Sunday, September 6, 2015

Η ελπίδα δεν έχει χαθεί από τον κόσμο. Ανατέλλει μία μη-δημοκρατική εποχή



Εδω και αρκετά χρόνια, από το 2006, έχει αρχίσει μία αντιστροφή της τάσεως υπέρ της δημοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Αμερικανικές δεξαμενές σκέψεως και οργανισμοί που παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις καταγράφοντας την αποδοχή ή απόρριψη των φιλελεύθερων και δημοκρατικών αξιών, συμπεραίνουν ότι οι μη-δημοκρατικές δυνάμεις αντεπιτίθενται σε παγκόσμιο επίπεδο αμφισβητώντας την αμερικανοκεντρική φιλελεύθερη διεθνή τάξη πραγμάτων. 

Σε πολλά άρθρα της εφημερίδος journal of democracy, καταγράφονται οι τεχνικές και οι δράσεις που ασκούν χώρες ανά τον κόσμο για να αντιστρέψουν τα αποτελέσματα της μονοπολικής 20ετίας 1990-2010, όπου ο αμερικανικός φιλελευθερισμός ήταν ο ιδεολογικός θριαμβευτής σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Πολλές δυτικόφιλες μη-κυβερνητικές οργανώσεις αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεωκοπίας ή των ποινικών διώξεων, καθώς τους απαγορεύεται να δέχωνται χρήματα από το εξωτερικό, ανακαλούνται οι άδειες λειτουργίας των, τους απαγορεύεται να εμπλέκωνται σε αμιγώς πολιτικά ζητήματα, απελαύνονται οι ξένες αντιπροσωπείες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν καλή απάντηση στην ιδεολογική μιζέρια που έχει επικρατήσει στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, εμφανίζοντας τις δυτικόφιλες μκο ως παντοδύναμες. 

Ως συνήθως η Ελλάδα καθυστερεί στο να συγχρονιστεί με τις πολιτικές εξελίξεις. Όπως για το ζήτημα του ευρώ, ενώ έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την συντεταγμένη διάλυσή του από το 2008, εμείς τώρα συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να επαναφέρουμε το εθνικό μας νόμισμα, το ίδιο γίνεται και στο ζήτημα της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Ενώ σε όλο τον κόσμο κινούνται διαδικασίες για την υιοθέτηση εναλλακτικών πολιτευμάτων και αναπτυξιακών υποδειγμάτων, εκτός του δημοκρατικού φιλελεύθερου πλαισίου, στην Ελλάδα οι περισσότεροι διανοούμενοι συμπεριφέρονται σαν να ζούμε στο 1991, όπου οι ΗΠΑ επιβάλλουν την μονοπολική ηγεμονία τους. 

Φυσικά οι περισσότεροι ξένοι ακαδημαϊκοί όπως στο άρθρο του Alexander Cooley μιλούν για επιστροφή του αυταρχισμού. Για τους δημοκράτες το αντίθετο της δημοκρατίας είναι ο αυταρχισμός, ο φασισμός κλπ. Προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα τεχνητό δίπολο δημοκρατία-αυταρχισμός, στοχοποιώντας χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσσία, το Ιράν, και η Βενεζουέλα.

Η πραγματικότητα είναι ότι σε αυτά τα κράτη επανέρχονται στο προσκήνιο διαφορετικές αξίες σε σχέση με τα φιλελεύθερα δημοκρατικά κράτη. 

Στις λεγόμενες "αυταρχικές" χώρες, στην κορυφή του αξιακού τους κώδικος βρίσκεται η εθνική κυριαρχία, η ασφάλεια, η συλλογική ταυτότητα, οι παραδοσιακές αξίες, και ο έλεγχος του κράτους επί βασικών υποδομών της οικονομίας. Σε αντίθεση με τις φιλελεύθερες δημοκρατίες όπου κυριαρχεί η ελεύθερη αγορά, ο ατομισμός, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο αντιρατσισμός, η περιορισμένη εθνική κυριαρχία.

Χρέος των μη-δημοκρατών είναι να μην αναπαράγουν την φημολογία περί παντοδυναμίας της φιλελεύθερης δημοκρατικής καθεστηκυίας τάξεως. Χώρες που μέχρι προσφάτως ήταν δημοκρατικές, αλλάζουν καθεστώς όπως η Τουρκία, η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη. 

Η ελπίδα δεν έχει χαθεί από τον κόσμο. Ανατέλλει μία περίοδος όπου η φιλελεύθερη δημοκρατία βρίσκεται σε συνεχή υποχώρηση σε παγκόσμιο επίπεδο.


