Monday, November 11, 2024

Η "γεωπολιτική" του ραγιαδισμού


Προσφάτως ανέκυψε το ζήτημα της εμμέσου αναγνωρίσεως του Κοσόβου από την Ντόρα Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Προφανώς η κυρία Μπακογιάννη δεν έχει καμμία σχέση με τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, άλλωστε θέλει να αναγνωριστούν τουρκικά δικαιώματα στο Αιγαίο.

Το ζήτημα είναι πώς της απάντησαν διάφοροι ραγιάδες "αναλυτές" των διεθνών σχέσεων. Το επιχείρημά τους ήταν ότι αν αναγνωρίσουμε το Κόσοβο, θα παραβιάσουμε το διεθνές δίκαιο, διότι το Κόσοβο θεωρείται σερβικό έδαφος, και κινδυνεύουμε να δώσουμε νομικά ερείσματα στην Τουρκία για να αναγνωριστεί διεθνώς το ψευδοκράτος του Ντεκτάς στην Κύπρο.

Πρόκειται για συρραφή βλακειών από εγκεφάλους που έχουν εμποτιστεί επί δεκαετίες από τον ραγιαδισμό και τον νομικισμό. Την ψυχολογική τους μειονεξία, την βαπτίζουν πατριωτική στάση. Λές και την Κύπρο θα την σώσει η επίκληση του διεθνούς δικαίου. Όπως την έσωσε και το 1974...

Ας δούμε μία σειρά από γεωπολιτικούς λόγους για τους οποίους τα δύο ζητήματα δεν θα έπρεπε να συνδέωνται.

Πρώτον, θέλουμε όντως η Σερβία να ξαναπάρει το Κόσοβο; Τότε είναι σαν να επιδιώκουμε την αναβίωση μίας Μεγάλης Σερβίας. Και αν μετά η Σερβία ζητήσει "επανένωση"=προσάρτηση των Σκοπίων, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, και της Σλοβενίας, δηλαδή κράτη που προήλθαν από την διάσπαση της Μεγάλης Γιουγκοσλαβίας, εμείς τότε τί θα κάνουμε; Θα τους πούμε, "ευχαρίστως, διότι είστε ορθόδοξοι αδελφοί", όπως δηλώνουν ένα σωρό μυαλοφυγόδικοι;

Η πολιτική της Ελλάδος στα Βαλκάνια πρέπει να επικεντρώνεται στο ότι δεν θέλουμε ούτε Μεγάλη Σερβία, ούτε Μεγάλη Βουλγαρία, ούτε Μεγάλη Αλβανία. Θέλουμε Μεγάλη Ελλάδα. Για να έχουμε Μεγάλη Ελλάδα, πέραν των σημερινών συνόρων, πρέπει να μικρύνουν ή να προσαρτηθούν αντίπαλα κράτη.

Δεύτερον, τί είδους αντάλλαγμα προσφέρει η Σερβία για να αναγνωρίσουμε το Κόσοβο ως σερβικό έδαφος; Στην διπλωματία ισχύει το δούναι και λαβείν. Προφανώς οι μυαλοφυγόδικοι που επικαλούνται το διεθνές δίκαιο για ομοιότητα των περιπτώσεων Κοσόβου-ψευδοκράτους του Ντεκτάς, δεν σκέφτηκαν ποτέ ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει πχ την αναγνώριση της Βορείου Μακεδονίας=Σκόπια ως ελληνικό έδαφος από την Σερβία.

Αλλά γιατί να ζητήσουν ανταλλάγματα από την Σερβία τα σούργελα; Αρκεί η επίκληση ότι είναι ορθόδοξα αδέλφια με τους σλάβους κατακτητές της Μακεδονίας. Θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα και οφείλει να αναγνωρίζει εδάφη στην Σερβία άνευ ανταλλαγμάτων.

Τρίτον, για τα περί διεθνούς δικαίου και την δήθεν αξία του. Όταν ο Ερντογάν δηλώνει ότι ζητά αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, τα ίδια ελληνόφωνα γιουσουφάκια ξεκινούν λιτανείες των διεθνών συνθηκών, ωσάν να μην έχουν διαβάσει ποτέ διπλωματική ιστορία.

Σημείωση λοιπόν για τους αναγνώστες: Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα γίνονται πόλεμοι, κάποιος νικά, κάποιος ηττάται, ύστερα υπογράφεται μία συνθήκη ορίζουσα τα νέα σύνορα, και μετά από κάποια χρόνια, γίνεται ένας νέος πόλεμος διότι έχει αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων, ακυρώνεται η παλιά συνθήκη και υπογράφεται μία νέα.

