Sunday, March 8, 2015

Δεν υπάρχει καμμία οικονομική ανάγκη η επαναφορά της δραχμής να γίνει με υποτίμηση


Επειδή επανέρχεται συνεχώς στο προσκήνιο το ζήτημα της επαναφοράς του εθνικού μας νομίσματος, οφείλουμε να απαντήσουμε σε τρία τρομολαγνικά σοφίσματα της πλευράς των ευρωραγιάδων, τα οποία βρίσκουν εύφορο έδαφος στις τάξεις των πατριωτών.
Πρώτον, αν πάμε σε εθνικό νόμισμα θα γίνει υποτίμηση.
Δεύτερον, θα αγοράσουν φθηνά τις περιουσίες μας όσοι έβγαλαν τα ευρώ στο εξωτερικό. 
Τρίτον, δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε για φάρμακα, πετρέλαιο κλπ.
Πριν απαντήσουμε στα τρία σοφίσματα, πρέπει να πούμε ότι εξαρτάται ποιός κάνει την επαναφορά του νομίσματος. Αν την κάνει η παρούσα κυβέρνηση θα είναι επίπονη και καταστροφική, διότι θα χρησιμοποιήσει το τέχνασμα των πλιατσικολόγων: ισοτιμία ευρώ/νέας δραχμής 1:1, και μετά από λίγο βίαιη υποτίμηση ώστε να χάσει ο Λαός 30-40% επιπλέον από το εισόδημά του.
Η ισοτιμία καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι ένα προς ένα. Ούτε είναι υποχρεωτικό να επαναληφθεί αυτό που έκανε ο Σημίτης το 2002 με την αντίστροφη πορεία, δηλαδή αλλαγή των ευρώ σε δραχμές.
Μπορεί κάλλιστα μία κυβέρνηση να επαναφέρει την δραχμή με την σημερινή ισοτιμία 340,75 και να αρχίσει να ανακεφαλαιοποιεί τα νοικοκυριά και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις(πλην τραπεζών) χωρίς να τους πάρει τα ευρώ. Ο κόσμος να κρατήσει τα ευρώ ως συνάλλαγμα.
Και αυτό διότι ο σκοπός είναι να αυξήσουμε την κυκλοφορία του χρήματος στην αγορά, όχι να αλλάξουμε τα ευρώ σε δραχμές. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά. 

