Sunday, July 7, 2013

Στρατηγικά προβλήματα Ελληνισμού


Μόλις τελείωσα την μελέτη του βιβλίου «Η τέταρτη πολιτική θεωρία» του Ρώσου καθηγητού Alexander Dugin.
Η βιβλιοκριτική μου δεν θα εστιάσει τόσο στο πού διαφωνώ και πού συμφωνώ, όσο στο πώς πρέπει να είναι ο σύγχρονος Έλλην διανοούμενος.
Εν τάχει για το βιβλίο θα πώ ότι ο A. Dugin δεν με πείθει για τις αγνές του προθέσεις. Ισχυρίζεται ότι πρέπει όλα τα ιδεολογικά κινήματα (αναρχισμός, κομμουνισμός, φασισμός, εθνικομπολσεβικισμός, χριστιανισμός, ισλαμισμός, βουδδισμός, ιουδαϊσμός, ινδουισμός, κ.α.), να ενωθούν εναντίον του φιλελευθερισμού προκειμένου να συντρίψουμε την παγκοσμιοποίηση που θέλουν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ.
Οι επιφυλάξεις μου έγκεινται στο ότι πίσω από την αγωνία του κατά της δυτικής παγκοσμιοποιήσεως και του ευρωατλαντισμού, θέλει την δημιουργία ενός ευρασιατικού πόλου με επίκεντρο την Ρωσσία, η οποία θα εξελιχθεί σε ηγεμονική δύναμη στην θέση των ΗΠΑ.
Μας καλεί να παλέψουμε εναντίον των ΗΠΑ αλλά είναι φανερό ότι ο σεβασμός που δείχνει στο βιβλίο του για τις ιδεολογικές αντιλήψεις άλλων κινημάτων έχει να κάνει περισσότερο με την παρούσα Ρωσική αδυναμία να αναχαιτίσει την αμερικανική υπερδύναμη και τον παγκοσμιοποιημένο φιλελευθερισμό, παρά με ειλικρινή διάθεση ανοχής διαφορετικών απόψεων. Η φανατική του προσήλωση υπέρ του βυζαντίου και της ορθοδοξίας προδιαθέτουν για το αντίθετο από τα λεγόμενά του.
Με εντυπωσιάζει αρνητικά αλλά δεν με εκπλήσσει η άποψη του Dugin για την φυλή και την ανισότητα των φυλών. Θεωρεί καταδικαστέες τις απόψεις περί φυλής όχι μόνον των εθνικοσοσιαλιστών αλλά και των φιλελευθέρων, οι οποίοι μιλούν για ανώτερους και κατώτερους πολιτισμούς.
Ο λόγος που δεν με εκπλήσσει είναι διότι ο Dugin θέλει να στρατολογήσει στην ευρασιατική θεωρία του διαφορετικούς πολιτισμούς, φυλές, έθνη, και θρησκείες. Χρειάζεται κάθε πιθανό σύμμαχο για να πολεμήσει τον Αμερικανικό εχθρό. Επομένως για λόγους τακτικής και στρατηγικής είναι υποχρεωμένος να παπαγαλίζει τις αντιρατσιστικές ανοησίες.
Σε ό,τι αφορά τα θετικά τώρα. Παρά το ότι δηλώνει χριστιανός ορθόδοξος αποδέχεται πλήρως την έννοια της κυκλικότητος της ιστορίας και του χρόνου(ο μονοθεϊσμός αποδέχεται την γραμμική αντίληψη της ιστορίας). Με εντυπωσιάζει θετικώς η εκτίμηση του Dugin για τον φιλόσοφο Martin Heidegger και την έννοια του Dasein, την οποία εκλαμβάνει ως το ιστορικό υποκείμενο της 4ης πολιτικής θεωρίας.
Η γενική εικόνα που απεκόμισα είναι ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικώς συγκροτημένο διανοούμενο της ευρασιατικής σχολής. Κατανοεί λεπτές έννοιες του χωροχρόνου. Διαθέτει στρατηγική σκέψη και πολιτικό αισθητήριο.
Με ερέθισμα το βιβλίο του A. Dugin θέλω να επεκταθώ στα σύγχρονα προβλήματα που πρέπει να επιλύσουν οι Έλληνες διανοούμενοι. Και με τον όρο «Έλληνες» εννοώ αποκλειστικώς τους στρατευμένους ιδεολόγους υπέρ του Ελληνικού Έθνους. Όλοι οι άλλοι είναι εχθροί μου.
Βαδίζουμε προς μία παγκόσμια κυβέρνηση. Χρειαζόμαστε μία παγκόσμια επανάσταση. Ποιό θα είναι το υποκείμενό της; Η τάξη; Η φυλή; Το έθνος; Η θρησκεία; Ο πολιτισμός; O Dugin απάντησε: το Dasein. Η δική μας απάντηση;
Βαθμιαίως ο φιλελευθερισμός μάς περνά στην εποχή του μεταμοντερνισμού. Στην εποχή του Μετανθρωπισμού, όπου θα εμφανιστούν μη-ανθρώπινα όντα, κλώνοι, σάιμποργκς, ομοιώματα, μεταλλάξεις οργανισμών, εικονική πραγματικότητα. Ποιά είναι η απάντηση του Ελληνισμού στον μεταμοντερνισμό; Αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι ο μοντερνισμός διεδόθη με τον Διαφωτισμό, αυτή η εποχή φθάνει στο τέλος της.
Ο Ελληνισμός δεν έχει επιδείξει μέχρι στιγμής αντιπρόταση στον Διαφωτισμό, σε αντίθεση με τους Γερμανούς, οι οποίοι δια του Ρομαντικού κινήματος αρνήθηκαν πολλά στοιχεία του Διαφωτισμού. Σε αντίθεση με τους Εβραίους οι οποίοι με κινήματα όπως το Chabad-Lubavitch αντιστάθηκαν στον φιλελευθερισμό. Σε αντίθεση με τους Ρώσους οι οποίοι αντιστέκονται στον φιλελευθερισμό μέσα από την σχολή του ευρασιανισμού.

