Wednesday, June 1, 2016

Η τακτική του αντιμνημονιακού τόξου για την πρωτοβουλία του "Παραιτηθείτε"



Στις 15 Ιουνίου διοργανώνεται αντικυβερνητική διαδήλωση από τους γλοιώδεις μισέλληνες του "Μένουμε Ευρώπη".
 

Ποιά πρέπει να είναι η τακτική των αντιμνημονιακών δυνάμεων; Να απέχουν από το συλλαλητήριο επειδή διοργανώνεται από δεξιές μνημονιακές δυνάμεις; Να στηρίξουν τον μνημονιακό Σύριζα; Ή να στραφούν εναντίον και των δύο μνημονικών πόλων;

Αρκετοί Έλληνες όταν πρόκειται να αναλύσουν μία πολιτική κατάσταση συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ένα διπολικό σύστημα. Πχ αριστερά-δεξιά, εθνικιστές-αναρχικοί, κλπ.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση αρκετοί αντι-μνημονιακοί Έλληνες που αντιπαθούν τον Σύριζα για την προδοτική του στάση σκέπτονται ως εξής:

Αφού την εκδήλωση την διοργανώνει η ΝΔ και το Πασοκ, δηλαδή η μνημονιακή δεξιά, εμείς δεν έχουμε λόγο να παραστούμε. Και προφανώς δεν θα στηρίξουμε τον Σύριζα. Οπότε δεν συμμετέχουμε.

Αυτό το λανθασμένο ερμηνευτικό σχήμα, προϋποθέτει ότι υπάρχουν μόνον δύο πόλοι στην πολιτική αρένα, ο προδοτικός Σύριζα και η προδοτική μνημονιακή δεξιά.

Έχω γράψει πάρα πολλές φορές ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε την πολιτική ως ένα δυναμικό φαινόμενο, ως μία συνάρτηση πολλαπλών μεταβλητών.

Πρέπει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τριγωνικές καταστάσεις, όπου οι αντίπαλοι είναι δύο ή και τρείς ή και τέσσερις ταυτοχρόνως.

Αν ο σκοπός μας είναι η ανατροπή του καθεστώτος, η σωστή τακτική στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι όχι απλώς να συνδράμουμε στο συλλαλητήριο της μνημονιακής δεξιάς, αλλά και να το θέσουμε υπό τον έλεγχό μας, ωθώντας το στα άκρα.

Εννοείται ότι θα μπορούσε να οργανωθεί ένα παράλληλο συλλαλητήριο την ίδια μέρα και ώρα, με συνθήματα κατά της ΕΕ, κατά του ευρώ, και κατά του μνημονίου, το οποίο να μην λειτουργήσει ως αντισυγκέντρωση αλλά ως μία προσωρινή συσσώρευση δυνάμεων για την ανατροπή του Σύριζα.

Αν ένα τέτοιο αντιμνημονιακό και αντι-ΕΕ συλλαλητήριο είναι δυναμικό και παλλαϊκό, ενδέχεται οι γελοίοι "Μένουμε Ευρώπη" να διαισθανθούν κίνδυνο ανατροπής του μνημονιακού τόξου και να διαλύσουν την δική τους συγκέντρωση, στρεφόμενοι υπέρ του Σύριζα.

Σε μία πολιτική σύγκρουση ποτέ δεν αναλύουμε τα πράγματα με όρους μαύρο-άσπρο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε χρέος είτε με εισοδισμό να εξωθήσουμε στα άκρα το συλλαλητήριο των "Μένουμε Ευρώπη" ώστε να επιτευχθεί ο στόχος, ήτοι η ανατροπή του Σύριζα. Είτε να διοργανώσουμε παράλληλο συλλαλητήριο με συνθήματα ανατροπής του Σύριζα και του υπολοίπου μνημονιακού τόξου, Πασοκ-ΝΔ-Ποτάμι-Ένωση Κεντρώων.

Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να παραμείνουμε απαθείς τώρα που η μνημονιακή συμμορία Πασοκ-ΝΔ προσπαθεί να ανατρέψει τον μνημονιακό Σύριζα. Για μάς, ΝΔ, Πασοκ, Σύριζα, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων είναι μνημονιακά κόμματα, άρα εχθροί.

Το αντιμνημονιακό τόξο δεν πρέπει να χάνει τέτοιες ευκαιρίες.

Θα μπορούσε να μου αντιτάξει κάποιος ότι μετά από την ανατροπή του Σύριζα, θα πάρει την εξουσία η ΝΔ. Οπότε για ποιό λόγο να τους συνδράμουμε στον σκοπό τους. Απαντώ: Ίσως να την πάρει η ΝΔ, ίσως να την πάρουμε εμείς.

Το πολιτικό μέλλον εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αν ανατραπεί ο Σύριζα από την μνημονιακή δεξιά και εμείς καθόμαστε στο σπίτι μας απαθείς, τότε φυσικά θα γίνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης.

Σκοπός του αντιμνημονιακού τόξου είναι να ωφεληθεί από την παλλαϊκή δυσαρέσκεια κατά του Σύριζα και να ριζοσπαστικοποιήσει την κοινωνία. Τίποτε δεν εγγυάται ότι μετά την ανατροπή του Τσίπρα θα ενθρονιστεί ο Μητσοτάκης. Εξαρτάται από τις διαθέσεις του Ελληνικού Λαού.

Σε διαδηλώσεις όπως της 15ης Ιουνίου, δεν πρέπει να βλέπουμε μόνον ποιός τις διοργανώνει, αλλά και πώς μπορούμε να ωφελήσουμε τον Επαναστατικό Αγώνα. Μας συμφέρει να δημιουργηθεί πολιτικό χάος στο καθεστωτικό στρατόπεδο.

Οι γελοίοι "Μένουμε Ευρώπη" διοργανώνουν το εν λόγω συλλαλητήριο διότι αισθάνονται ασφαλείς από τις λαϊκές αντιμνημονιακές δυνάμεις. Θεωρούν ότι αφού κυριαρχούν μέσα στο κοινοβούλιο οι μνημονιακές δυνάμεις, και αφού δεν υφίσταται σοβαρή εξωκοινοβουλευτική αντίδραση, μπορούν να πάρουν ένα πολιτικό ρίσκο, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού τούς μισεί όσο μισεί και τον Σύριζα.

Χρέος του αντιμνημονιακού και αντι-ΕΕ τόξου είναι να ωθήσει τις πολιτικές διαδηλώσεις στα άκρα αποσταθεροποιώντας το μνημονιακό τόξο μέσα και έξω από την βουλή.

Η στρατηγική του πολιτικού χάους θα επανενεργοποιήσει τις λαϊκές συνελεύσεις και θα θέσει σε νέες βάσεις τον Εθνικο-Απελευθερωτικό Αγώνα.

No comments:

Post a Comment