Sunday, July 14, 2013

Ούτε ο Σαμαράς δεν έκανε τόσο γρήγορες κυβιστήσεις


Κάποιοι ίσως να εξεπλάγησαν από την πολιτική απόφαση του 1ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Η πλειοψηφία των συνέδρων απεφάσισε αταλάντευτη παραμονή στο ευρώ, πάση θυσία. Διαγραφή ενός μέρους του χρέους, χωρίς μονομερείς ενέργειες, και αφού προηγηθεί λογιστικός έλεγχος.

Το κεντρικό τους σύνθημα; «Επαναδιαπραγμάτευση»!

Σας θυμίζει κάτι; Ούτε ο Σαμαράς δεν έκανε τόσο γρήγορες κυβιστήσεις. Ο Σύριζα κατάφερε να αποδομηθεί και να αυτο-εξευτελιστεί ιδεολογικώς πριν πάρει την εξουσία.

Για όσους παρακολουθούσαν προσεκτικώς την ρητορική στελεχών του Συριζα ήταν γνωστό ότι είχαν κάνει στροφή ήδη από τις εκλογές του 2012. Αλλά δεν το έλεγαν πολύ ανοικτά. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα μιλούσαν για έξοδο από ευρώ, αν βρεθούν σε αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, και για μονομερείς ενέργειες.

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια. Ο βουλευτικός μισθός τα σαρώνει όλα. Έδωσαν εξετάσεις στον διεθνή παράγοντα και πέρασαν με άριστα. Αποτελούν πιά την δεύτερη εφεδρεία του 4ου Ράιχ. Η πολιτική απόφαση του 1ου συνεδρίου καθησυχάζει τους ξένους κατακτητές ότι ο Συριζα δεν πρόκειται να πειράξει τα κεκτημένα τους. Απλώς πρέπει να διατηρήσει μία αριστερή, δήθεν αντιμνημονιακή φρασεολογία για να εξαπατήσει τους ψηφοφόρους του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πολιτική απόφαση δεν υπάρχει ούτε μία δέσμευση για το τί θα πράξει ο Σύριζα σε περίπτωση αδιεξόδου μέσα στο δουλοκτητικό πλαίσιο διαπραγματεύσεων που ως πολιτικός φορέας απεδέχθη. Αντιθέτως υπάρχει δέσμευση για νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου ομοφυλοφίλων. Ναι, για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας, δεν μπορούσε να αδιαφορήσει ο Συριζα-ΕΚΜ...

Αλλά για τις διαπραγματεύσεις με το 4ο Ράιχ και την Τροϊκανή ληστοσυμμορία διαβάζουμε ότι: «Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με τη δυσμενέστερη εξέλιξη, σίγουροι ότι ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει». (δική μας η έμφαση στις λέξεις)

Ποιά είναι αυτά τα όπλα με τα οποία θα αντιμετωπίσουν τους δανειστές; Δεν μπορεί να τα μάθει ο Ελληνικός Λαός; Πρόκειται για κρατικό μυστικό; Μήπως πρόκειται για υπερόπλα της Ομάδος Έψιλον από τον Σείριο;

Προφανώς ο Συριζα-ΕΚΜ ένα όπλο διαθέτει. Το «όπλο» της υποταγής. Όσο πιό δουλικός δείχνει στους ξένους δανειστές τόσο πιό εύκολα πιστεύει ότι θα του επιτρέψουν να πάρει την εξουσία, ώστε να συνεχίσει το εθνοκτόνο έργο του δωσίλογου Σαμαρά.

Σε άλλο σημείο η πολιτική απόφαση του Σύριζα αναφέρει ότι: «Θέτουμε το τραπεζικό σύστημα υπό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του δημοσίου, με ριζική τροποποίηση του τρόπου λειτουργίας του και των στόχων που σήμερα υπηρετεί, με αναβάθμιση του ρόλου των εργαζομένων και των καταθετών».

Δεν φαίνεται να θέτουν κάποιο όριο οι συντάκτες του κειμένου στην εξαπάτηση του Ελληνικού Λαού. Οι τράπεζες ανήκουν σε ιδιώτες και στο ΤΧΣ. Πώς θα τις θέσει υπό την ιδιοκτησία του δημοσίου ο Σύριζα; Με διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, μέσα σε καθεστώς ευρωζώνης; Και πώς θα τις θέσει υπό δημόσιο έλεγχο όταν η Τράπεζα της Ελλάδος είναι υποκατάστημα της Ευρωπαϊκής κεντρικής τραπέζης;

Την στιγμή που ο Συριζα δεν θέτει θέμα εξόδου από την ευρωζώνη, εξαπατά τους ψηφοφόρους και τα μέλη του ισχυριζόμενος ότι θα θέσει υπό δημόσιο έλεγχο και ιδιοκτησία τις τράπεζες, κάτι που προφανώς δεν προβλέπεται από την νομοθεσία της ευρωζώνης.

Η μόνη δημόσια ιδιοκτησία τραπεζικών ιδρυμάτων που προβλέπει η ευρωζώνη είναι των λεγομένων «bad banks», δηλαδή διαχωρίζουν τις ζημιές των τραπεζών και τις φορτώνουν στους φορολογουμένως συστήνοντας ένα δημόσιο τραπεζικό ίδρυμα, ενώ το κερδοφόρο κομμάτι παραμένει ιδιωτικό χαρίζοντάς το στους μεγαλοκαπιταλιστές, αντί πινακίου φακής.

Η ιδεολογική πορεία του Συριζα είχε προδιαγραφεί εδώ και αρκετό καιρό. Οι κυβιστήσεις του ξεπέρασαν σε θεαματικότητα και ταχύτητα ακόμη και τον Σαμαρά. Ουδείς δικαιούται να εκπλήσσεται. Το ζήτημα είναι ότι ανάλογη πορεία στο ζήτημα της ευρωζώνης ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή. Επομένως ούτε από την δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος τίθεται επί τάπητος το ζήτημα της μονομερούς καταργήσεως του μνημονίου και η έξοδος από το ευρώ.

Οι Έλληνες να μην τρέφουν αυταπάτες ότι τα κυνοβουλευτικά κόμματα θα τους σώσουν. Τους οδηγούν στην σφαγή σαν τα πρόβατα, αδιαφορώντας πλήρως για τις απώλειες σε έμψυχο υλικό.

Ο Ελληνικός Λαός πρέπει να κατανοήσει ότι για την μονομερή απεμπλοκή από το μνημόνιο και την επαναφορά του εθνικού νομίσματος θα χρειαστεί ΕθνικοΑπελευθερωτικός Αγών. Το μνημόνιο και η ξένη κατοχή που το συνοδεύει είναι πολιτικό και όχι οικονομικό ζήτημα.


Ιφικράτης Αμυράς


14-7-2013

No comments:

Post a Comment