Wednesday, February 26, 2014

Ανθεστήρια: Εορτάστε μαζί με τους Θεούς, τον Ιερό Γάμο και την ανάταση των Προγονικών Ψυχών


       -Άντε Εριάνθη! ακόμη; Τί κάνεις τόση ώρα;
-Μην είσαι ανυπόμονος Διόκλητε. Οι γονείς μου ετοιμάζουν το κρασί. Πώς θα πάμε στα Πιθοίγια χωρίς τις προσφορές στους Θεούς;
-Πες τους να κάνουν γρήγορα. Όλα τα παιδιά περιμένουν. Έχουν ετοιμάσει και φορούν τα άνθινα στεφάνια τους. Αύριο έρχεται στην πόλη μας η Πομπή με το άρμα του Θεού Διονύσου. Έχεις μαζέψει λουλούδια για να στολίσουμε το άρμα του Θεού;
-Φυσικά Διόκλητε. Μόνο περίμενε μισό λεπτό διότι πρέπει να ετοιμάσω τα φαγητά για τις Χόες.  
Σε λίγο οι δύο νέοι κατευθύνθηκαν προς το εν Λίμναις Ιερό του Διονύσου. Εκεί είχε μαζευτεί πολύς κόσμος από νωρίς το πρωί της 11ης Ανθεστηριώνος.
-Κοίτα Διόκλητε, ανοίγουν τους πίθους με το κρασί και το δοκιμάζουν. Η Πρωθιέρεια θα προσφέρει το πρώτο κρασί του χρόνου στους Θεούς. Έλα να κάνουμε μία ευχή. Σπένδω γλυκό οίνο στην δόξα σου Διόνυσε. Λήναιε σου ζητώ να με έχεις καλά, την οικογένειά μου και τον Διόκλητο.
Κλείσε τα μάτια Διόκλητε. Νοιώθεις και συ το ίδιο; Νοιώθεις την Αιώνια Φλόγα των Αθανάτων Θεών; Ανήκουμε στην αιωνιότητα. Δεν είναι όνειρο. Άναψε το Ιερό Πυρ στον Βωμό. Φώναξε το Όνομα του Θεού. Οι ακτίνες του Ηλίου έρχονται πάνω μας. Δώσε μου το χέρι σου. Νοιώσε την καρδιά μου να κτυπά. 
-Εριάνθη πάμε γρήγορα κοντά στο Ιερό. Η Πρωθιέρεια του Διονύσου σε διάλεξε να είσαι μία από τις δεκατέσσερις Γεραρές. Πρέπει να είσαι πολύ χαρούμενη. Άσε με να θέσω στο κεφάλι σου το άνθινο στεφάνι, αν και το όνομά σου είναι γεμάτο άνθη.
Οι δύο νέοι φιλήθηκαν μπροστά στο εν Λίμναις Ιερό του Διονύσου και πήραν τον δρόμο της επιστροφής.
Ξαφνικά μία ομάδα ασεβών πλησίασε απειλητικά τους Έλληνες θρησκευτές. Φύγετε από εδώ, φώναξε εις εξ αυτών.
-Οι Θεοί δεν κρύβουν το Φως από τους τυφλούς. Σήμερα, 11η Ανθεστηριώνος, ακόμα και οι δούλοι έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος στις Ιεροπραξίες προς τιμήν των Θεών. Γιατί να μην αποδώσετε και εσείς τιμές στους Θεούς; Θα νοιώσετε ελεύθεροι άνθρωποι, τους αποκρίθηκε η Εριάνθη.
Όμως οι ασεβείς έφυγαν. Θεώρησαν άπρεπο να τιμήσουν τους Θεούς. Είχαν βρει το σκοτάδι. Νόμιζαν ότι δεν είχαν ανάγκη το Θεϊκό Φως.
