Κάθε φορά που επανέρχεται το ζήτημα των θρησκευτικών στα σχολεία, αρκετοί ομόθρησκοι επαναλαμβάνουν την πεπατημένη και αποτυχημένη ρήση: διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας.
Έτσι θεώρησαν ότι πρέπει να απαντήσουμε ως κίνημα στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματική την μεταρρύθμιση του πρώην υπουργού Φίλη στο μάθημα των θρησκευτικών.
Κάποιοι απολίτικοι Έλληνες στο θρήσκευμα επαναλαμβάνουν την φράση δίκην πανάκειας, αδιαφορώντας για τα ιστορικά δεδομένα και τις πολιτικές επιπτώσεις μίας τέτοιας επιλογής.
Η Γαλλία εφήρμοσε το κοσμικό κράτος, αλλά σε μερικά χρόνια θα καταντήσει να γίνει ισλαμικό χαλιφάτο. Αντί το γαλλικό κράτος να επαναφέρει την αρχαία θρησκεία των Γαλατών, ομνύει πίστη στο τίποτε και στο αόριστο. Συνεπώς δεν είναι καθόλου περίεργο που το θρησκευτικό κενό στην Γαλλία το καλύπτει το ισλάμ.
Η θέση "διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας", ποτέ δεν έπρεπε να αποτελεί βασική θέση των Ελλήνων στο θρήσκευμα, παρά μόνον ως ενδιάμεσο βήμα, μέχρι την επανένωση του Κράτους και της Ελληνικής Θρησκείας.
Βασική θέση των Ελλήνων στο θρήσκευμα πρέπει να αποτελεί το πάντρεμα ενός νέου Ελληνικού Κράτους με την Ελληνική Θρησκεία, ως συστατικό στοιχείο της ιδεολογίας του.
Ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας αποτελεί παρωχημένη θέση των κοσμικών κύκλων της Γαλλικής Επανάστασεως και του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, που σε καμμία περίπτωση δεν αντανακλά τις θέσεις και τα συμφέροντα του κινήματος της Ελληνικής Θρησκείας.
Θέλουμε την παλινόρθωση της Ελληνικής Θρησκείας ως επισήμου θρησκείας του Κράτους.
Εξ αιτίας του απολίτικου και ερασιτεχνικού τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται θεμελιώδη ζητήματα των Ελλήνων στο θρήσκευμα, αναπαράγονται κοινοτοπίες χωρίς σκέψη και χωρίς σοβαρή ανάλυση επιπτώσεων.
Ένα θρησκευτικώς ουδέτερο "ελληνικό" κράτος, θα είναι και πολιτισμικώς ουδέτερο. Θα είναι και οικονομικώς ουδέτερο. Θα είναι και φυλετικώς ουδέτερο.
Δεν είναι τυχαίο το ότι τα περισσότερα κράτη της Δύσεως σε ζητήματα φυλής, οικονομίας, πολιτισμού, έχουν φτάσει στο σημείο να ευνοούν ξένα συμφέροντα έναντι των εθνικών.
Το κοσμικό κράτος δεν περιορίζεται στην θρησκευτική ουδετερότητα, κάτι που προσβάλλει όσους εξ ημών αγωνίζονται για την παλινόρθωση της Ελληνικής Θρησκείας ως επίσημης κρατικής θρησκείας. Επεκτείνεται σε όλους τους τομείς, φτάνοντας στο σημείο να τηρεί ουδέτερη στάση μεταξυ γηγενών πολιτών και λαθρομεταναστών.
Το κοσμικό κράτος ως πνευματικό τέκνο του Διαφωτισμού βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα Ελληνικά συμφέροντα. Από το ότι θέλουμε να διαχωριστεί το κράτος από την χριστιανική εκκλησία, δεν πρέπει να συνάγουμε το ότι δεν πρέπει να ταυτιστεί το κράτος με την Ελληνική Θρησκεία.
#ieraks #hellenicreligion #orthodoxy
#ieraks #hellenicreligion #orthodoxy
Πολύ ενδιαφέρουσα η τοποθέτησή σου, δεν το είχα σκεφτεί! Ας αφήσουμε όμως αυτούς τους ''φιλελεύθερους'' ή ''σοσιαλιστές'' να αποδομήσουν τον χριστιανισμό με τον ''διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας'', και μετά κινούμεθα προς προχριστιανικές θρησκευτικές παραδόσεις.
ReplyDeleteΜ.Δ.
Τι θα γινει με το αγιο ορος οταν με το καλό απαλλαγούμε απο τους χριστιανούς ?
ReplyDeleteΔεν βλέπω να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ τέχνης και εκκλησίας.
ReplyDeleteΑυτό δεν είναι να το υποτιμά κανείς.
Ο Παπαδιαμάντης πχ στέκει φωτεινή χριστιανική μορφή και ποιος μπορεί εύκολα να τα βάλει μαζί του.
Ο Σολωμός επίσης.
Ο Μακρυγιάννης;
Πως μπόρεσε και τους μάγεψε όλους αυτή η θρησκεία!
Απορίας άξιον.
Έχει αναρτήσει η ΙΕΡΑΚΣ παλαιότερα μια κριτική για τον εθνικό ύμνο αλλά οχι εμπεριστατωμένη και εφ όλης της ύλης για όλες τις προσωπικότητες της ελληνικής τέχνης.
ReplyDelete