Monday, April 25, 2022

Το Iπτάμενο(περιφερόμενο) Πανεπιστήμιο της κατεχομένης Πολωνίας ως αντιστασιακός μηχανισμός στον εκρωσσισμό και εκγερμανισμό του Πολωνικού λαού


Το Flying University, Iπτάμενο Πανεπιστήμιο ήταν μια παράνομη-υπόγεια εκπαιδευτική επιχείρηση που λειτούργησε από το 1885 έως το 1905 στην Βαρσοβία, τότε υπό τον έλεγχο της ρωσσικής αυτοκρατορίας.

Αναβίωσε μεταξύ 1977 και 1981 στην κομμουνιστική Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας. Στην Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας, το Flying University παρείχε εκπαιδευτικές ευκαιρίες εκτός της κυβερνητικής λογοκρισίας και του ελέγχου της εκπαιδεύσεως.

Ο σκοπός αυτού και παρόμοιων ιδρυμάτων ήταν να παράσχουν στους Πολωνούς νέους μια ευκαιρία για εκπαίδευση στο πλαίσιο της παραδοσιακής πολωνικής παιδείας, όταν ήταν αντίθετο με την ιδεολογία των κυβερνητικών αρχών.

Τον 19ο αιώνα, τέτοιοι υπόγειοι θεσμοί ήταν σημαντικοί στην εθνική προσπάθεια αντιστάσεως στον εκγερμανισμό υπό την πρωσσική κατοχή, και στον εκρωσσισμό υπό ρωσσική κατοχή.

Από τα τέλη του 18ου αιώνα και μέχρι τις αρχές του 20ου, περιοχές όπου κατοικούσαν Πολωνοί βρέθηκαν υπό την ρωσσική αυτοκρατορία. Στις περιοχές αυτές η τοπική γλώσσα και πολιτισμός τέθηκε υπό απαγόρευση με στόχο την ρωσσοποίηση των Πολωνών.

To 1863 απαγορεύτηκε η δημόσια χρήση της Πολωνικής γλώσσης και από την δεκαετία του 1880 απαγορεύτηκε και στα σχολεία.

Κατά την εποχή αυτή οι Πολωνοί οργάνωσαν ένα κρυφό σύστημα εκπαίδευσης, αρχικά σε σπίτια. Αργότερα έγινε συνένωση αυτών των διάσπαρτων διδασκαλείων σε ένα κρυφό πανεπιστήμιο που ονομάστηκε "Ιπτάμενο Πανεπιστήμιο".

Από αυτό απεφοίτησαν χιλιάδες άνδρες και γυναίκες επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και η Μαρία Κιουρί.

No comments:

Post a Comment