12η Ανθεστηριώνος και οι Χόες εορτάζονται πανηγυρικά στην Πόλη. Το άρμα-πλοίο του Θεού Διονύσου άρχισε να παρελαύνει επιβλητικό στο κέντρο των Αθηνών. Το Άγαλμα του Θεού Διονύσου στολισμένο με κισσούς ραντιζόταν συνεχώς με λουλούδια από τον λαό. Οι Μαινάδες μαζί με τους Σατύρους ακολουθούν το άρμα με μουσική αυλών.
-Ποιά είναι η Βασίλισσα αυτή την χρονιά;
-Η Κτησιφώνη Διόκλητε. Αλλά τώρα πρέπει να πάω κοντά της να την βοηθήσω στην Ιεροπραξία. Θα ετοιμαστώ μαζί με τις άλλες Γεραρές για τον εξαγνισμό και το Ιερό μας Όρκο. Θα τα πούμε το βράδυ στην τελετή των Χοών. Θα σου πω τί έγινε.
Η Εριάνθη ντύθηκε τον Ιερατικό της χιτώνα και μαζί με τις άλλες Γεραρές ακολούθησαν την Κτησιφώνη προς το Βουκολείο. 
-Λοιπόν τί έγινε Εριάνθη; πες μου.
-Η Κτησιφώνη κάλεσε τις Γεραρές κοντά της και μας είπε ότι ήρθε η ώρα να εξαγνιστούμε και να ορκιστούμε. Η Κτησιφώνη ως Πρωθιέρεια άναψε την δάδα στον Βωμό και την έσβησε μέσα στην χέρνιβα.
Ύστερα μας ράντισε λέγοντας: «Ζω αγνά και είμαι καθαρή και αμόλυντη από όσα οι βέβηλοι δεν τηρούν, και από συναναστροφή ναζωραίου. Και τα Θεοίνια και Ιοβάκχεια τελώ προς τιμήν του Διονύσου, σύμφωνα με τα Πατροπαράδοτα και κατά τον ωρισμένο χρόνο».
-Πόσες Ιέρειες ήσασταν Εριάνθη;
-Δεκατέσσερις Γεραρές, έτσι ορίζουν τα Πάτρια ειωθότα. Για να επιτελούμε τα Άρρητα Ιερά στους ισαρίθμους βωμούς του Λιμναίου Διονύσου.
-Γιατί πρέπει να είναι δεκατέσσερις οι Βωμοί και οι Γεραρές;
-Διότι συμβολίζουν τα δεκατέσσερα κομμάτια στα οποία έκοψαν τον Διόνυσο Ζαγρέα οι Τιτάνες. Αυτά λέει η Ιερά Παράδοση Διόκλητε. Ύστερα συνοδεύσαμε την Κτησιφώνη προς το Βουκολείο. Εκεί θα συναντούσε τον Θεό Διόνυσο για να τελέσει τον Ιερό Γάμο μαζί Του. Εμείς την ακολουθήσαμε με αναμμένες δάδες μέχρι την είσοδο του Ιερού. Ύστερα εισήλθε μόνη της μέσα στον Ναό όπου και θα μείνει όλη την νύκτα.
-Γνωρίζω καλά Εριάνθη ότι δεν μπορείς να μου πεις τα τεκταινόμενα με τον Ιερό Γάμο διότι είναι άρρητα. Έλα τώρα να ανεβούμε στην άμαξα. Θα αρχίσουμε τα σκώμματα. Μην αφήσεις κανέναν να σου ξεφύγει χωρίς να τον πειράξεις.
Ε! εσύ άνδρα, φώναξε η Εριάνθη σε έναν άγνωστο θέλοντας να τον πειράξει. Κράτα αυτήν την ρέγγα και ακολούθησέ μας! Ο άνδρας εκνευρισμένος τους απείλησε. Και η Εριάνθη του απάντησε «κρίμα, μία ρέγγα χάλασε την φιλία μας...».
