Friday, August 30, 2013

Το κύρος της Ρωσσίας καταρρακώνεται στην Μέση Ανατολή. Απαράδεκτη η στάση του Πούτιν


Αυτή την στιγμή η ρωσσική ηγεσία δεν φαντάζεται πόσο καταρρακώνει το κύρος της στην Μέση Ανατολή. Η δειλία της όχι μόνον γεννά απωθητικά συναισθήματα, αλλά κάτι χειρότερο. Αποπνέει αέρα αναξιοπιστίας. 

Αντιθέτως ο Τζον Κέρρυ, αμερικανός ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι "οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση διότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της χώρας του ως ηγέτιδα δύναμη, και η ασφάλεια των συμμάχων τους(Ισραήλ, Τουρκία)". 

Και η έμμεση απειλή προς το Ιράν διατυπώθηκε ως εξής: "Αυτή την στιγμή, άλλες χώρες(Ιράν) που θέλουν να παραβιάσουν το διεθνές δίκαιο παρακολουθούν τις εξελίξεις. Αν δεν αντιδράσουμε, θα αποθρασυνθούν". 

Σε λίγες γραμμές ο αμερικανός ΥΠΕΞ είπε τα αυτονόητα. Πρέπει να αναλάβουμε δράση διότι διακυβεύεται το κύρος μας και η ασφάλεια των συμμάχων μας. Αν δεν δράσουμε, θα αποθρασυνθούν οι εχθροί μας. 

Αλλά για την Ρωσσία και την Κίνα, δεν υπάρχουν αυτονόητα. Νομίζουν ότι θα παίξουν διεθνή ρόλο χωρίς να αναλαμβάνουν διεθνείς κινδύνους, την στιγμή που ακόμη και η Ιορδανία συμμετέχει στον πόλεμο κατά της Συρίας. 

Αυτή η δειλή στάση της Ρωσσίας δεν θα περάσει απαρατήρητη από το Κάϊρο και τον στρατηγό Αλ-Σίσι. Το νέο αιγυπτιακό καθεστώς έχει απομακρυνθεί από τις ΗΠΑ, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, και κοιτά προς την Ρωσσία για πιθανή συμμαχία. 

Ελπίζω να μην υπάρχουν Αιγύπτιοι αφελείς που διαδίδουν και εκεί τις ανοησίες περί "ξανθού γένους". Ο Αλ-Σίσι θα πρέπει να στηριχθεί στον Αιγυπτιακό λαό. Να τον εξοπλίσει και να τον διδάξει ανταρτοπόλεμο. Η ρωσσική ηγεσία δεν έχει τις ικανότητες που κάποιοι Αιγύπτιοι νομίζουν ότι έχει. Ο Αλ-Σίσι πρέπει να κτίσει ένα δίκτυο οργανώσεων, και κινημάτων στην Ευρώπη, την Αφρική, και την Ασία, που θα αντιταχθεί στην Μουσουλμανική Αδελφότητα. 

Το πρόβλημα ελλείψεως στρατηγικών συνεργασιών αποτελεί κορυφαίο ζήτημα για τους Έλληνες. Θέλουμε συμμάχους εκτός ΝΑΤΟ αλλά δεν υπάρχει αξιόπιστος σύμμαχος.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να στραφούμε στην ιδέα του δικτύου υποστηρικτών: οργανώσεις, κινήματα, φυλές, θρησκείες, πολιτισμοί. 

Κράτη όπως η Ρωσσία δεν έχουν το σθένος να αναχαιτίσουν τον Αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Υπάρχουν όμως δίκτυα οργανώσεων και κινημάτων, που έχουν το σθένος να εμπλακούν σε πόλεμο χαμηλής εντάσεως με τις ΗΠΑ. 

Το επαναστατικό κίνημα στην Ελλάδα πρέπει να καλλιεργεί επί καθημερινής βάσεως δεσμούς με κινήματα και οργανώσεις στο εξωτερικό με βασικό στόχο να πολεμήσουμε μαζί σε κοινά μέτωπα.

No comments:

Post a Comment