Όπως η ρωσσική πλευρά ζητά εγγυήσεις από την Ουκρανία στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, έτσι και η ουκρανική πλευρά πρέπει να ζητά εγγυήσεις από την Ρωσσία.
Οι ελάχιστες εγγυήσεις που θα πρέπει να ζητά η Ουκρανία, πρέπει να είναι αντίστοιχες και ανάλογες με αυτές που ζητά η Ρωσσία, αν αποσκοπείται ειρήνη διαρκείας, και όχι μία προσωρινή ανακωχή.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να τεθεί η αποστρατιωτικοποίηση της ρωσσικής αυτοκρατορίας, η ουδετερότητά της έναντι στρατιωτικών συνασπισμών-ήτοι διάρρηξη στρατηγικής σχέσεως με την Κίνα, η διάλυση του CSTO, η απο-αυτοκρατοροποίηση της ρωσσικής πολιτικής σκηνής, και η ριζοσπαστική απορωσσοποίηση των μη-ρωσσικών εθνοτήτων της ρωσσικής αυτοκρατορίας.
Είναι αδιανόητο να γίνει αποδεκτή η αποστρατιωκοποίηση της Ουκρανίας, η ουδετερότητά της έναντι στρατιωτικών συνασπισμών, και η παραχώρηση δικαιωμάτων στους ρωσσοφώνους, χωρίς αντίστοιχες παραχωρήσεις από την ρωσσική πλευρά.
Εάν δεν γίνουν δεκτές αντίστοιχες παραχωρήσεις, τότε η Ουκρανία έχει τις εξής επιλογές:
Να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά να υπογράψει διμερή αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ έναντι μελλοντικής επιθέσεως από την Ρωσσία, κάτι που θα έχει ίση αξία με την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Άλλη επιλογή είναι να μην υπογράψει διμερείς αμυντικές συμφωνίες αλλά συγχρόνως να αποκηρύξει το αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς στο οποίο υπάγεται από το 1994 με την συμφωνία της Βουδαπέστης, και να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ώστε σε μελλοντική ρωσσική επίθεση να διαθέτει την απαραίτητη αποτρεπτική ισχύ.
Η μονομερής αποδοχή των ρωσσικών αξιώσεων στην Ουκρανία, το μόνο που θα καταφέρει είναι να μεταθέσει στο μέλλον κατά 5-10 χρόνια την επομένη ρωσσική εισβολή σε Μολδαβία, Φινλανδία, Καζακστάν, Ρουμανία, και άλλες χώρες.
No comments:
Post a Comment