Τα σκώμματα συνεχίστηκαν στους δρόμους, μέχρι που αργά το βράδυ έφτασαν στο σπίτι της Εριάνθης. Ο πατέρας της Ακυσίλαος είχε ετοιμάσει συμπόσιο.
Διόκλητε, είπε ο Ακυσίλαος, μόλις πρόλαβες! Ο αγώνας οινοποσίας άρχισε! Προσοχή, όποιος δεν πατά πάνω σε ασκί φουσκωμένο και αλειμμένο με λάδι είναι άκυρος. Όποιος ρουφήξει πρώτος το κρασί από την χόη του, κερδίζει δάφνινο στεφάνι και έναν πλακούντα. Ο Διόκλητος κράτησε την αναπνοή του και τελείωσε πρώτος, αλλά γλίστρησε και έπεσε κάτω μέσα σε γέλια συνδαιτυμόνων. Ο χορός και τραγούδι συνεχίστηκε μέχρι πρωίας.
Πηγαίνετε να ξεκουραστείτε τώρα, είπε ο πατέρας της Εριάνθης. Αύριο είναι αποφράδα ημέρα. Έχουμε σοβαρή τελετή. Πρέπει να είμαστε νηφάλιοι καθώς θα τιμήσουμε τις Ψυχές των Προγόνων που ανεβαίνουν στην Γη.
-Διόκλητε, βοήθησέ με να ετοιμάσω τον χυλό. Φέρε το χόρτο και την πανσπερμία για να τα ανακατέψω. Οι Ψυχές των Προγόνων μας δεν επιτρέπεται να μείνουν χωρίς προσφορές σήμερα που ξαναγυρίζουν κοντά μας. Οι Χύτροι είναι η πιό σημαντική ημέρα των Ανθεστηρίων.
-Πρέπει να ετοιμάσουμε και το κρασί για την σπονδή Εριάνθη. Μην ξεχάσουμε τις πορφυρές κορδέλες, την πίσσα και τους ράμνους. Πάω να βάψω την πόρτα με πίσσα.
-Δώσε μου λίγο ράμνο να μασήσω. Σήμερα 13η Ανθεστηριώνος οι Κήρες ενοχλούν τους ανθρώπους και μολύνουν τις τροφές. Ας κάνουμε όλες τις αποτροπιακές τελετές για να μην μας μολύνουν.
Ο Διόκλητος και η Εριάνθη πήγαν στο νεκροταφείο των Προγόνων. Έσκαψαν έναν λάκκο και ο Διόκλητος έριξε μέσα το κρασί και η Εριάνθη την πανσπερμία.
Ο Διόκλητος ύψωσε τα χέρια και φώναξε δυνατά: «Χθόνιε και Ψυχοπομπέ Ερμή, δέξου αυτές τις προσφορές ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης διότι φυλάς τους νεκρούς Προγόνους μας. Και εσείς Προγονικές Ψυχές, ελάτε να φάτε και να πιείτε από τις προσφορές μας. Δεν σας ξεχνούμε ποτέ. Θα είμαστε πάντα πιστοί στους Νόμους και τις Εντολές σας».
-Πάμε τώρα Διόκλητε να τυλίξουμε τον Ναό και τους Βωμούς με πορφυρό νήμα. Δεν πρέπει οι Κήρες να εισέλθουν μέσα στα Ιερά, θα τα μολύνουν.
-Μην ξεχάσουμε την σπονδή ύδατος στην εσχάρα του Ολυμπιείου. Εκεί λέει η Ιερά Παράδοση διέφυγαν τα ύδατα του Κατακλυσμού.
Όταν γύρισαν στο σπίτι ο πατέρας της Εριάνθης άναψε θυμίαμα στον κέρνο και εξόρκισε τον οίκο φωνάζοντας: «Θύραζε Κήρες, ουκετ’ Ανθεστήρια».
Μακριά Κήρες, τελείωσαν τα Ανθεστήρια.

No comments:

Post a Comment