων φιλοσόφων, ο οποίοι εταύτισαν την Ψυχή με την Φύση («ΘΑΛΗΣ ΑΠΕΦΗΝΑΤΟ ΠΡΩΤΟΣ ΤΗΝ ΨΥΧΗΝ ΦΥΣΙΝ ΑΕΙΚΙΝΗΤΟΝ ΟΥΣΑΝ Ή ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΝ») εδέχθη αργότερα μία πρώτη επίθεση από τους Ελεάτες και, εν συνεχεία, την πολεμική των Πυθαγορείων και Πλατωνικών, οι οποίοι, προσπαθώντας να δώσουν κάποια ικανοποιητική απάντηση στο εμπειρικώς απρόσιτο θέμα του μετασχηματισμού της Ουσίας, εχώρισαν τον ενιαίο Κόσμο σε «πραγματικό» και «φαινομενικό», προκαλώντας έτσι τη διάσπαση της εννοίας της υλοζωϊστικής Ουσίας σε Ύλη και Ενέργεια (ή, Σώμα και Ψυχή) και την παρουσίαση της σχέσεως του ειδικού με το γενικό ως σχέση του «φαινομενικού» με το «πραγματικό», και, εν συνεχεία, οδηγώντας προς το γνωστό δίπολο πνευματοκρατία – υλισμός.
Ο Πλάτων, επιτίθεται στον Υλοζωϊσμό μη αποδεχόμενος το να μην έχει την απόλυτο προτεραιότητα η Ψυχή: «ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΓΑΡ Ο ΛΕΓΩΝ ΤΑΥΤΑ ΠΥΡ ΚΑΙ ΥΔΩΡ ΚΑΙ ΓΗΝ ΚΑΙ ΑΕΡΑ ΠΡΩΤΑ ΗΓΕΙΣΘΑΙ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΕΙΝΑΙ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΥΣΙΝ ΟΝΟΜΑΖΕΙΝ ΤΑΥΤΑ ΑΥΤΑ, ΨΥΧΗΝ ΔΕ ΕΚ ΤΟΥΤΩΝ ΥΣΤΕΡΟΝ» («Νόμοι» 891 c). Τον Υλοζωϊσμό επανέφεραν με δυναμικό τρόπο στο κοσμολογικό και φιλοσοφικό προσκήνιο οι Στωϊκοί, από δε τους στοχαστές της Βαρβαρικής Εποχής, θεωρούνται Υλοζωϊστές οι Τζιορντάνο Μπρούνο (1548 – 1600), Ντιντερό και Ρομπινέ (1735 - 1820).
Πηγή: Φιλοσοφικό Λεξικό, Βλάση Ρασσιά
...............
Θέλει πολλή ανάλυση το ερώτημά σου, αλλά αυτά ως σύντομη απάντηση.
Ιφικράτης
Ευχαριστώ για την παραπομπή διότι αποτέλεσε και την ευκαιρία να γνωρίσω τον εξαιρετικής ποιότητας άνθρωπο Βλάση Ρασσιά, μέσα από ομιλίες του στο διαδίκτυο.
DeleteΛυπάμαι που τόσον καιρό αγνοούσα την ύπαρξή του.
Να κάνω μια ερώτηση; Υποστηρίζεις τα συμφέροντα των Ελλήνων ως Έθνος ή τους πολυθεϊστές γενικότερα; Διότι και πολυθεϊστές μας είχαν σφάξει στο παρελθόν (Ρωμαίοι, Πέρσες).
ReplyDeleteΥποστηρίζω τα συμφέροντα του Ελληνικού Έθνους.
DeleteΙφικράτης
Οι Πέρσες ήταν μονοθεϊστές και η θρησκεία τους είχε περισσότερα κοινά με την σημερινή χριστιανική παρά με την (αρχαία) ελληνική. Κατ' αρχήν ήταν εξ' αποκαλύψεως δόγμα που τους το εισηγήθηκε ο Ζοροάστρης/Ζαρατούστρας, ο αντίστοιχος Μωυσής, όταν είδε όραμα στην ηλικία (ματέψτε) των 30 ετών. Είχε τον αντίστοιχο Γιαχβέ, τον μεγαλοδύναμο Ahura Mazda και δημιουργό του Σύμπαντος. Είχε αγγέλους και δαίμονες. Είχε τον Ahriman, τον αντίστοιχο Σατανά. Βασικά, η εβραϊκή (και κατα προέκταση η χριστιανική έπειτα) θρησκεία είναι σε μεγάλο βαθμό κλεψιμέϊκη από την Περσική πρωτότυπη. Οι Εβραίοι 'ξεσήκωσαν' πολλά στοιχεία κατά την πολύχρονη εξορία τους στην Βαβυλώνα, εξορία στην οποία είχε πάει ολόκληρη η ανώτερη κάστα των Εβραίων. Αυτή η κάστα επιστρέφοντας στο Ισραήλ, διαμόρφωσε αυτό που έμεινε γνωστό ως εβραϊκό ιερατείο και αντιμετώπισαν οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι.
Delete