Ο Ελληνισμός πρέπει να αποκτήσει παγκόσμιο όραμα. Ναι μεν είναι εθνοφυλετική ιδεολογία, αλλά συγχρόνως πρέπει να δώσει παγκόσμια απάντηση στον φιλελευθερισμό και στον μονοθεϊσμό.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ο Dugin έδωσε μία ανατρεπτική απάντηση. Μας καλεί να ενστερνιστούμε την μεταφυσική του χάους ώστε να είμαστε εξοπλισμένοι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της πολιτικής μετα-ανθρωπολογίας.
Ο Dugin αντιδιαστέλλει το χάος με την έννοια της πλήρους αναρχίας, από το Ελληνικό χάος, το οποίο θεωρεί ως προστάδιο μίας νέας τάξης πραγμάτων. Το Ελληνικό χάος είναι μία συνεχής κίνηση, μία συνεχής διαμόρφωση της πραγματικότητος, σε αντίθεση με τον λογοκεντρικό χαρακτήρα της δυτικής φιλοσοφίας.
Πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις εξεγέρσεις λαθρομεταναστών, το κίνημα της ομοφυλοφιλίας, το κίνημα occupy wall street, τις απεργίες των συνδικάτων, τα οικολογικά κινήματα, τις διαμαρτυρίες των αναρχοαριστερών κατά της παγκοσμιοποιήσεως, την νομιμοποίηση των  ναρκωτικών; Ο Dugin θεωρεί ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της συνολικής επιθέσεως κατά του μοντερνισμού, δηλαδή κατά του φιλελευθερισμού και του Διαφωτισμού.
Εγώ ισχυρίζομαι ότι ο Ελληνισμός σε τέτοια θέματα πρέπει να διαθέτει μια στρατηγική μεταβλητής γεωμετρίας. Αν ένα γεγονός, πχ διαμαρτυρίες αναρχοαριστερών κινημάτων, τσακίζει έναν υπέρτερο εχθρό του Ελληνισμού, τότε μπορούμε να το εντάξουμε σε μία κοινή στρατηγική κατά της παγκοσμιοποιήσεως. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει ιδεολογική συνάφεια ή ανοχή στο εσωτερικό του Ελληνισμού με το τάδε ή το δείνα κίνημα.
Αν θέλουμε να συντρίψουμε την φιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση πρέπει να δημιουργήσουμε εσωτερικές και εξωτερικές επαναστατικές υποδομές του Ελληνισμού: μη κυβερνητικές οργανώσεις, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πολιτικές οργανώσεις, φεμινιστικές και αντιφεμινιστικές οργανώσεις, ρατσιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, θρησκευτικές και άθεες οργανώσεις, οικολογικές οργανώσεις, πολιτιστικούς ομίλους, μέσα σε κάθε χώρα, σε κάθε λαό, σε κάθε φυλή, σε κάθε έθνος, που να εξυπηρετούν τους παγκόσμιους στόχους του Ελληνισμού.
Δεν έχουμε δικαίωμα να παραμένουμε αδιάφοροι για τις πολιτικές διεργασίες εκτός των γεωγραφικών μας συνόρων. Πρέπει να οικοδομήσουμε τα θεμέλια μίας παγκόσμιας Pax Hellenica.
Για να οικοδομήσουμε την Pax Hellenica πρέπει πρώτα να αποδομήσουμε τον μοντερνισμό και τον μεταμοντερνισμό σε θρησκευτικό, φιλοσοφικό, ανθρωπολογικό, πολιτισμικό, οικονομικό, ηθικό, επικοινωνιακό, και στρατιωτικό επίπεδο.