ΥΓ. Παρατίθενται λέξεις-κλειδιά για έρευνα στο διαδίκτυο για όσους ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν στην οικοδόμηση ενός μη-δημοκρατικού πολιτεύματος. Οι συγκεκριμένες λέξεις αντανακλούν τον δυτικό τρόπο αντιλήψεως εννοιών και καταστάσεων:  

democracy in decline, asia-centric world, pacific century, power transitions, revisionist power, authoritarian resurgence, illiberalism, repressive strategies, authoritarian architecture, counternorms, alternatives to liberal democracy, authoritarianism 2.0, authoritarian institutions


29 comments:

  1. Ελλαδα σιμαινει ορθοδοξια και δημοκρατια εσι εισαι κουμουνιστησ και θελεις βια ενω εμεις θελουμε ειρηνη ποτε οι εληνες δεν ηταν βιεοι ντροπη σου προδοτη

    ReplyDelete
    Replies
    1. με την βοηθεια του ιησου μας ολα θα πανε καλα αδελφε μου προσευχηθητε για να σωθουμε

      Delete
    2. ο χριστουλις εκλανε σαν και μας??????

      Delete
    3. ντροπη σου βλασφιμε να καεις στην κολαση αντιχριστε

      Delete
    4. ο χριστουλις και ο πινόκιο έκλανε σαν και μας, και έχεζε και δεν υπήρχε .



      Delete
  2. Ανορθόγραφο τρολ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. αντυχριστοσ κουμουνηστης

      Delete
    2. "αντυχριστοσ" εθνικοσοσιαλιστής.....

      Delete
    3. αντυχριστοσ Έλληνας

      Delete
    4. Έλληνας οχι τουρκορωμιός.

      Delete
  3. ΑΛΛΕΛΟΥΛΙΑ ΑΛΛΕΛΟΥΛΙΑ ΣΑΤΑΝΑ ΝΑ ΚΑΙΕς

    ReplyDelete
  4. Οποιος ζει στην ελλαδα και ομιλει περι χριστιανισμου, θελει σουβλισμα και μετα θαψιμο σε βοθρο. Αλητες εγκληματιες, ψυχασθενεις

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευγε Ελλην αδελφε,θανατο στον χριστιανισμο !

      Delete
  5. Για τις επικείμενες εκλογές προτείνεις αποχή;

    ReplyDelete
  6. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ

    ReplyDelete
  7. διαβασα πολυ προσεκτικα τις μπουρδες που εγραψε ο Ιφικρατουλης. και μετα διαβασα ακομα ποιο προσεκτικα τις ανοησιες που εγραψαν οι αναγνωστες του blog. και μια επιθυμια γενηθηκε μεσα μου....
    να γελασω αγρια και χαοτικα.... οπως ο Joker
    https://www.youtube.com/watch?v=hAWlKvYNoEg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κανε οτι θελεις αλλα πες μας τον λογο για τον οποιο γελασες...ασε τα σχολια ειναι για πλακα...με το αρθρο ..που γελασες

      Delete
    2. χα-χα-χα-χαααααα-χα-αα-α διοτι στην ελειψη δημοκρατιας η μονη λογικη επιλογη ειναι να απαντησεις με περισσοτερη δημοκρατια , με πολιτικες που οδηγουν σε ουσιαστικοτερες και ποιοτικοτερες δημοκρατικες διεργασιες στην κοινωνια για να βγει απο το πολειτιακο βαλτο που εχει εκπεσει και οχι με ΧΑΑΧΑΑΑΧΑΑΑΑ χαχαααα και οχι με αυταρχικη νοοτροπια ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑααααα αμαν δεν μπορω να συνεχισω απο τα γελια ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΑΑΑΑΑααααααααααα

      Delete
    3. Σωστα διοτι ειναι θεμα ποσοτητας και οχι ποιοτητας οι πολλοι ειναι σωστοι και οι λιγοι λαθος..αλλα ασε εμας ας διαβασουμε Ηρακλειτο ..και ποσο αντιθετος ηταν με την δημοκρατια αλλα και με την τυρανια και ελεγε πως πρεπει να εξουσιαζουν οι ολιγοι και αριστοι ή ακομα και ενας αλλα αριστος...Ηλιθιοι δημοκρατες εκδίωξαν τους αριστους στην αρχαιοτητα..τα ιδια και σημερα

      Delete
    4. ΧΑΧΑΧΑΧΑααααΧΑΧΑΧΑ ΜΠΑΧΑχαχα-ααα-αα-α-α......α
      ναι και οταν οι ολιγοι η ο ενας στραφουν εναντια των πολλων - και θα το κανουν διοτι εχοντας την εξουσια να το πραγματοποιησουν θα το πραξουν . Ειναι η λογικη εξελιξη αυτοι που κατεχουν εξουσια να εδραιωσουν την κυριαρχια τους στους αλλους και να παγιωσουν την εξουσια τους στην κοινωνια στο διηνεκες ΧΑΧΑΧΑΜΠΑΧΑΧΑΜΠΑΧΑαχαχαχααα α χαα α σε αυτην την περιπτωση θα εμφανιστει ενας γελοτοποιος, καποιος που θα αποδειξει σε ολους την γελοιοτητα των κυβερνωντων και θα καρφωσει ενα στιλετο στο σβερκο τους γελωντας και κραζοντας sic semper tyrannis ΧΑΧΑΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑ χαχαα αα αααα α α
      αλλα το ποιο αστειο ειναι οτι εσυ, ο Ιφικρατης και οι ομοιδεατες σας δεν μπορειτε να καταλαβετε την σοβαροτητα των λογων ενος γελοτοποιου, ενος Joker
      XAXAXAXAAXAXAMPAOYAXAXAXAMPAXAχαχαχα

