Sunday, March 1, 2015

Δημοσιογραφική κάλυψη του δείπνου του συνδικάτου περιπτερούχων Αττικής για τα προβλήματα του κλάδου


Mετά από πρόσκληση, είχα την τιμή να παρευρεθώ σε επαγγελματικό δείπνο που παρέθεσε προς τα μέλη του συνδικάτου επαγγελματιών περιπτερούχων καπνοπωλών και ψιλικών ειδών του νομού Αττικής (www.spekamila.gr), ο πρόεδρος κ. Γεώργιος Δούκας.
Το δείπνο παρατέθηκε την Κυριακή 1η Μαρτίου 2015, στις 7μμ σε ταβέρνα στους Αμπελοκήπους.
Στην ομιλία του ο κ. Γεώργιος Δούκας ανέλυσε λεπτομερώς όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ειδικώς μετά το 2009 και την υπαγωγή της χώρας μας στα μνημόνια.
Ο κ. Δούκας ξεκίνησε με την διαπίστωση ότι ο τζίρος των περιπτέρων έχει μειωθεί κατά πολύ, ενώ ταυτοχρόνως έχει αυξηθεί το λαθρεμπόριο κατά 50%. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχει μειωθεί ο κύκλος εργασιών της καπνοβιομηχανίας στην Ελλάδα.
Ο κλάδος έχει συσσωρεύσει πάνω από 200 εκατομμύρια χρέη στον ΟΑΕΕ, λόγω αδυναμίας των επαγγελματιών να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
Το συνδικάτο ζητά νέο θεσμικό πλαίσιο όπου θα κατοχυρώνεται η μικρή λιανική. Το σημερινό πλαίσιο που είχε επιβληθεί από τον κ. Μάνο και από τον κ. Χατζηδάκη, έχει επιφέρει σοβαρότατα πλήγματα στην βιωσιμότητα του κλάδου.

