Friday, November 22, 2013

Η συνέντευξη στο Δίον tv, 20-11-2013, με τον Ευγένιο Παπαδόπουλο



8 comments:

  1. Ιφικράτη γεια σου. Άκουσα προσεχτικά τη συνέντευξη και μπορώ να σου πω ότι σε αρκετά απ' αυτά που λες συμφωνώ. Θέλω όμως να σου κάνω μία ερώτηση. Όταν πήγες να πολιτευτείς με το Σύριζα, δεν ήσουν υπέρ του κοινοβουλευτισμού και δε γνώριζες ότι ο Σύριζα είναι υπέρ της ευρωπαϊκής ένωσης?

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://mavroskrinos.blogspot.gr/2012/06/blog-post_14.html

      Delete
  2. Καλησπέρα και πάλι Ιφικράτη. Διάβασα τη συνέντευξή σου στο μαύρο κρίνο, αλλά δε πήρα πειστική απάντηση. Θέλω να σου πω πως παρ΄όλο που διαφωνούμε σε πολλά, εκτιμώ τη σκέψη σου αλλιώς δε θα είχα μπει στο κόπο να σου απαντήσω. Επειδή λοιπόν πιστεύω ότι απ' τα δύσκολα γινόμαστε καλύτεροι, θα επαναλάβω την ερώτηση πιο συγκεκριμένα αυτή τη φορά. Σε κάποιο σημείο λες : ''Για μένα το δίπολο εκλογές ή εξέγερση είναι σχετικό. Αν με τον όρο εκλογές εννοούμε την διαδικασία που γίνεται κάθε 4 χρόνια, μέσα στο υπάρχον καθεστώς, τότε ο Λαός μας εκπαιδεύεται στον ραγιαδισμό και στην δουλικότητα''. Και ξαναρωτώ, γιατί επέλεξες να γίνεις μέρος αυτής της διαδικασίας αφού δε σε αντιπροσωπεύει?

    ReplyDelete
    Replies
    1. H συμμετοχή σε εκλογές και η επαναστατική διαδικασία αποτελούν το αντίστοιχο της τακτικής και της στρατηγικής. Το μπολσεβίκικο κόμμα του Λένιν συμμετείχε σε εκλογές, ενώ ταυτόχρόνα δήλωνε ότι θα εξαπολύσει επανάσταση και θα καταργήσει το τσαρικό καθεστώς.

      Η συμμετοχή μου στις εκλογές το 2012 έγινε ως άτομο και όχι ως πολιτικός φορέας. Όποιος εντάσσεται σε ένα ψηφοδέλτιο άλλου κόμματος, δεν αποδέχεται το σύνολο των ιδεών του κόμματος.

      Στην συνέντευξη ανεφέρθησαν τρεις λόγοι συμμετοχής που δεν έχουν σχέση με την ιδεολογία του Σύριζα και τις απόψεις μου περί κυνοβουλευτισμού, αλλά μάλλον διέφυγαν της προσοχής του ανωνύμου 2.29ΑΜ

      Πρώτον το ζήτημα της Ελληνικής Θρησκείας. Τα περισσότερα κόμματα δεν επέτρεπαν την συμμετοχή υποψηφίων με την ταυτότητα της Πατρώας Θρησκείας. Δεν υπήρχαν πολιτικοί που να πολιτεύωνται με την Ελληνική θρησκευτική ταυτότητα. Ο Σύριζα το επέτρεψε.
      Δεύτερον, το ζήτημα του μνημονίου. Από το 2010 έγιναν πολλές προσπάθειες να κτισθεί ένας αντιμνημονιακός πόλος. Ο διαχωριστικός άξων μνημόνιο/αντιμνημόνιο ήταν αυτός που καθόριζε την πολιτική συμπεριφορά των περισσοτέρων Ελλήνων.
      Τρίτον, το εθνικό νόμισμα. Ο Σύριζα ήταν το μόνο κόμμα στην βουλή που επέτρεπε τότε να έχει στις τάξεις του πολιτικούς που να εκφράζονται ανοικτά υπέρ της δραχμής, και ταυτοχρόνως άνοιξε το ψηφοδέλτιό σου σε μη κομματικά στελέχη. Το ΚΚΕ είναι κατά του ευρώ, αλλά δεν ανοίγει το ψηφοδέλτιό του σε μη κομματικά στελέχη.

      Επομένως η συμμετοχή μου στις εκλογές του 2012 δεν είχε καμμία σχέση με τις ιδέες του Σύριζα, ούτε με τις απόψεις μου περί κυνοβουλευτισμού. Είχε σχέση με την Πατρώα Θρησκεία, το εθνικό νόμισμα, και το μνημόνιο.

      Αν είχε αποσπαθεί μία βουλευτική έδρα, θα μιλούσα για αυτά τα 3 ζητήματα.

