Wednesday, November 13, 2013

Για την συνάντηση της 11ης Νοεμβρίου στο Πολυτεχνείο

Το βίντεο από την εκδήλωση στο Πολυτεχνείο:
..........................................
Η συνάντηση δεν είχε να προσφέρει τίποτε καινούριο. Αναμάσησε τα ίδια επιχειρήματα που έχουν λεχθεί κατά καιρούς από τους συγκεκριμένους πολιτικούς σχηματισμούς. Όταν κάποιος δεν τροφοδοτεί τον εαυτό του με νέο ψυχικό και ιστορικό υλικό, είναι λογικό να επαναλαμβάνεται.
Οι παριστάμενοι έχουν στο μυαλό τους το σχήμα του ΕΑΜ. Από εκεί αντλούν παραδείγματα.
Η ανάλυσή τους ήταν επιδερμική, με κάλεσμα για οριζόντια οργάνωση, και ταξικό αγώνα. Ο λόγος τους ήταν καταγγελτικός, με κουραστική επανάληψη διαπιστώσεων, χωρίς καμμία στρατηγική ανάλυση.
Με εντυπωσίασε αρνητικά το εξής: ενώ οι κύριοι ομιλητές προέρχονται από την κομμουνιστική Αριστερά, επιχειρηματολογούσαν σαν να μην έχουν ακούσει για τις θεωρίες του Αντόνιο Γκράμσι.
Ο κομμουνιστής διανοούμενος Γκράμσι δίδασκε ότι δεν αρκεί μία βαθιά οικονομική κρίση για να ανατραπεί το καθεστώς. Υπάρχει ιδεολογική, ηθική, και πολιτισμική ηγεμονία του καπιταλισμού πάνω στις εργαζόμενες μάζες.

Η δική μου απάντηση για το πώς πρέπει να διεξαχθεί ο ΕθνικοΑπελευθερωτικός Αγών αγκαλιάζει έννοιες όπως οργανικοί διανοούμενοι, πολιτισμική ηγεμονία, στρατηγικές υποδομές, πόλεμος ταυτοτήτων:
Οι εκκλήσεις των ομιλητών για παλλαϊκό αγώνα απέβησαν και αποβαίνουν άκαρπες διότι δεν μπορείς να κινήσεις το ταλαιπωρημένο σώμα της Ελληνικής κοινωνίας αν δεν της αλλάξεις τις εικόνες, τα σύμβολα, τις ηθικές αξίες, τα συναισθήματα, εν ολίγοις το ψυχικό υλικό που καταναλώνει.
Η πείνα δεν αρκεί για να εκραγεί μία επανάσταση. Μπορεί να είναι η αφορμή, ποτέ η αιτία. Η Επανάσταση είναι κυρίως ψυχολογικό φαινόμενο, και όχι οικονομικό. 
Οι ομιλητές έχουν μείνει στα ιστορικά σχήματα του 1940-1950. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι εδώ και 20 χρόνια οι περισσότεροι πόλεμοι στον κόσμο είναι εθνοθρησκευτικοί, εθνοφυλετικοί, και εθνοπολιτισμικοί.
Ούτε φαίνεται να έχουν μελετήσει φιλοσόφους όπως ο Alexander Dugin, που ψάχνουν το νέο πολιτικό υποκείμενο της Επαναστάσεως κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποιήσεως.
Ούτε ακούστηκε από τους ομιλητές μία σοβαρή ανάλυση για το πώς το Ισλάμ καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό να αντιστέκεται στην νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.
Η αίθουσα χειροκροτούσε όταν ακουγόταν φράσεις όπως «ο Λαός δεν χρειάζεται ειδικούς και επιστήμονες για να του πούν τί να κάνει». Δηλαδή πάλι εξεφράσθη αντιπάθεια κατά των ελίτ. Φαίνεται ότι κάποιοι Αριστεροί έχουν πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα.
Από το 1950 στις ΗΠΑ ξεκίνησε η οικονομική σχολή του Σικάγου να δημιουργεί στρατιές νεοφιλελεύθερων διανοουμένων. Σήμερα, όχι παραπάνω από 50 χιλιάδες νεοφιλελεύθεροι διανοούμενοι κυβερνούν τον δυτικό κόσμο, και επεκτείνουν την κυριαρχία τους στην Αφρική και την Ασία.
Τραπεζίτες, διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων, οικονομολόγοι του ΔΝΤ, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, αναλυτές δεξαμενών σκέψεως, δημοσιογράφοι του νεοφιλελεύθερου Τύπου, ενώ αποτελούν μία ασήμαντη αριθμητικώς μειοψηφία, εν τούτοις κατέχουν πολλαπλάσια ισχύ από εκατομμύρια πολιτών σε όλον τον κόσμο.
Αψηφούν λαούς, κυβερνήσεις, κράτη, συντάγματα.
Η νεοφιλελεύθερη ελίτ αψηφά τις απειλές που ακούστηκαν εναντίον της στην αίθουσα του Πολυτεχνείου. Και δικαίως διότι έχει επιβάλλει στην κοινωνία τον δικό της αξιακό κώδικα, την δική της κουλτούρα, τον δικό της μηχανισμό επιβραβεύσεως-τιμωρίας, την δική της καταναλωτική συμπεριφορά, διαθέτει στρατευμένους και καλοπληρωμένους διανοουμένους, και φυσικά δεν έχει κανένα πρόβλημα στο να ασκεί ωμή βία εις βάρος των λαών.
Όταν αποφασίσουν κάποιοι Αριστεροί να μελετήσουν θεωρητικούς όπως ο Γκράμσι και να έρθουν σε επαφή με την πραγματικότητα, ίσως να έχει νόημα να ξανασχολιάσουμε τέτοιου είδους συναντήσεις.  

