Monday, April 25, 2022

Διεθνής επιστολής διαμαρτυρίας Λετονών κομμουνιστών για βίαιο εκρωσσισμό της Λετονικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας


Το 1972, η επιστολή 17 Λετονών κομμουνιστών μεταφέρθηκε λαθραία έξω από την Λετονική ΣΣΔ και κυκλοφόρησε στον δυτικό κόσμο, κατηγορώντας το κομμουνιστικό κόμμα της Σοβιετικής Ενώσεως για ρωσσικό σωβινισμό και προοδευτική ρωσσικοποίηση όλης της ζωής στην Λετονία:

http://www.letton.ch/lvx_17com.htm

"Το πρώτο κύριο καθήκον είναι η μεταφορά από την Ρωσία, την Λευκορωσία και την Ουκρανία όσο το δυνατόν περισσότερων Ρώσων, Λευκορώσων και Ουκρανών και η μόνιμη εγκατάστασή τους στην Λετονία (...)

Τώρα η δημοκρατία έχει ήδη αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις όπου υπάρχουν Σχεδόν κανένας Λετονός μεταξύ των εργαζομένων, του μηχανικού-τεχνικού προσωπικού και των διευθυντών (...).

Υπάρχουν επίσης εκείνοι όπου οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι Λετονοί, αλλά κανένα από τα στελέχη δεν καταλαβαίνει λετονικά (...)

Περίπου το 65% των γιατρών που εργάζονται σε δημοτικά ιδρύματα υγείας δεν μιλάνε λετονικά (...)

Οι απαιτήσεις των νεοφερμένων να αυξηθούν οι ρωσσόφωνες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές στην δημοκρατία ικανοποιούνται. Επί του παρόντος, ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα και ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα μεταδίδονται εξ ολοκλήρου στα ρωσσικά και το άλλο πρόγραμμα είναι μεικτό. Έτσι, περίπου τα δύο-τρίτα των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών στην δημοκρατία είναι στα ρωσσικά.

Περίπου τα μισά από τα περιοδικά που εκδίδονται στη Λετονία είναι ούτως ή άλλως στα ρωσσικά.

Έργα Λετονών συγγραφέων και σχολικά εγχειρίδια στα λετονικά δεν μπορούν να εκδοθούν, επειδή υπάρχει έλλειψη χαρτιού, αλλά δημοσιεύονται βιβλία γραμμένα από Ρώσους συγγραφείς και σχολικά εγχειρίδια στα ρωσσικά(...)

Υπάρχουν πολλές συλλογικότητες όπου οι Λετονοί έχουν την απόλυτη πλειοψηφία. Ωστόσο, εάν υπάρχει ένας μόνον Ρώσσος στην συλλογικότητα, θα απαιτήσει η συνάντηση να γίνει στα ρωσσικά, και η απαίτησή του θα ικανοποιηθεί. Αν δεν γίνει αυτό, τότε η συλλογικότητα κατηγορείται για εθνικισμό."

No comments:

Post a Comment