Tuesday, November 19, 2013

Δεν αρκεί η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα για την ανάταξη της Ελληνικής Οικονομίας


Αρκετοί πολίτες στην πρόσφατη εκδήλωση στον Κίσαμο με ρώτησαν τί σκοπεύω να πράξω με το δημόσιο χρέος της χώρας.
Η απάντησή μου έχει ως εξής: μνημόνιο, χρέος, νόμισμα, Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτάρκεια, και νέες συμμαχίες της χώρας, αποτελούν μία συνεκτική δέσμη μέτρων για την έξοδο από την κρίση.
Η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα πρέπει να συνοδεύεται από μονομερή διαγραφή του χρέους, από μονομερή καταγγελία του μνημονίου και ακύρωση των αποικιοκρατικών δανειακών συμβάσεων, από την έξοδο της Ελλάδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την εκβιομηχάνιση της Ελλάδος και την προβολή Ελληνικών προϊόντων, και από την οικοδόμηση συμμαχιών με χώρες εκτός Ευρώπης.
Τονίζω ότι η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα δεν αρκεί για την έξοδο από την κρίση. Η παροχή ρευστότητος στην αγορά από μόνη της δεν απαντά στο ερώτημα τί θα κάνουμε με το εξωτερικό χρέος σε αγγλικό δίκαιο. Ούτε τί θα κάνουμε όταν αρνηθούμε το χρέος και αντιμετωπίσουμε πολιτικές πιέσεις από τον γαλλογερμανικό άξονα. 

Η εκτύπωση εθνικού νομίσματος χωρίς αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς των Ελλήνων θα δημιουργήσει πληθωριστικές πιέσεις και έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Η επαναφορά της δραχμής πρέπει να συνδυαστεί με την εκβιομηχάνιση της Ελλάδος, την επιδότηση του εξαγωγικού προσανατολισμού των Ελληνικών επιχειρήσεων, και την υποχρεωτική προτίμηση Ελληνικών προιόντων από τους Έλληνες καταναλωτές.
Όποιος πολιτικός υπόσχεται απεγκλωβισμό από το μνημόνιο, εντός Ε.Ε. και ευρώ, είναι απατεών. Όποιος πολιτικός υπόσχεται επιστροφή σε εθνικό νόμισμα χωρίς μονομερή διαγραφή του χρέους, είναι εγκληματίας. Όποιος υπόσχεται έξοδο από την ευρωζώνη αλλά παραμονή μέσα στην Ε.Ε., είναι προδότης. Όποιος υπόσχεται επαναφορά εθνικού νομίσματος, έξοδο από την Ε.Ε., κατάργηση μνημονίων, διαγραφή χρέους, αλλά αρνείται την παραγωγική αυτάρκεια και τον οικονομικό πατριωτισμό, είναι επικίνδυνος δημαγωγός.    
Τέλος όποιος πολιτικός υπόσχεται επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, ακύρωση του μνημονίου, έξοδο από την Ε.Ε., μονομερή διαγραφή χρέους, παραγωγική αυτάρκεια, αλλά δεν προσπαθεί να οικοδομήσει από τώρα συμμαχίες με χώρες εκτός Ευρώπης, είναι ρομαντικά ηλίθιος και επικίνδυνα αφελής.
Δεν αρκεί η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Πρέπει να καταγγείλουμε μονομερώς το μνημόνιο. Ούτε αυτό αρκεί, πρέπει να διαγράψουμε μονομερώς το εξωτερικό χρέος. Ούτε αυτό αρκεί, πρέπει να εξέλθουμε της Ευρωπαικής Ενώσεως για να αποκτήσουμε Εθνική Ανεξαρτησία. Ούτε αυτό αρκεί, πρέπει να επιλέγουμε τα Ελληνικά προϊόντα και να δημιουργήσουμε βιομηχανία με εξαγωγικό προσανατολισμό. Ούτε αυτό αρκεί, πρέπει να αναζητήσουμε συμμαχίες με μεγάλες οικονομικές δυνάμεις εκτός Ευρώπης όπως Κίνα, Ινδία, Ρωσσία, Βραζιλία.