Αν πάμε σε εθνικό νόμισμα με τον Σύριζα, θα αλλάξει τα ευρώ σε δραχμές με υποτίμηση, για να καρπωθεί την διαφορά το κράτος. Αν πάμε σε εθνικό νόμισμα με άλλο καθεστώς, αυξάνουμε την κυκλοφορία του χρήματος(τυπώνουμε χρήμα) και πιστώνουμε κατευθείαν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, χωρίς να τους πάρουμε τα ευρώ. Ο κόσμος θα κρατήσει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς σε ευρώ, δεν θα τους πειράξει κανείς, και θα ανοίξουν άλλοι λογαριασμοί σε δραχμές.
Εις ό,τι αφορά το πρώτο τρομολαγνικό σόφισμα, ότι οπωσδήποτε θα γίνει υποτίμηση της δραχμής, όσοι το αναπαράγουν, εσκεμμένως αποσιωπούν την αντίθετη περίπτωση. Το ενδεχόμενο να υποτιμηθεί το ευρώ, λόγω επικειμένου διαλύσεως της ευρωζώνης. Ήδη υποτιμάται έναντι του δολλαρίου. Όταν οι κερδοσκόποι διαισθάνονται ότι θα διαλυθεί μία νομισματική ένωση, εγκαταλείπουν το νόμισμα πολύ πριν την επίσημη ανακοίνωση διαλύσεως της ενώσεως. Είναι απαράδεκτο κάποιοι ευρωλάγνοι να υπονοούν ότι το ευρώ θα διατηρήσει σταθερή την σημερινή του αξία, άν η Ελλάδα απελευθερωθεί από την ευρωζώνη. Η ιστορική εμπειρία έχει δείξει ότι το κοινό νόμισμα μετά την διάλυση της ενώσεως, καταντά χαρτί άνευ αξίας.
Εις ό,τι αφορά το δεύτερο τρομολαγνικό σενάριο, ότι τάχα θα αγοράσουν φθηνά τις περιουσίες μας όσοι έβγαλαν έξω τα ευρώ τους, η απάντηση είναι ότι από το 2010 λόγω τεχνητής ελλείψεως ρευστού, έχουν απαξιωθεί τα πάγια περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Λαού κατά 50-70%. Αν κυκλοφορήσει η δραχμή με ισοτιμία 340,75 και αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά, δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να πουλήσει κάποιος φθηνά την περιουσία του. Με το ευρώ αναγκάζεται να την πουλήσει φθηνά, διότι δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Φυσικά η επαναφορά του εθνικού νομίσματος πρέπει να συνοδευτεί και από μία γενική σεισάχθεια για τα χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες. Εν τοιαύτη περιπτώσει δεν πρόκειται να χάσει ουδείς την περιουσία του από τους κατέχοντας σημαντικές ποσότητες ξένου νομίσματος.
Εις ό,τι αφορά το τρίτο τρομολαγνικό σόφισμα, ότι δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε για φάρμακα και καύσιμα, πολύ πριν την υποταγή μας στο ευρώ, η Ελλάδα εισήγαγε προϊόντα και τα πλήρωνε είτε σε δολλάρια, είτε με διακρατική συμφωνία, είτε με αλληλόχρεο λογαριασμό. Σήμερα έχει μία επιπλέον επιλογή που έχει ξεκινήσει στην Ανατολή: την απευθείας πληρωμή μέσω εθνικών νομισμάτων χωρίς την παρεμβολή αποθεματικού νομίσματος όπως το δολλάριο ή το ευρώ. Από την στιγμή που το κάνουν οι Κινέζοι, οι Ινδοί, οι Ρώσσοι, οι Ιρανοί, μπορούμε να το το κάνουμε και εμείς.

4 comments:

 1. Μια έγκαιρη ανάρτηση. Πολλοί "πατριώτες" βρήκαν την ώρα να εκφοβίζουν τον λαό, λέγοντες ότι θα πεινάσουμε με τη δραχμή.

  ReplyDelete
 2. Αυτά που λες Ιφικράτη είναι αυτονόητα. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να τα λέω και να τα γράφω τόσα χρόνια. Αλλά ο κόσμος δε πιστεύει εμάς, πιστεύει τα εντελώς αμόρφωτα και προδοτικά παπαγαλάκια των ΜΜΕ...

  Άσχετα με το πως θα είναι η κατάσταση στη Δραχμή, αν ο κόσμος είχε πραγματικό τσαγανό, δε θα έπρεπε να τον νοιάζει.

  Στο Ευρώ δε χάνουμε απλά το οικονομικό μας επίπεδο. Στο Ευρώ χάνουμε το κράτος και στη συνέχεια το έθνος μας... Και αυτό είναι σημαντικότερο...

  Δε θα έπρεπε καν να μας απασχολεί αν θα υποτιμηθεί ή όχι η Δραχμή, όταν μας αναγκάζουν να εξαφανιστούμε ως κρατική και εθνική οντότητα...

  ReplyDelete
 3. Ιφικρατη καλη ημερα.
  Σωστο επιχειρημα, δεν ειμαι γνωστης οικονομικων, ομως αυτα που γραφεις "στεκουν".
  Θελω να σε πληροφορησω οτι αναρτω πολλες απο τις αποψεις σου στο μπλογκ μου.

  ReplyDelete
 4. Τωρα ειναι που οι ξενοι αγοραζουν πολυ φθηνα τη δημοσια και ιδιωτικη περιουσια των ελληνων. Μαλιστα το καθεστως δινει και βιζα σε οποιους ξενους κανουν αγορες ακινητων 250,000 ευρω.

  Με εθνικο νομισμα θα υπαρχουν και ελεγχοι κεφαλαιων. Δηλαδη αυστηρος ελεγχος και φορολογηση οσων βαζουν και βγαζουν λεφτα μεσα στη χωρα. Εντος ΕΕ υπαρχει ελευθερια κινησης κεφαλαιων βαση συνθηκης Μααστριχ

  ReplyDelete