      Delete
    5. το χαχαχα ειναι περριτο και χαζο....τραβα διαβασε πρωτα την εννοια του αριστου

      Delete
    6. ναι , ειναι
      και αυτο το κανει ακομη περισσοτερο αστειο.....
      ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ αααα α χα
      θα παω τωρα να googlαρω περι αριστειας, να τσεκαρω εκγυκλοπαιδιες και οτι αλλη πηγη βρω
      θα σου ελεγα να κανεις το ιδιο περι δημοκρατιας ..... αλλα φοβαμαι οτι θα το εκλαβεις οτι σου κανω πλακα, οτι σου λεω χαζομαρες, αστεια, οτι σε κοροιδευω
      ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΜΠΑΧΑΜΠΑΧΑΧΑΑαα χαχαχα ααα αα α α α

      Delete
    7. αυτο που θα κανω ειναι να ψαξω τους σοφους οι οποιοι υποστηριζαν την δημοκρατια και το λογο..

      Delete
    8. αυτη ειναι η ποιο σοφη, η ποιο συγκροτημενη , η ποιο ουσιαστικη κουβεντα που γραφτηκε οχι μονο σε αυτο το post αλλα ισως σε ολα τα post του τελευταιου διαστηματος σε αυτο το blog
      και αν τη συγκρινεις με τα υπολοιπα comments, ακομη και τα δικα μου ......
      ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ χαχαα ααα α αα α
      οχι , δεν σε τρολαρω , απλα διαπιστωνω την γελοιοτητα της καταστασης.....
      θελω να γελασω και αλλο, μαλλον θα σε αφησω να δω το ντιμπειτ....... αντιο
      ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

      Delete
    9. “Γελᾷ δ' ὁ μωρός, κἄν τι μὴ γέλοιον ᾖ”

      Delete
    10. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑχαχαχα χα χα αα ααα αα α α α α
      εχεις απολυτο δικιο

      Delete
  8. Στο τέτοιο μας, βασίζεται όοοολη η θρησκεία τους!

    Κορίτσια..

    Μήπως καμιά τόχει κορώνα και τιμή της στο κεφάλι της και περιμένει το "άγιο" όμορφο Χριστιανό Πριγκιπόπουλο του παραμυθιού για να του προσφέρει ότι "πολύτιμο έχει" την παρθενία της ευσεβούς προβατίνας?

    Διότι αν δεν φρόντισε να τόχει μόνο για κατούρημα η θρησκεία της Βιβλου των "εκλεκτών" του Θεανθρωπούλη που σύνθεσαν κι επέβαλαν στην Αυτοκρατορία τους οι "άγιοι" Ρωμαίοι Βασιλιάδες της Νέας Ρώμης του Βυζαντίου, τιμωρούσε με λιθοβολισμό μέχρι θανάτου!

    ReplyDelete
  9. Δημοκρατία αυτο το πράγμα? Θα μας τρελάνεις ρε Ιφικρατη? Νεο φιλελευθερη ολιγαρχία , κυνοβουλευτικη ολιγαρχια μπορει , αλλα Δημοκρατι δεν το λες με τιποτα και ειμαι σίγουρος ουτε εσυ δεν το πιστευεις.

    ReplyDelete
  10. Γι' αυτό που είμαι σίγουρος ανώνυμε 1:24 PM, είναι ότι δεν διαβάσατε την ξένη αρθρογραφία που παραθέτει το άρθρο. Αν την είχατε διαβάσει θα διαπιστώνατε ότι αναφέρεται στην φιλελεύθερη δημοκρατία της Δύσεως, η οποία υφίσταται εδώ και τρεις αιώνες. Και ο διεθνής της χαρακτηρισμός από εχθρούς και φίλους, είναι liberal democracy.

    Η ξένη αρθρογραφία που παραθέτω, προέρχεται από ακαδημαϊκούς, και αναφέρει ξεκάθαρα ότι απορρίπτεται η liberal democracy. Οπότε η μετάφραση και ερμηνεία της δεν είναι φιλελεύθερη ολιγαρχία.

    Αν είχατε διαβάσει τα άρθρα των ξένων ακαδημαϊκών θα ξέρατε ότι δεν αναφέρονται στην Ελλάδα, ούτε σε κάποια συγκεκριμένη χώρα. Αλλά στην δημοκρατία που επικρατεί σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου.

    Ιφικράτης

    ReplyDelete