13 comments:

  1. Είναι η πρώτη φορά που πολιτικός οικοδομεί με επιστημονικό τρόπο τον σχεδιασμό του προγράμματος απογείωσης της χώρας μας· με την τελευταία του αφοριστική παράγραφο να αποτελεί το αξίωμα της θεωρίας του.

    ReplyDelete
  2. Καμία πράξη δεν μπορεί να γίνει χωρίς την θεωρία που θα την υποστηρίξει και καμία θεωρία δεν οικοδομείται χωρίς αξίωμα και θεμελιώδεις αρχές. Σε αυτό τον τομέα χρειάζεται να καταβάλουν πολύ δουλεία οι Έλληνες πολιτικοί.
    Εύγε Ιφικράτη!

    ReplyDelete
  3. Εύγε Ιφικράτη. Αν μπορείς δώσε μια εξήγηση εν τάχει σχετικά με το αγγλικό δίκαιο προκειμένου να κατανοήσω πλήρως το κείμενο. Τι επιπτώσεις έχει στην ελληνική οικονομία?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Επί Τζέφρυ Παπανδρέου άλλαξε η νομική βάση του δημοσίου χρέους. Από το ελληνικό πήγαμε στο αγγλικό δίκαιο.

      Αφ' ενός αποκτούν πλεονέκτημα οι πιστωτές καθότι το αγγλικό δίκαιο ευνοεί τον πιστωτή έναντι του οφειλέτου.

      Αφ' ετέρου η δικαστική διαμάχη μεταξύ κράτους και πιστωτών μεταφέρεται σε ξένα δικαστήρια, από τα ελληνικά, κάτι που αδυνατίζει σημαντικώς την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδος.

      Οι δύο πιό σημαντικές επιπτώσεις του αγγλικού δικαίου, είναι ότι πρώτον, η εξόφληση των πιστωτών τίθεται υπεράνω της Πατρίδος, κάτι που δημιουργεί άμεσο κίνδυνο εθνικής ασφαλείας. Δεύτερον, απαξιώνεται η πάγια δημόσια και ιδιωτική περιουσία των Ελλήνων και κατάσχεται υπέρ των δανειστών, τονίζω και η ιδιωτική περιουσία.

      Ιφικράτης

      Delete
  4. ..."Ούτε αυτό αρκεί, πρέπει να αναζητήσουμε συμμαχίες με μεγάλες οικονομικές δυνάμεις εκτός Ευρώπης όπως Κίνα, Ινδία, Ρωσσία, Βραζιλία" Να υποθέσω ότι οι παραπάνω χώρες είναι κοινωνικοοικονομικοί παράδεισοι; Ρητορικό το ερώτημα, σίγουρα όχι. Πως θα σε βοηθήσει μια χώρα,με διεφθαρμένη ηγεσία είτε τυχάρπαστων που σε μια νύχτα ξεφύτρωσαν μεγιστάνες λεηλατώντας την πρωην ΕΣΣΔ (ρωσία) είτε παλαιοκουμουνιστών καπιταλιστών (κίνα) κτλ κτλ
    να γίνεις "χώρα παράδεισος" ανοίγοντας τα μάτια στα δικά στους υποζύγια;..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μίλησα για οικονομική συνεργασία με Κίνα, Ινδία, Ρωσσία, Βραζιλία. Πουθενά δεν λέει το άρθρο ότι θα αντιγράψουμε το κοινωνικοπολιτικό ζήτημα αυτών των χωρών.

      Ψάχνουμε εμπορικούς εταίρους και αγορές για τα Ελληνικά προϊόντα εκτός Ευρώπης. Στην Ρωσσία και την Κίνα θα βρούμε αγορές και επενδύσεις. Το άρθρο δεν λέει ότι εκεί θα βρούμε κοινωνικούς παραδείσους.

