Tuesday, May 6, 2014

O οίκος μόδας «Αρσινόη της Θράκης»


                                                                                                                                                                                                                                                            
O οίκος μόδας «Αρσινόη της Θράκης» ιδρύθηκε το 2013 και παράγει ενδύματα υψηλής ραπτικής. Η «Αρσινόη της Θράκης» τηρεί τις αυστηρότερες και ποιοτικότερες προδιαγραφές στο κομμάτι του σχεδιασμού, της παραγωγής και των πρώτων υλών.
Το όνομα της εταιρείας έχει το όνομα της βασίλισσας της Θράκης «Αρσινόη ΙΙ». Η βασίλισσα Αρσινόη ΙΙ με καταγωγή από τον βασιλικό οίκο των Μακεδόνων έχει την ίδια γραμμή συγγένειας με την Ολυμπιάδα και την Κλεοπάτρα.
Η Αρσινόη περιγράφεται από τον Ηρόδοτο σαν βασίλισσα μορφωμένη, δυναμική, διπλωμάτης, πρωτεργάτης της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Ολυμπιονίκης και μυημένη στα δημοκρατικά και πανανθρώπινα μυστήρια της αρχαιότητας, τα Καβείρια Μυστήρια της Σαμοθράκης. Η αγάπη της Αρσινόης για τη Σαμοθράκη ήταν γνωστή αφού στο Ιερό των Μεγάλων Θεών είχε κτίσει τον Θόλο της όπου τελούνταν μέρος της τελετής μύησης των ανθρώπων στα Καβείρια Μυστήρια. Εξ’ ου και η επιλογή της έδρας της εταιρείας στην ενεργειακή Σαμοθράκη.



Σκοπός της εταιρείας «Αρσινόη της Θράκης» δεν είναι μόνο να πουλά κομμάτια ύφασμα κομμένα και ραμμένα, αλλά επιδιώκει να μυήσει τις δυναμικές, έξυπνες και ικανές γυναίκες στο μυστηριακό κόσμο της βασίλισσας Αρσινόης και φορώντας ενδύματα εμπνευσμένα από τις γραμμές της να ενισχύει τις ποιοτικότερες πτυχές του κάθε θηλυκού. Κάθε φόρεμα της εταιρείας είναι ένα μικρό έργο τέχνης, εμπνευσμένο από τα αρχαία ελληνικά γλυπτά, που καθηλώνουν με την απλότητα και την ποιότητα της αισθητικής τους. Η λεπτομέρεια είναι σε πρώτο πλάνο για τους καλλιτέχνες που αναλαμβάνουν τη δημιουργία κάθε φορέματος και σκοπός τους είναι η τελειότητα χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής.

Κάθε φόρεμα της εταιρείας είναι μοναδικό και παίρνει το όνομα μιας θηλυκής προσωπικότητας της ελληνικής αρχαιότητας καθώς είναι εμπνευσμένο και από αυτήν.

Η δημιουργία ενός φορέματος «Αρσινόη της Θράκης» είναι μία ποιοτική και συλλογική διαδικασία που περιλαμβάνει την ενδιαφερόμενη αγοράστρια και την κάνει μέρος της δημιουργίας και πηγή έμπνευσης για την ομάδα της «Αρσινόη της Θράκης», έτσι ώστε και αυτή με τη σειρά της να νοιώθει σιγουριά για τον εαυτό της και ικανή να καταφέρει τα μέγιστα των δυνατοτήτων της.




Προσκαλούμε κάθε γυναίκα στη Σαμοθράκη για να δημιουργήσουμε από κοινού το δικό της έργο τέχνης και όσο εκείνο θα ετοιμάζεται από την ομάδα, εκείνη θα έχει την δυνατότητα να επισκεφτεί τον χώρο όπου μεγαλούργησε η Αρσινόη. Έτσι αποχωρώντας από το μυστηριακό νησί θα έχει στις αποσκευές τις όχι μόνο το δικό της μοναδικό έργο τέχνης αλλά και μια δυνατή θετική ενέργεια προερχόμενη από τον ιερό χώρο των μεγάλων Θεών για να τη συνοδεύει στην πορεία της.