Το αίτιο της σημερινής κοινωνικοπολιτικής ασθενείας που μας μαστίζει είναι ο φιλελευθερισμός. Η παγκοσμιοποίηση είναι το σύμπτωμα. Απλώς σήμερα έφθασε το μαχαίρι στο κόκκαλο. Ο ατομοκεντρισμός του φιλελευθερισμού είναι η κληρονομιά της ιουδαιοχριστιανικής κοσμοαντιλήψεως από το θεολογικό στο οικονομικό επίπεδο. 
Τόσες δεκαετίες το εγωκεντρικό φιλελεύθερο σκουλήκι κατέτρωγε τις σάρκες του Έθνους μας. Τώρα χωρίς εναπομείνασα σάρκα, έφθασε στο κόκκαλο, γι’ αυτό ο πόνος είναι εντονότερος.
Δεν αρκεί να αμφισβητήσουμε τον φιλελευθερισμό και τον μονοθεϊσμό. Πρέπει να καταρτίσουμε σχέδια ώστε να αφανιστούν δια παντός από την Γή.
Συμφωνώ με τον Dugin στο ότι ο φιλελευθερισμός θέλει ελευθερία από την παράδοση, από την κοινωνική ομαδικότητα, από την οικογένεια, από την φυλή, από το έθνος, από την θρησκεία, από τον πολιτισμό. Ο φιλελευθερισμός δεν ενδιαφέρεται για το αγαθό της ελευθερίας για να κάνεις κάτι. Προωθεί την ελευθερία από κάτι. Κυρίως από την εθνοκοινοτική ζωή.
Οι φιλελεύθεροι αντιλαμβάνονται το Έθνος ως ένα συμβόλαιο συστάσεως ανωνύμου εταιρείας. Χωρίς κοινό σκοπό και ιστορική αποστολή, χωρίς πολιτισμικούς, φυλετικούς, και θρησκευτικούς δεσμούς, Η εταιρεία-έθνος ιδρύεται με αμοιβαία συμφωνία των μετόχων της εταιρείας-έθνος, και η οποία μπορεί να διαλυθεί ανά πάσα στιγμή, κοινή συναινέσει. Ελευθερία για τους φιλελεύθερους σημαίνει, να μπορώ ελεύθερα να εκμεταλλεύωμαι, να καταπιέζω, και να προδίδω τους συμπολίτες μου.
Ο φιλελευθερισμός πιά είναι φαινόμενο, δεν είναι ιδεολογία. Έχει μετατραπεί σε ένα είδος λειτουργικού συστήματος των ανθρώπων, οι όποιοι όταν ξυπνούν φορτώνουν στον σκληρό τους δίσκο τον φιλελευθερισμό, και μέσα από τα δικά του πρότυπα επεξεργάζονται και φιλτράρουν όλα τα γεγονότα, τις πληροφορίες, και τα ερεθίσματα του καθημερινού τους βίου.
Αν επιτρέψουμε στον φιλελευθερισμό να καταστρέψει την εθνική και φυλετική μας ταυτότητα, θα καταστρέψει και την σεξουαλική μας ταυτότητα. Ήδη άρχισε στην Γαλλία με την άρνηση καταγραφής στα δημόσια έγγραφα των όρων πατέρας και μητέρα, για να καταργηθεί η διάκριση με τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, λένε οι φιλελεύθεροι
Αλλά στην ουσία θέλουν να καταστρέψουν την ίδια την ανθρώπινη ταυτότητα. Θέλουν να δημιουργήσουν τον μετα-άνθρωπο. Η απόρριψη της διακρίσεως των δύο φύλων δεν είναι μία υποχώρηση στις πιέσεις των ομοφυλοφιλικών οργανώσεων. Εντάσσεται στο πλαίσιο του μεταμοντερνισμού.
Για αυτό έχουμε έναν πολύ δύσκολο εχθρό που πρέπει να συντρίψουμε μαζί με τον μονοθεϊσμό. Πρέπει να αντιτάξουμε την δική μας κοσμοαντίληψη για έννοιες όπως θάνατος, ζωή, κυκλικός χρόνος, βία, αγριότητα, βαρβαρότητα, καλό, κακό, οντολογία, ηθική, επιστημολογία, αισθητική, παρελθόν, παρόν, μέλλον. Όλες αυτές οι θεματικές ενότητες για τον παγκόσμιο Ελληνισμό πρέπει να αντικρούουν πλήρως τις αντίστοιχες αντιλήψεις του φιλελευθερισμού.
