Sunday, November 24, 2013

Βιβλιογραφία για το "Μεγάλο Παιχνίδι" στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία


Βιβλιογραφία για το "Μεγάλο Παιχνίδι"(*) στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία μεταξύ Ρωσσίας και Αγγλίας τον 19ο χριστιανικό αιώνα. Τα βιβλία διατίθενται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή. 

Αξίζουν την προσοχή και την μελέτη μας. Θα μας χρειαστεί η εμπειρία των δύο μεγάλων ανταγωνιστών, διότι ο ανταγωνισμός για τον έλεγχο της Κεντρικής Ασίας δεν σταμάτησε ποτέ. Σήμερα έχει πολλαπλασιαστεί. Ερίζουν μεταξύ τους οι ΗΠΑ, η Ρωσσία, η Κίνα, το Ιράν, η Ε.Ε., η Ινδία, το Πακιστάν, το Ισλάμ.

Η Τουρκία εμφανίζεται ως παίκτης στην περιοχή. Η Ελλάς λείπει από το προσκήνιο. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε μία ολόκληρη γενεά πολιτικών, διπλωματών, στρατιωτικών, επιχειρηματιών, καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών, που να ξέρουν πώς παίζεται το Μεγάλο Παιχνίδι στην Κεντρική Ασία, και να προωθήσουν την διείσδυση και την συμμετοχή της Ελλάδος στην περιοχή. 


(*) Μεγάλο Παιχνίδι ήταν η ονομασία που δόθηκε από δυτικούς σχολιαστές στον ανταγωνισμό μεταξύ Ρωσσικής και Αγγλικής αυτοκρατορίας για τον έλεγχο της Κεντρικής Ασίας. 

3 comments:

  1. The Great Game: The Struggle for Empire in Central Asia, Peter Hopkirk

    ReplyDelete
  2. ιφικρατη μας βγαζει αυτηντην ενδειξη ''The Internet Archive's sites are offline for scheduled maintenance and upgrades.'' δηλαδη κλειστο. Στειλε αλλη και αν ειναι δυνατον Ελληνικη βιβλιογραφια.Ευχαριστουμε

    ReplyDelete
  3. Χιλλια συγνωμη το εβγαλε ..Τρωεει καποια κολληματα απ'οτι καταλαβα ...

    ReplyDelete