Monday, April 8, 2013

Από μισθωτός, μέτοχος της εταιρείας. Από συνταξιούχος, γίνεσαι ομολογιούχος...


Μετά απ' αυτό που έγινε με την ληστεία των καταθέσεων στην Κύπρο, πόσο απέχουμε από το να αποφασίζει μία επιχείρηση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με υποχρεωτική συμμετοχή των εργαζομένων; Μπορεί κάλλιστα το διοικητικό συμβούλιο μίας εταιρείας να δηλώνει ότι αντί για μισθούς αυτό τον μήνα, οι εργαζόμενοι θα λάβουν μετοχές της εταιρείας. 

Πόσο απέχουμε από το να δηλώνει μία εταιρεία ότι οι προμηθευτές της δεν είναι πια πιστωτές, αλλά μέτοχοι; Υποχρεωτικώς, χωρίς να τους ρωτήσει. Ή ακόμη καλύτερα, οι προμηθευτές της εταιρείας όχι μόνον δεν είναι πιστωτές, αλλά μετατρέπονται σε οφειλέτες. Αυτό έγινε στην Κύπρο. 

Οι τραπεζίτες λήστεψαν τις καταθέσεις από τους αλληλόχρεους λογαριασμούς των επιχειρήσεων, αλλά ζητούν από τους επιχειρηματίες να καταβάλλουν κανονικώς τα δάνεια. Οπότε θα μπορεί μία τράπεζα να προχωρήσει σε δέσμευση και πλειστηριασμό περιουσιακών στοιχείων των καταθετών που έχουν πάρει δάνεια και δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν λόγω της ληστείας των καταθέσεων.

Και αφού το καταρρέον κράτος σε λίγο δεν θα μπορεί να πληρώσει τις συντάξεις, θα μετατρέψει τους συνταξιούχους, σε ...ομολογιούχους! Θα τους δίνει ομόλογα, όπως έκανε με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Αποπληρωτέα το 2040...

Τελευταία ενημέρωση: Το γερμανικό περιοδικό Spiegel, προπομπός των γερμανικών αποφάσεων, γράφει ότι επίκειται κούρεμα Ελληνικών καταθέσεων. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος προφήτης, ούτε να έχει εσωτερική πληροφόρηση από την γερμανική κυβέρνηση όπως οι συντάκτες του περιοδικού Spiegel.

Από την στιγμή που δεν εξυπηρετούνται τα τραπεζικά δάνεια λόγω υφέσεως, από την στιγμή που υπάρχει αδυναμία αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου(ποιός ιδιώτης θα επενδύσει σε χρεωκοπημένες τράπεζες;), και από την στιγμή που υπάρχει απόκλιση στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού λόγω καταρρεύσεως της οικονομίας, τίθεται σε εφαρμογή η ρήτρα αυτομάτου επιβολής νέων  μέτρων που ενσωματώθηκε στο τελευταίο μνημόνιο.

Ήτοι, ή θα επιβάλλουν νέους φόρους, ή θα περικόψουν και άλλες δαπάνες, ή θα αρπάξουν τις καταθέσεις. Χωρίς να απαιτείται να ψηφιστεί νέο μνημόνιο. 

Αποσύρετε τώρα τις καταθέσεις σας. Όσο προλαβαίνετε.

No comments:

Post a Comment