Διαθέτουμε ένα ισχυρό όπλο. Ο φιλελευθερισμός ως ιδεολογία έχει μέσα της τον σπόρο της καταστροφής. Μπορεί να καταστραφεί το κέντρο του φιλελευθερισμού στις ΗΠΑ αν διαλυθεί το αμερικανικό κράτος εις τα εξ ων συνετέθη. Προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί η αποβιομηχάνιση των ΗΠΑ, οι φυλετικές επιμειξίες, οι εκτρώσεις, η νομοθετική υστερία περί ισότητος, η λαθρομετανάστευση, η ομοφυλοφιλία, οι αποσχιστικές τάσεις μειονοτήτων, ο πολυπολιτισμός, η εισβολή της μονοθεϊστικής ισλαμικής δικτατορίας, η κλοπή αμερικανικής τεχνογνωσίας, η μεταφορά αμερικανικών εργαστηρίων και εργοστασίων στο εξωτερικό λόγω outsourcing, η αλλαγή δομών στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα, οι εμφύλιοι πόλεμοι στο εσωτερικό των ΗΠΑ.
Ίσως κάποιοι Έλληνες συναγωνιστές να δυσαρεστηθούν από μία τέτοια προοπτική. Ίσως επειδή σπούδασαν στην Αμερική, ή επειδή θεωρούν την Αμερική προοδευτικότερη από κράτη όπως το Ιραν. Η ψυχρή πραγματικότητα είναι ότι ο μεν φιλελευθερισμός έχει καταφέρει θανατηφόρα πλήγματα στην εθνική συνοχή των Ελλήνων, ο δε αγγλοσαξωνικός κοινοβουλευτισμός έχει μετατρέψει την χώρα μας σε αποικία με δημοκρατικό μανδύα.
Όπου και αν γυρίσεις, βλέπεις συμπολίτες μας να ενδιαφέρονται πρώτα για τον εαυτό τους και μετά για το Έθνος. Ασθενούν βαρέως λόγω του φιλελεύθερου φιλοτομαρισμού. Στο ζήτημα της θρησκείας όσοι έχουν πληγεί από τα βέλη του φιλελευθερισμού λένε, «δεν με απασχολεί το θρήσκευμα των άλλων, ο καθένας ας πιστεύει όπου θέλει». Αυτή η αφελής στάση σημαίνει ότι αν η Ελλάδα περικυκλωθεί από μονοθεϊστικά κράτη και δη ισλαμικά, δεν πρέπει να μας απασχολεί η γεωπολιτική επίπτωση στην Εθνική μας Ασφάλεια.
Εμείς ως στρατευμένοι διανοούμενοι του Έθνους, λαμβάνουμε ολιστική στάση στα προβλήματα του Ελληνισμού. Δεν απομονώνουμε ένα ζήτημα πχ το οικονομικό, αδιαφορώντας για το θρησκευτικό. Άρρωστο είναι όλο το σώμα και η ψυχή του Ελληνισμού.
Δαπανούμε τεράστια ποσά ενέργειας στον χειρισμό του παρόντος, όμως ελάχιστα για τον χειρισμό του παρελθόντος και του μέλλοντος. Εκεί πρέπει να στραφούμε. Εκεί οι φιλελεύθεροι εχθροί μας είναι πιό αδύνατοι.
Πρέπει να ξαναγράψουμε την ιστορία του φιλελευθερισμού. Να καταστρέψουμε συστηματικώς τα αρχεία του και να αφανίσουμε με επιστημονικό τρόπο την μνήμη του από προσώπου γης. Πρέπει να συνεργαστούμε με όλες τις αντιατομιστικές, αντικαπιταλιστικές, αντικοσμοπολιτικές, αντιφιλελεύθερες ιδεολογίες και πρακτικές.
Για να αντιμετωπίσουμε την φιλελεύθερη και μονοθεϊστική λαίλαπα, πρέπει να επενδύσουμε χρόνο, χρήμα, και ενέργεια στην παραγωγή πνευματικών ηγετών, στην εκπαίδευση Ιεροφαντών του Ελληνισμού.
Για όσους ίσως ρωτήσουν, «και τί κάνεις εσύ;», θα ήθελα να περιγράψω εν συντομία τον Ιφικράτη ως διανοούμενο. Έχω ευρύτατο μέτωπο θεματολογίας που πρέπει να καλύψω διότι δυστυχώς είμαι από τους λίγους διανοουμένους που σε όλα τα φλέγοντα προβλήματα του Ελληνισμού, απαντώ με λύσεις που προέρχονται από τα σπλάχνα του Έθνους μας.