Ο κ. Δούκας ανέφερε ότι στην Ελλάδα η αδειοδότηση των περιπτέρων είχε προνοιακό χαρακτήρα. Εδίδοντο σε αναπήρους πολέμου, ή σε πολυτέκνους. Ο προνοιακός χαρακτήρας καταργήθηκε με τον νόμο 4093. Τώρα οι άδειες δημοπρατούνται από τους Δήμους. Όταν λήξουν τα συμβόλαια, πολύ επαγγελματίες θα χάσουν τα περίπτερά τους.
Οι σημερινοί ιδιοκτήτες περιπτέρων επειδή χρωστούν στο ασφαλιστικό τους ταμείο, δεν μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα. Επομένως αδυνατούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό του δημοσίου για νέες άδειες περιπτέρων.
Στην συνέχεια ο κ. Δούκας ανέφερε ότι είναι σε διαπραγματεύσεις με τις καπνοβιομηχανίες. Έχει πολλά παράπονα από τις βιομηχανίες διότι συμπιέζουν αυθαιρέτως το μεικτό κέρδος των λιανοπωλητών. Οι καπνοβιομηχανίες διαθέτουν ρυθμιστική παντοδυναμία και καθορίζουν αυτές το ποσόν κέρδους των λιανοπωλητών.
Ο κ. Δούκας επέμεινε πολύ στην ιχνηλάτηση των τσιγάρων ώστε να παταχθεί το λαθρεμπόριο. Ζήτησε έλεγχο σε όλη την διαδρομή του τσιγάρου, και ηλεκτρονική τιμολόγηση.
Ύστερα αναφέρθηκε στο πρόβλημα της συμπιέσεως του κέρδους των λιανοπωλητών από τις κάρτες κινητών τηλεφώνων. Ενώ οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ξεκίνησαν να τους δίνουν 15%, τώρα τους δίνουν 3%. Παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και στον Τύπο. Οι λιανοπωλητές ζητούν μόνον 10% κέρδος, την στιγμή που στην Ευρώπη οι συνάδελφοί τους παίρνουν από 17 έως 22%.
Από την παρουσίαση των θέσεων του συνδικάτου εντύπωσε προξένησε η εξής καταγγελία: οι δήμοι χρεώνουν υπέρογκα τέλη για τα τετραγωνικά μέτρα των περιπτέρων 4 και 5 φορές πάνω απ’ ό,τι άλλα καταστήματα των Δήμων, όπως οι καφετέριες.
Αυτό ο αθέμιτος ανταγωνισμός επισημάνθηκε και από τον νομικό σύμβουλο του συνδικάτου, τον κ. Παπαγιάννη. Σε πολλές περιπτώσεις οι δήμοι καταργούν αυθαιρέτως θέσεις περιπτέρων και εξαναγκάζουν τους ιδιοκτήτες περιπτέρων να αλλάξουν θέση, αλλά χωρίς να τους χορηγούν άμεσα νέα θέση στον Δήμο. Σε αρκετές περιπτώσεις περιμένουν 2 και 3 χρόνια να τους χορηγήσει ο Δήμος νέα θέση.  
Ο κ. Παπαγιάννης επεσήμανε ότι το ύψος των προστίμων και τελών για κάθε ιδιοκτήτη περιπτέρου ισοδυναμεί ετησίως με το ύψος 3 ή 4 μισθωμάτων, δημιουργώντας ασφυκτικές πιέσεις στο ήδη βεβαρυμένο περιβάλλον απασχολήσεως των επαγγελματιών.
Το μόνο θετικό που βγήκε από τα χείλη του κ. Δούκα είναι ότι οι καπνοβιομηχανίες συμφωνούν να βγούν τα καπνικά είδη από τα σούπερ μάρκετ, ώστε να μην αφαιρείται τζίρος από τους ιδιοκτήτες περιπτέρων.  
Στο δείπνο παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι κομμάτων. Τον λόγο πήρε ο κ. Δημήτρης Καμμένος των ΑΝΕΛ, ο οποίος δήλωσε ότι στηρίζει τον αγώνα του συνδικάτου ενάντια στα καρτέλ. Ενδιαφέρουσα ήταν μία καταγγελία που έκανε ο συγκεκριμένος βουλευτής. Είπε ότι ενώ ήδη είχε αναλάβει την εξουσία ο Σύριζα, ο Γερμανός πρέσβης εισέβαλε απρόσκλητος στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους στην οδό Πανεπιστήμιου, και άρχισε να κάνει έλεγχο στις λογιστικές καταστάσεις...  
Ύστερα τον λόγο πήραν τρεις εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής, ο κ. Χριστόφορος Τσάγκας, η κα Δήμητρα Βελέντζα, και ο κ. Ιωάννης Καπάτσος, οι οποίοι ετάχθησαν στο πλευρό των επαγγελματιών λιανοπωλητών καταδικάζοντας τις μνημονιακές πολιτικές.
Τον λόγο πήραν και επαγγελματίες που τώρα αποχωρούν από τον κλάδο λόγω ηλικίας, εκφράζοντας όμως την αγωνία τους για το μέλλον των νεωτέρων συναδέλφων τους. Ακούσθηκε το εξής στοιχείο: πριν από κάποια χρόνια υπήρχαν 150 πρατηριούχοι τσιγάρων. Σήμερα έχουν μείνει περίπου 15, σημάδι της διαρκούς συγκεντρώσεως του δικτύου διανομής σε λίγα χέρια.
Προς το τέλος μού εδόθη ο λόγος για να εκφράσω την άποψή μου. Αφού απηύθυνα χαιρετισμό στους παρισταμένους, τους είπα ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι κυρίως πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό. Πρέπει να πολιτικοποιήσουν τον αγώνα τους διότι τα όσα υφίστανται, είναι απόρροια των κατευθύνσεων που επιβάλλει η νεοφιλελεύθερη Ευρωπαϊκή Ένωση. Ετόνισα ότι η υψηλοτάτη φορολογία στα τσιγάρα δημιουργεί κίνητρα ώστε οι καπνιστές, οι λιανοπωλητές, και οι χονδρέμποροι να εμπλέκωνται στην διανομή λαθραίων τσιγάρων, και θα πρέπει ως συνδικάτο να εμμένουν στην κάθετη μείωση της φορολογίας. Συμβούλεψα την συνεργασία με όλους τους κλάδους λιανικής, καθώς αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα καρτέλ. Τέλος κατήγγειλα την κατάπτυστη συμπεριφορά του ΟΑΕΕ που από την μία μεριά έχει αφήσει ανασφάλιστους τόσους εργαζομένους του κλάδου μόνο και μόνο επειδή χρωστούν εισφορές, ενώ συγχρόνως τους διώκει ποινικώς.
Ο κ. Γεώργιος Δούκας ετόνισε ότι ο κλάδος δεν αντέχει άλλες πιέσεις, και δίνει διορία έναν μήνα στην κυβέρνηση να λύσει τα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου. Άλλως, το ΔΣ του συνδικάτου θα εισηγηθεί δραστικές ενέργειες όπως το να μην παραλαμβάνουν τα περίπτερα τον Τύπο το Σαββατοκύριακο, ή την στάση αγορών προς μία καπνοβιομηχανία, ή την στάση πληρωμών προς μία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Αφ’ ενός δήλωσε ότι το συνδικάτο δεν θέλει να προβεί σε δυναμικές ενέργειες, αφ’ ετέρου η τραγική θέση των επαγγελματιών του κλάδου δεν του δίνει περιθώρια χρόνου για άλλες καθυστερήσεις στην λήψη επωφελών κυβερνητικών μέτρων.