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι γιατί ο Ερντογάν αμφισβητεί την Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά γιατί δεν την αμφισβητεί το πολιτικό κατεστημένο της Ελλάδος; Προφανώς διότι θεωρεί ότι τα σύνορα της Ελλάδος δεν πρέπει να επεκταθούν. Αρκετές φορές το κατεστημένο την αμφισβητεί, αλλά εις βάρος της Ελλάδος, δηλαδή επιτρέπει την εδαφική, θαλάσσια και εναέρια συρρίκνωση των Ελληνικών συνόρων, υπέρ του νεο-οθωμανικού επεκτατισμού.

Αν υποθέσουμε ότι είχαμε ένα άλλο καθεστώς το οποίο θα ήθελε να διεκδικήσει την Ανατολική Θράκη, την Βόρειο Ήπειρο, την Βόρειο Θράκη, την Βόρειο Μακεδονία, και την Μικρά Ασία, μήπως θα έπρεπε να ακυρώσει τέτοια σχέδια επειδή το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει ότι αυτά τα εδάφη ανήκουν σε άλλα κράτη;

Αν υποθέσουμε ότι ξεσπούν ταραχές στην σημερινή Τουρκία, και κάποιες περιοχές αποφασίσουν να αποσχιστούν και να δημιουργήσουν αυτόνομα ή ανεξάρτητα κράτη, τί ακριβώς θα πράξει το ψευτοπατριωτικό κατεστημένο των ανεκδιήγητων "αναλυτών" που ζήτησε την μη-αναγνώριση του Κοσόβου; Μήπως και τότε θα χρησιμοποιήσει το ίδιο επιχείρημα; Μήπως και πάλι θα μας πούν ότι δεν πρέπει να αναγνωρίσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος στα μικρασιατικά παράλια διότι τάχα αυτό θα είναι βούτυρο στο ψωμί της Τουρκίας ώστε να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος του Ντεκτάς;

Με τέτοια γελοία ψευτοδιλήμματα αποκρύπτουν την πραγματική φύση του προβλήματος. Το τί θα γίνει στα Βαλκάνια, στην Μικρά Ασία, και στην Κύπρο, εξαρτάται από το ποιός διαθέτει την μεγαλύτερη ισχύ.

Αν εμείς διαθέτουμε μεγαλύτερη ισχύ, θα αρπάξουμε τα εδάφη που μπορούμε δια της στρατιωτικής βίας. Και ας λένε ότι θέλουν οι σημερινές διεθνείς συμφωνίες. Μετά τον πόλεμο, θα υπογραφεί μία νέα διεθνής συνθήκη, βάσει των νέων συνοριακών γραμμών.

Τα ορθόδοξα γιουσουφάκια που θεωρούν τους Σέρβους αδελφούς τους, αν είχαν όντως πραγματικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, θα ήθελαν οπωσδήποτε την διάλυση της Μεγάλης Γιουγκοσλαβίας, θα επεδίωκαν την προσάρτηση των Σκοπίων, και την μετατροπή του Κοσόβου σε ελληνικό προτεκτοράτο. Ασχέτως αν ένα τέτοιο σχέδιο υλοποιηθεί σε βάθος δεκαετιών.

Αλλά είναι ανήκουστο να θεωρείται πατριωτική στάση η επανίδρυση της Μεγάλης Σερβίας με ψήφους Ελλήνων πολιτικών. Δεν έχουμε κανένα γεωπολιτικό συμφέρον ούτε από μία Μεγάλη Αλβανία, ούτε από μία Μεγάλη Σερβία, ούτε από μία Μεγάλη Βουλγαρία.

Εν κατακλείδι, ούτε μία ένωση Κοσόβου και Αλβανίας συμφέρει την Ελλάδα. Αν λοιπόν πρέπει να εναντιωθούμε άμεσα σε κάτι, είναι η αποφυγή ενώσεως του Κοσόβου με την Αλβανία, ήτοι η αποφυγή δημιουργίας Μεγάλης Αλβανίας. Και αν όντως τεθεί τέτοιο ζήτημα, εμείς πρέπει να ζητήσουμε ως αντάλλαγμα την Βόρειο Ήπειρο.

No comments:

Post a Comment