Πρέπει να μελετώ οικονομικά για να απαντώ για το εθνικό μας νόμισμα την δραχμή, ανθρωπολογία για να υπερασπίζωμαι την Ελληνική Φυλή, αρχαία γραμματεία για να διαδίδω την Ελληνική Θρησκεία, φιλοσοφικά κείμενα για να κατανοώ τα Ελληνικά φιλοσοφικά προβλήματα, λαογραφία και ιστορία τέχνης για να υπερασπιστώ τον Ελληνικό Πολιτισμό, ιατρικά κείμενα για να υπερασπιστώ την ολιστική ιατρική, συντακτικό και γραμματική για να μαθαίνω την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα.
Μαζί με αυτά οφείλω ως στρατευμένος διανοούμενος να μελετώ και να συγγράφω για ζητήματα γεωπολιτικής, στρατιωτικών επιστημών, πολιτειολογίας, ιστορίας ξένων επαναστάσεων πχ ισπανικός εμφύλιος, τεχνολογίας, κοινωνική ψυχολογίας και ανθρωπολογίας, μυθολογίας, προπαγάνδας, και φυσικών επιστημών.
Και ταυτοχρόνως να παρακολουθώ μελέτες πάνω σε ζητήματα Ελληνικής μουσικής, Ελληνικής αστρολογίας, Ελληνικής ναοδομίας, Ελληνικής γεωγραφίας.
Φυσικά ένα τέτοιο τιτάνιο έργο δεν μπορεί να καλυφθεί από έναν διανοούμενο, ούτε από μία μικρή ομάδα. Πολλώ δε μάλλον όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε εκατομμύρια διανοουμένους του εχθρού, που διαθέτουν χρήματα, μμε, τράπεζες, κρατικές υποδομές, και στρατιωτική ισχύ.
Ο επίλογος του άρθρου είναι ένα προσκλητήριο πολέμου για την Ελληνική διανόηση. Την καλώ να κάνει το πρώτο βήμα. Να είναι στρατευμένη, να αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι στον ΕθνικοΑπελευθερωτικό Αγώνα. Το δεύτερο βήμα είναι να απορρίψει κάθε τί ξένο που δηλητηριάζει το Ελληνικό Έθνος σε κάθε σφαίρα της κοινωνικής μας ζωής, είτε στην θρησκεία, είτε στην οικονομία, είτε στον πολιτισμό, είτε στην πολιτική, είτε στην γλώσσα, είτε στην φυλή.
Σε όλα τα ζητήματα οι στρατευμένοι Έλληνες διανοούμενοι πρέπει να υπερασπίζωνται την Ελληνική Θρησκεία, την Ελληνική Φυλή, την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, τον Ελληνικό Πολιτισμό, το Ελληνικό νόμισμα, την Ελληνική Νομοθεσία, την Ελληνική Πολιτειολογία, την Ελληνική Φιλοσοφία, την Ελληνική εργατική τάξη, τα Ελληνικά προϊόντα και τις Ελληνικές επιχειρήσεις.
Έχοντας ως αφετηρία τον Ελληνισμό σε όλες του τις εκφάνσεις, μόνον τότε μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλαπλούς δεσμούς με τις Ελληνικές κοινότητες ανά τον κόσμο, και να αποκαθάρουμε τον Λαό μας από κάθε ξένη επιρροή. Και μόνον τότε θα έχουμε παραγωγή πνευματικών ηγετών, ικανών να θέσουν σε εφαρμογή στρατηγικά σχέδια του Ελληνισμού σε παγκόσμια βάση.
Πρέπει να αγωνιστούμε με φανατισμό για να επικρατήσει η Pax Hellenica, και να μην επιτρέψουμε επ’ ουδενί λόγω να επικρατήσει η Pax Judaica.