9 comments:

  1. Καταρχήν ευχαριστώ τον Ιφικράτη για την ανάλυση.
    Λυπάμαι που δεν ακούστηκαν οι συγκεκριμένες προτάσεις από τον Ιφικράτη έστω και ως ακροατής, μιας και δεν του δόθηκε πρόσκληση και επισήμως να παρασταθεί στην ομιλία. Γιατί άραγε δεν ήταν προσκεκλημένος από τους φορείς της δράσης στο ΕΜΠ;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γιατί κατ' αυτούς είναι απλούστατα ένας φασίστας. Δεν άκουγες πόσοι χειροκροτούσαν όταν ο ένας είπε "Θα τσακίσουμε το φασισμό"; Φαντάσου τι χάος θα γινόταν εάν επρόκειτο να μιλήσει ο Ιφικράτης για θέματα εθνοφυλετισμού.

      Delete
  2. Σε ότι αφορά το μίσος που δείχνει η αριστερά εναντίον της ελίτ, έχω να πω ότι: Όπως ο Παύλος εξαπέλυε το μίσος του εναντίον των ευγενών, αριστοκρατικών, εκλεπτυσμένων και ανώτερων αξιών που είχε αναδείξει η εποχή του, το ίδιο κάνουν και οι κομμουνιστές σήμερα. Χριστιανός και κομμουνιστής είναι της ίδιας καταγωγής, ουσίας και ποιότητας.
    Ο πίνακας των ηθικών αξιών που έχει επιβάλλει ο χριστιανισμός στο έθνος μας πρέπει να αντικατασταθεί με τις Ελληνικές, όχι γιατί ο χριστιανισμός δεν μπορεί να υποκινήσει επαναστατική διάθεση. Ίσα ίσα η μεγαλύτερη επανάσταση όλων των εποχών μην ξεχνάμε έγινε από τον χριστιανισμό με επικεφαλής της τον Απόστολο Παύλο και μάλιστα εναντίον της πιο άρτιας και οργανωμένης εξουσίας· της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η διαφορά είναι ότι στην χριστιανική επανάσταση χρησιμοποιήθηκαν τα πιο χαμερπή, παρακμιακά, φτωχά και μιαρά ανθρώπινα ένστικτα και όχι οι κλασσικές αξίες που είχαν κατακτηθεί μέχρι τότε, με αποτέλεσμα ο λέοντας να σωριαστεί κάτω από το σκουλήκι που κατέφαγε σιγά και υποχθόνια τα σπλάχνα του. Άρα το πρόβλημα δεν είναι κατά την γνώμη μου ότι δεν μπορούν τα ένστικτα του χριστιανισμού και του κομμουνισμού να οδηγήσουν σε ανατροπή, αλλά ότι δεν θα έχουν να δημιουργήσουν στην θέση του παλαιού κάτι αξιόλογο.