      Αυτά που λέω τώρα, τα έλεγα και πριν το 2012, απλώς ο κόσμος δεν με γνώριζε. Αν είχα αποσπάσει την έδρα, θα μιλούσα για αυτά τα 3 ζητήματα. Ο Σύριζα δεν θα έδειχνε ανοχή στις απόψεις μου περί κυνοβουλευτισμού και λαθρομεταναστεύσεως. Οπότε θα με διέγραψε, κάτι που δεν με απασχολεί, αλλά θα κρατούσαμε την έδρα για να υπάρχει κάποιος να στηρίζει την Ελληνική Θρησκεία και το εθνικό νόμισμα μέσα στο κυνοβούλιο.

      Επρόκειτο για μία κίνηση τακτικής, η οποία δεν αφορούσε το σύνολο των πολιτικών μου απόψεων.

      Ιφικράτης

      Delete
    2. Τότε θα έπρεπε να είχες σιωπήσει μέχρι την απόκτηση της έδρας. Δεν το σκεφτόσουν; Αλλιώς τι ήταν το νόημα;

      Delete
  3. Σ' ευχαριστώ για την απάντηση και συγνώμη για τη παράλειψη μου να συστηθώ. Λέγομαι Κώστας Χατζηστρατής. Θεωρώ πως καλά έκανες και μίλησες για τις προθέσεις σου από πριν, γιατί σε διαφορέτική περίπτωση, θα μπορούσες να κατηγορηθείς για εξαπάτηση, τόσο του Σύριζα όσο και του κόσμου που ενδεχομένως να σε ψήφιζε. Επίσης μπορώ να καταλάβω το κομμάτι της τακτικής, έτσι ώστε μέσα απ' το κοινοβούλιο να γίνουν γνωστές οι απόψεις σου.
    Απ' την άλλη θεωρώ ατυχές το παράδειγμα του Λένιν γιατί στη περίπτωσή του δε γινόταν διά της εκλογικής διαδικασίας να ρίξει τον τσάρο, όπως δε μπορούσε ο Ελ. Βενιζέλος να παρακάμψει το Κωνσταντίνο παρά μόνο δια μέσω της πάλης. Θα μου πεις αν έβγαινε ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς σήμερα, με μεγάλο ποσοστό, δε θα ακολοθούσε μάχη? πιθανώς, αλλά η μορφή της μπορεί να ήταν διαφορετική απ' αυτή στη Ρωσία. Επίσης να σου πω, πως η λογική του μνημονίου / αντιμνημονίου είναι παιδιάστικη και δε δικαιολογείται να την υιοθετεί κάποιος με αριστερές καταβολές. Βλέπε αντιμνημονιακούς (Καρατζαφέρη, Χρυσή αυγή) . Για έναν αριστερό η μάχη είναι ταξική και οτιδήποτε λέγεται απ' την άλλη πλευρά είναι υποκριτικό. Τέλος να σου υπενθυμίσω πως αυτό που λες για το ΚΚΕ δεν είναι ακριβές. Για παράδειγμα η Λ. Κανέλη δε είναι κομματικό στέλεχος. Βέβαια χαρακτηρίζεται από ένα δογματισμό (δε ξέρω εάν θα χώραγε η σκέψη σου στα στεγανά του) αλλά επίσης και από μία πειθαρχία, που ξέρεις πολύ καλά, πως είναι η ακρογωνιαίος λίθος της επικράτησης σε μία μάχη.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "δε δικαιολογείται να την υιοθετεί κάποιος με αριστερές καταβολές." "Για έναν αριστερό..."

      Ουδέποτε είπε ο Ιφικράτης είπε ότι είναι τώρα αριστερός, εσύ το λες αυτό. Είπε ότι ήταν παλιά αριστερός και τώρα δεν αναγνωρίζει με τον άξονα δεξιός-αριστερός. Δες καλύτερα το βίντεο από το 2:56 και μετά.

      Delete
  4. Αν έχω καταλάβει σωστά, ο Ιφικράτης προσπαθεί να συγκεράσει διάφορες σκέψεις, έτσι ώστε να φτιάξει μία πολιτική γραμμή που θεωρεί ότι ταιριάζει καλύτερα στο ελληνικό γέννος. Αν λοιπόν δεις τις απόψεις του για την οικονομία, είναι ξεκάθαρα επηρεασμένες απ΄την αριστερή διανόηση. Γι' αυτό πιστεύω, ό,τι μιλάει άλλωστε για ένοπλη μάχη του λαού. Διαφορετικά θα έριχνε γέφυρες στους εφοπλιστές, όπως οι χρυσαυγίτες. Επέτρεψέ μου λοιπόν, να περιμένω περισσότερα από κάποιον τόσο διαβασμένο και συνειδητοποιημένο πολιτικά απ' το να θίγει τόσο επιδερμικά το θέμα της οικονομίας (Μνημόνιο/αντιμνημόνιο). Κώστας Χ.

    ReplyDelete