Wednesday, June 22, 2016

Τακτικές σμήνους σε αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις




Διαβάζοντας το άνωθι άρθρο και ενθυμούμενος τις συγκεντρώσεις των "αγανακτισμένων" πριν 5-6 χρόνια στην Αθήνα, διαπιστώνω πόσο απηρχαιωμένοι ήμασταν τότε στην οργάνωση των διαδηλώσεων.

Την ίδια εποχή με τις δικές μας διαδηλώσεις, φοιτητές στο Λονδίνο χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικούς χάρτες σε πραγματικό χρόνο, ώστε να χαρτογραφήσουν τις κινήσεις της αστυνομίας. Δημιούργησαν τακτικούς χάρτες με σημεία συγκρούσεως και διαφυγής.

Το εντυπωσιακό είναι ότι εφήρμοσαν την στρατηγική του protest swarming, δηλαδή διαδηλώσεις με την μορφή σμήνους - ταυτόχρονα κτυπήματα στον εχθρό, από πολλές διαφορετικές μεριές, με αστραπιαία ταχύτητα.

Μία τακτική που είχαν χρησιμοποιήσει με μεγάλη επιτυχία οι Μογγόλοι του Τζέγκινς Χαν.

Στην Αθήνα υπήρχαν κάποιες ομάδες "αγανακτισμένων" που βοηθούσαν στην ηλεκτρονική σύνδεση και γνωστοποίηση των εκδηλώσεων, αλλά δεν θυμάμαι να είχε γίνει κάποια αντίστοιχη προσπάθεια ώστε να χαρτογραφηθούν σε πραγματικό χρόνο οι κινήσεις των πραιτωριανών και των διαδηλωτών.

Εις ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος του ζητήματος, το protest swarming, δυστυχώς δεν έγιναν ποτέ σημαντικές συζητήσεις επί ζητημάτων τακτικής. Ούτε στην πάνω, ούτε στην κάτω πλατεία.

Οι αντικαθεστωτικοί οργανωτές διαδηλώσεων οφείλουν να μελετήσουν επισταμένως το θέμα της επιθετικής τακτικής του σμήνους.

Υπάρχει εξαιρετική βιβλιογραφία πάνω στο ζήτημα του swarming-tactics:






Διατίθεται δωρεάν ανοικτό λογισμό (https://crowdmap.com/) για την δημιουργία εξειδικευμένων χαρτών που βοηθούν τους διαδηλωτές στις συγκρούσεις με τον αντίπαλο, σε πραγματικό χρόνο.


1 comment:

  1. άνοιξε πυρ σε κινηματογράφο στη Γερμανία κάποιος, όχι δεν ήταν ισλαμιστής , θα βγει ένας φίλος του συμφοιτητής στη δραματική σχολή και θα πει ότι ήταν αποτυχημένος ηθοποιός, δεν σταύρωνε οντισιόν

    ReplyDelete