    ReplyDelete
  3. Θα ήθελα κάποια στιγμή Ιφικράτη να μας αναλύσεις τα αίτια της αποτυχίας του ΕΑΜ να απελευθερώσει την χώρα από τον Αγγλοαμερικανικό ιμπεριαλισμό. Εάν μια διακεκριμένη ιστορική επισκόπηση σε αυτό το θέμα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα για σύγχρονη ζώσα πραγματικότητα θα ήθελα να την παρακολουθήσω. Βέβαια στο κείμενο που ανάρτησες την 6/10/13 σκιαγραφείς κατά κάποιο τρόπο τον σπόρο της αστοχίας που είχαν τέτοια κινήματα:
    "Τέτοια εθνικά κινήματα αναγκάζονται να αναζητήσουν κάποιο διεθνιστικό παράγοντα για υποστήριξη όπως έκαναν παλαιότερα τα εθνικο-απελευθερωτικά κινήματα λαμβάνοντας βοήθεια από το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Αυτή η λύση είναι αμφιβόλου εκβάσεως, καθώς πολλά μέλη του εθνικού κινήματος μπορεί να διάκεινται εχθρικώς προς την ιδεολογία του διεθνιστικού παράγοντος."
    Το ερώτημα είναι όμως εάν κρίθηκε τελικά η αρνητική έκβαση από το γεγονός οτι το ΕΑΜ είχε την υποστήριξη του διεθνιστικού κομμουνιστικού κινήματος. Διότι μπορώ να θέσω αντιστοίχως το ερώτημα: Πώς τότε κυβέρνηση και στρατός που είχαν την υποστήριξη του ιμπεριαλιστικού διεθνιστικού καπιταλισμού πέτυχαν τον στόχο τους ως κίνημα; Καλύτερη ιδεολογική ομοιογένεια υπήρχε στα μέλη κυβέρνησης και στρατού;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πολύ ενδιαφέρον θέμα για ανάλυση. Η σύντομη απάντηση είναι ότι το ΕΑΜ δεν είχε την υποστήριξη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Ο Στάλιν είχε υπογράψει με τον Τσώρτσιλ συμφωνία ότι η Ελλάς θα αποτελεί μέλος του δυτικού στρατοπέδου, με αντάλλαγμα την Ρουμανία και την Βουλγαρία. Όπως δεν επενέβη η δύση στην κομμουνιστοποίηση της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, έτσι δεν επενέβη ο Στάλιν στον εμφύλιο υπέρ του ΕΑΜ.

      Ιφικράτης

      Delete
    2. Ανώνυμε 2:46 AM, ναι, να απελευθερωθούμε από τον Αγγλοσαξονικό ιμπεριαλισμό για να πάμε στον Σοβιετικό ιμπεριαλισμό. Αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα αν το ΕΑΜ ήταν νικηφόρος. Ας μην ξεχάσουμε επίσης ότι οι Έλληνες κομμουνιστές αναγνώριζαν τους ψευδο-μακεδόνες.

      Delete
  4. Θέτεις το ζήτημα στον άξονα αριστεράς που θα πρέπει να ενστερνιστεί θεωρητικούς σαν τον Γκράμσι κατά των νεοφιλελεύθερων διανοητών της σχολής του Σικάγο για να διαγει επιτυχώς τον ιδεολογικό αγώνα. Το ζήτημα μας είναι πως θα διαγει την μαχη η αριστερά εναντίον του καπιταλισμόυ σήμερα; Yπαρχει υλικό πατριωτισμού εθνοφυλετισμού ή θρησκευτικότητος στην Αριστερά; Mήπως ακόμα κουβαλούμε τις φυτευτές πεποιθήσεις πως η αριστερά αποτελεί προπύργιο προοδευτικότητος. Ας κατσει σήμερα ένας απο σας δια ζώσης να πιεί καφέ με μια παρέα νέων αριστερών όλων των αποχρώσεων και αν δεν χρειαστεί να δώσει πιστοποιητικά προδευτικότητος (μίσος κατά της φυλής-διαθεση σχέσεων και επιμιξίας με αλλόφυλους-χλευασμό στην παράδοσή -αθεία κλπ) τότε σφάλλω οικτρά εγώ. Αν όχι είστε είσε λαθος στρατόπεδο δίνετε λαθος αγώνα με λάθος εργαλεία . Διαβάστε: http://kratosdimon.blogspot.gr/2013/11/blog-post.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Παρα πολυ καλο το άρθρο σου.

      Delete
  5. ΕιδωλολάτρηςNovember 15, 2013 at 2:19 AM

    Βλέπω αυτούς τους μίζερους αριστερούς, που οι παρουσίες τους θα ταίριαζαν καλύτερα σε κάποιο επαρχιακό καφενείο.... κάθεται ο άλλος να μιλήσει μπροστά σε κόσμο για τον πατριωτισμό και μέσα στα πρώτα 4 λεπτά έχει πει την λέξη 'συριζα' 3 ή 4 φορές ενώ δεν έχει παραλείψει να καταδικάσει τους 'ναζιστές'.

    Σκοτεινό τοπίο για τον Ελληνισμό. Από τη μια οι γραφικοί Μπαρμπαμήτσοι του ΔΗΚΚΙ και του ΠΑΜΕ και από την άλλη ο γυμνασιακού επιπέδου χαβαλές και οι αλαλαγμοί των Κασιδιάρηδων.

    ReplyDelete