      Ιφικράτης

      Delete
    2. Κ. Αμυρά, αν μου επιτρέπετε, σε τι διαφέρουν οι θέσεις σας από του κ. Καζάκη;

      Delete
    3. Στο πως θα γίνουν όλα αυτά διαφέρουν, ο Καζάκης μονολογεί συνεχώς όταν το αποφασίσει ο Λαός. Όταν δεν μπορεί να πει ΕΓΩ το αποφασίζω για να μην χάσει το αριστερίστικο προφίλ του. Ο Ιφικράτης Αμυράς είναι πολύ ποιο δυναμικός, ΑΛΛΑ ΕΜΕΝΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΘΑ ΤΟΝ ΗΘΕΛΑ ΑΚΟΜΑ ΠΟΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΘΕΛΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ....

      Delete
    4. Προς ανώνυμο 3:37 PM.

      Στα σημεία που αναφέρει το άρθρο, οι απόψεις μας συγκλίνουν. Όμως αποκλίνουν σε άλλα οικονομικά ζητήματα.

      Εγώ θέλω να ασκήσω Εθνοφυλετική οικονομική πολιτική, με ισχυρή ιδιωτική πρωτοβουλία, με μηδενική φορολογία καθιστώντας την Ελλάδα φορολογικό παράδεισο για παραγωγικές επενδύσεις, με απέλαση των λαθροεποίκων, με κήρυξη οικονομικού πολέμου κατά του 4ου Ράιχ, με διατήρηση των ευρώ των πολιτών ως ξένο συνάλλαγμα χωρίς μετατροπή τους σε δραχμές, με επιλογή ασφαλιστικού ταμείου και κατάργηση της υποχρεωτικής ασφαλίσεως σε κρατικά ασφαλιστικά ταμεία, με υποχρεωτική δημογραφική αύξηση του Ελληνικού πληθυσμού.

      Σε αυτά τα ζητήματα οι απόψεις μας είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.

      Επίσης οι απόψεις μας συγκλίνουν στην επαναφορά της δραχμής χωρίς υποτίμηση και στον απευθείας δανεισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων παρακάμπτοντας τις τράπεζες.

      Ιφικράτης

      Delete
    5. Ιφικράτη: δημόσια αγαθά θα υπάρχουν ή θα είναι όλα υπό την διαχείριση των ιδιωτών; Ποιος θα αναλάβει την παραγωγή του αγαθού της υγείας, της παιδείας, της εθνικής ασφάλειας, των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας μεγάλης κλίμακος; Η πρόταση "ισχυρή ιδιωτική πρωτοβουλία" είναι γενική γι' αυτό πρέπει να επιμεριστεί στους βασικούς τομείς. Δεν ρωτώ υποκινούμενος από κάποια ιδεολογική σκοπιά, προτιμώ να ακούω επιχειρήματα και όχι τίτλους και λεζάντες. Να αναφέρω και το παράδειγμα του Λένιν ο οποίος μετά την επανάσταση δεν είχε κανένα ψυχολογικό σύμπλεγμα να υποκινήσει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη και την οικονομική ανασυγκρότηση με την βοήθεια ισχυρής ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
      Θα ήθελα να με παραπέμψεις σε κάποιο σχετικό άρθρο σου εάν υπάρχει.

      Delete
    6. Μην ταυτίζουμε τα δημόσια αγαθά με το κρατικό μονοπώλιο. Ας υποθέσουμε ότι η ΙΕΡΑΚΣ παίρνει την εξουσία και θέλει να λύσει το επισιτιστικό πρόβλημα στην Πατρίδα μας. Εκτός από επιδόματα ανεργίας, θα δίνουμε κουπόνια τροφίμων σε όσους αδυνατούν να τραφούν. Τα κουπόνια τροφίμων θα εξαργυρώνονται σε ιδιωτικά καταστήματα τροφίμων και εστιατόρια. Δεν θα δημιουργήσουμε κρατικά εστιατόρια για να λύσουμε το πρόβλημα της λιμοκτονίας του Λαού μας. Όποιος Έλλην πεινά και είναι άνεργος θα εξαργυρώνει το κουπόνι σε ένα τοπικό ελληνικό εστιατόριο. Δηλαδή θα τρώει δωρεάν σε ένα ιδιωτικό εστιατόριο. Το κράτος θα πιστώνει τον λογαριασμό του ιδιωτικού καταστήματος με το αντίστοιχο ποσόν του κουπονιού.