Ιφικράτης Αμυράς
8-7-2013
www.ieraks.org
www.facebook.com/ieraks

3 comments:

  1. Ιφικράτη , αν κάνω λάθος διόρθωσέ με , ο φιλελευθερισμός είναι αυτονομημένο ιδεολόγημα της αναρχίας που στηρίζει τον ατομικισμό και την ελεύθερη - ασύδωτη οικονομία του ατόμου ή μιας συλλογικότητας ακόμη και εις βάρος κάποιων άλλων συνανθρώπων. Αν έχεις χρόνο θα ήθελα να αναπτύξεις περισσότερο ένα θέμα πέρι αναρχοφιλελευθερισμού. Τελικά είναι αλήθεια ότι αναρχία και φιλελευθερισμός συμπορεύονται ιδεολογικώς ως γονιός με τέκνο ;

    Αριστείδης

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αναρχισμός και φιλελευθερισμός έχουν κάποια κοινά στοιχεία, όπως ότι αντιπαθούν το κράτος. Οι αναρχικοί διότι αρνούνται κάθε εξουσία, οι φιλελεύθεροι διότι αρνούνται κάθε κρατική παρέμβαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

      Και οι δύο ιδεολογίες σήμερα έχουν εξελιχθεί σε αντεθνικές έως εθνομηδενιστικές. Καταπολεμούν την έννοια της εθνοφυλετικής κοινότητος.

      Αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα προβλήματα μίας κοινωνίας μέσα από μία περιωρισμένη οπτική γωνία, αδιαφορώντας για το παρελθόν και το μέλλον ενός έθνους.

      Υπάρχει ένα κίνημα αναρχοκαπιταλισμού, που θέλει τα πάντα να είναι ιδιωτικά, ακόμη και ο στρατός.

      Αναρχισμός και φιλελευθερισμός έχουν παράλληλες πορείες, χωρίς να σημαίνει ότι το ένα κίνημα γέννησε το άλλο, (ο αναρχισμός έχει περισσότερο συλλογικές τάσεις και είναι πιό κοντά σε συλλογικά προτάγματα πχ αναρχικά κοινόβια).

      Ως προς έννοιες όπως έθνος, φυλή, θρησκεία, οικογένεια, πατρίδα, οι σημερινοί τους εκπρόσωποι είναι σαφώς εχθρικοί, ίσως και γιατί οι περισσότεροι είναι αμόρφωτοι.

      Ιφικράτης

      Delete
  2. Λαθος 1ο

    ''Το Ελληνικό χάος είναι μία συνεχής κίνηση, μία συνεχής διαμόρφωση της πραγματικότητος,..''

    το Χαος ειναι πεδιον πασης ΔΥΝΑΜΕΙ πραγματωσεως, δρασεως, σχεσεως και διαταξεως των στοιχειων .Πεδιο της ανεξαντλητου γενετικης δυναμεως νεων οντων.

    ''Και τοτε, εκει, δεν υπηρχε ουτε οριο
    αρχης η τελους σε οτιδηποτε,
    ουτε υπηρχε πουθενα πεδιο στερεο,
    πυθμην καποιος η τροπος στηριξεως των στοιχειων'' Προκλος,Εγκωμιον στον Πλατωνικο Παρμενιδη.


    ReplyDelete