http://www.synpeka.gr/nea-mikris-lianikis/item/29808-syndikato-epaggelmatiwn-peripteroyxwn-kapnopwlwn-kai-psilikwn-eidwn-n-attikhs-enhmerwtiko-deltio-typoy-gia-synadelfoys-synergates-promhtheytes-kai-mme.html#.VPSgX_mUfwk

10 comments:

  1. Ιφικράτη ποιά είναι η άποψή σου για τη νέα τεράστια πρόκληση της Τουρκίας;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aς γίνει μια επωφελής και για τους δύο λαούς συνεκμετάλευση στο Αιγαίο,γείτονες είμαστε,αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

      Delete
    2. Δηλαδή, ανωνυμε, εαν η Ελλάδα ζητήσει την τουριστική συνεκμετάλλευση των αρχαιολογικών τοπίων των παραλίων της Τουρκίας, η Τουρκία θα συναινέσει, επειδή αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν;;

      Delete
    3. Θέέ πόσοι κάφροι κυκλοφορούν ανάμεσά μας !

      Delete
    4. Υπάρχει κάτι που λέγεται σαρκασμός και κάτι που λέγεται ειρωνεία στο χωριό μου... Χαλαρώστε οι 2 τελευταίοι... (ή ο ένας)...

      Delete
    5. Τί να χαλαρώσουμε κουτέ ! Είναι σαρκαστική αυτή η πρόταση ; Εάν αυτό ήθελες δεν τα κατάφερες ........ θέλει τέχνη .

      Delete
    6. 12:04 PM,οι Ελληνόψυχοι τηλεβιβλιοπώλαι μας έχουν διαβεβαιώσει ότι ο πληθυσμός της Τουρκίας είναι εξισλαμισθέντες Βυζαντινοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία.Εμείς ως Χριστιανοί οφείλουμε να συγχωρούμε τα ατοπήματα και τις προκλήσεις τους.Στην ανάγκη ας κάνουμε και ορισμένες παραχωρήσεις όπως τότε στην περίοδο των τετρακοσίων ετών της ειρηνικής συνύπαρξης που δυστυχώς αμαυρώθηκε από τα καμώματα κάποιων ανυπόδητων μωραιτών.

      Delete
  2. Και ξαφνικά το 1/3 των περιπτέρων είναι σε αλβανικά χέρια ως ιδιόκτητα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι περισσότερα από το 1/3 .

      Delete
  3. March 2, 2015 at 5:16 AM
    ΤΙ ενωνει την οικογενεια σου με την τουρκια?
    εισαι Ελληνας?
    ποια θρησκεια?
    τα εδαφη που κατεχουν οι τουρκογυφτοι ειναι Ελληνικα η Οχι?

    ReplyDelete