      Αυτό αποτελεί κοινωνική πολιτική με την χρήση ιδιωτικών μέσων. Δεν χρειάζεται ο κρατισμός για την λύση του προβλήματος.

      Άλλο δημόσια αγαθά άλλο κρατικό μονοπώλιο. Αν ένας Έλλην αρρωστήσει και το κράτος του πληρώσει το 100% της ιατροφαρμακευτικής του περιθάλψεως σε ένα ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα, αυτό ονομάζεται δημόσια πολιτική στην υγεία. Δεν χρειαζόμαστε το ΙΚΑ για να έχουμε δημόσια και δωρεάν υγεία.

      Στα οικονομικά μου άρθρα ταυτίζω την έννοια του δημοσίου συμφέροντος με τα Ελληνικά νοικοκυριά και τις Ελληνικές επιχειρήσεις. Ποτέ με το κράτος. Η υπάρχουσα έννομη τάξη στην Ελλάδα ταυτίζει το δημόσιο συμφέρον με το συμφέρον του ρωμέικου κράτους, πράγμα απαράδεκτον. Εγώ ταυτίζω το δημόσιο συμφέρον με τον Λαό, την Πατρίδα, το Έθνος.

      Ορίστε ένα αναλυτικότερο άρθρο για την κυβερνητική πολιτική της ΙΕΡ.Α.Κ.Σ.

      http://iphicratisamyras.blogspot.gr/2012/11/blog-post_3045.html

      Σε άλλο άρθρο θα αναλύσω περισσότερο τα περί ισχυράς ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

      Έρρωσθε

      Ιφικράτης

      Delete
  5. κ. Αμυρά με ποιές πολιτικές πιστεύεις θα αυξηθεί η γεννητικοτήτα του ελληνικού πληθυσμού?

    Σημαντικό μέρος των γυναικών δεν κάνει παιδιά λόγω της ανασφάλειας που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα με τους χαμηλους μισθούς και τη τεράστια ανεργία και είναι γνωστό οτι οι περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν προσλαμβάνουν εγκύους και μητέρες με παιδιά. Επισης, οι μητέρες που εργάζονται στον ιδ. τομέα δεν έχουν χρόνο να αφιερώσουν στα παιδιά τους.

    Μετά ειναι και το μεγάλο κόστος ζωής και ανατροφής των παιδιών και η ανυπαρξία κρατικής στήριξης αλλά και τα άθλια πρότυπα που έχουν επικρατήσει που η μητρότητα θεωρείται βάρος και έτσι έχουμε χιλιαδες εκτρώσεις κάθε χρόνο.

    Τι πρέπει να κάνουμε για να τα αλλάξουμε όλα αυτά?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Στα πολιτικά μου άρθρα για όσα προτείνω πάντα εννοώ ότι θα υλοποιηθούν από άλλο καθεστώς. Ποτέ με το υπάρχον.

      Αν υποθέσουμε ότι εγώ είχα την εξουσία, θα έδινα σε κάθε οικογένεια για κάθε παιδί 300 ευρώ μηνιαίως. Θα καταργούσα κάθε φορολογία, θα επιδοτούσα τις σπουδές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, θα επιδοτούσα στο 100% τα έξοδα κυήσεως, τοκετού, και λοχείας, εν ολίγοις θα επιβράβευα τις γεννήσεις.

      Αντιθέτως θα τιμωρούσα την ατεκνία με πρόστιμα.

      Εννοείται ότι θα επροηγείτο μία περίοδος διαφωτίσεως του Λαού και αλλαγής ηθικών αξιών και προτύπων ώστε η σύγχρονη Ελληνίδα να αισθάνεται υπερήφανη ως πολύτεκνη μητέρα.

      Ιφικράτης

      Delete