Κατερίνα Καραγιάννη - Ιδρύτρια 



Η Διαδρομή μιας Ιδέας
Η Κατερίνα Καραγιάννη γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της Θράκης στην Ελλάδα, το «Θούριο». Μεγαλώνοντας μέσα στην ελληνική φύση και διαμένοντας αργότερα σε διάφορα μέρη του κόσμου (Μόναχο, Σικάγο, Νέα Υόρκη, Ντύσελντορφ, Φρανκφούρτη κ.α.) έλαβε καθοριστικά ερεθίσματα που αργότερα σε συνδυασμό με αυτά των ταξιδιών της ανά τον κόσμο την «ανάγκασαν» να ασχοληθεί ενεργά με το χώρο της μόδας.

Η Αναβίωση της Ελληνικής Απλότητας

Το 2013 ίδρυσε την εταιρεία υψηλής ραπτικής «Αρσινόη της Θράκης», με έδρα το νησί της Σαμοθράκης. Με αυτό της το εγχείρημα επιθυμεί να δώσει ξανά στις γυναίκες την αίγλη της εποχής, όταν οι αρχαίες ελληνίδες ντυνόταν με απλές αριστοκρατικές και λιτές γραμμές, με στόχο να σαγηνεύσουν μέσω της εκκωφαντικής γοητείας της απλότητας.

Από το Θούριο στα Σημαντικότερα Σημεία Αναφοράς της Τέχνης Παγκοσμίως


Τον Ιούνιο του 2013 με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από την ανακάλυψη του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης, παρουσιάστηκε η πρώτη συλλογή ενδυμάτων της εταιρείας στον υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο του μουσείου της Σαμοθράκης, εκεί όπου είχε αποκαλυφθεί το άγαλμα της Νίκης. Η συλλογή ήταν εμπνευσμένη από τις γραμμές και την αισθητική του αγάλματος και το μεταξωτό ύφασμα ήταν ελληνικό της καλύτερης ποιότητας.



Το Δεκέμβριο του 2013 στο πλαίσιο της συνεργασίας της εταιρείας με την Ακαδημία «AMD» Μόδας και Σχεδιασμού, η εταιρεία «ΑdT» παρουσίασε ανάμεσα σε αρχαιοελληνικά γλυπτά, εκθέματα της Γλυπτοθήκης του Μονάχου, την συλλογή φορεμάτων 2014. Οι μούσες της ελληνικής αρχαιότητας αποτέλεσαν την έμπνευση για τη συλλογή και έδωσαν τα ονόματα τους σε κάθε μια δημιουργία.




Το Όραμα
Το όραμα της Κατερίνας Καραγιάννη δεν είναι να πουλά φορέματα, αλλά να προσκαλεί κάθε γυναίκα να γίνει μέρος της φιλοσοφίας της Αρσινόης, μιας γυναίκας, μιας βασίλισσας που ήταν από τα πιο ανοιχτά και πρωτοπόρα μυαλά της αρχαιότητας.



Παράλληλος στόχος της Κατερίνας είναι η ανάδειξη του αρχαίου θρακικού πολιτισμού και ειδικά του αρχαίου πολιτισμού της Σαμοθράκης.



Η φιλοσοφία της Κατερίνας που την έχει περάσει και στην ομάδα της είναι πως σε ένα φόρεμα δε θα πρέπει να φαίνεται αρχικά η σκληρή δουλειά που χρειάζεται παρά μόνο η αυτοκρατορική αυτοπεποίθηση του ανάλαφρου ενδύματος. Κάθε ένα φόρεμα «Αρσινόη της Θράκης» είναι ένα έργο τέχνης.

1 comment:

  1. Μιας και τα Προμήθεια αρχίζουν σιγά-σιγά να τραβούν κόσμο και από άλλες χώρες, θα μπορούσαν εταιρείες όπως η παραπάνω (εννοείται με γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα) να δανείσουν έναν αριθμό ενδυμάτων για τους θιασώτες και να κάνουν και τη διαφήμησή τους.

    ReplyDelete