Sunday, October 9, 2016

"Ευρώπη των εθνών" και "εθνικιστικά κινήματα" είναι δύο έννοιες αμοιβαίως αποκλειόμενες



Η κωμικοτραγική θέση πολλών εθνικιστικών κομμάτων υπέρ μίας "Ευρώπης των εθνών" είναι αβάσιμη και ανιστόρητη.

Αν μελετήσει κάποιος την ιστορία των αυτοκρατοριών, θα διαπιστώσει ότι πάντα καταπολεμούσαν τα εθνοτικά και τα εθνικιστικά κόμματα διότι πολύ σωστά θεωρούσαν ότι μεταδίδουν τον ιό της αποσχίσεως.

Η Αυστρο-ουγγρική αυτοκρατορία έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να διαλύσει τον Σερβικό εθνικισμό, διότι αν τον άφηνε να αναπτυχθεί θα αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση για τις άλλες σλαβικές εθνότητες μέσα στην Αυστρο-ουγγρική αυτοκρατορία. Εφοβείτο ότι τα σλαβικά εθνικιστικά κινήματα θα προκαλούσαν αποσχιστικές τάσεις. Όπως και έγινε.

Η Ρωσική αυτοκρατορία πάντα μισούσε τα εθνικιστικά κινήματα στο εσωτερικό της, είτε των Πολωνών, είτε των Ουκρανών, είτε των Τατάρων, είτε των Αρμενίων, είτε των Λιθουανών, είτε των Τσετσένων, διότι ήξερε πολύ καλώς ότι αποσκοπούσαν στην διάλυση της αυτοκρατορίας των Τσάρων.

Μόνον οι ανιστόρητοι εθνικιστές της Ευρώπης προσπαθούν να υποστηρίξουν μία αυτοκρατορία βασισμένη στα έθνη, παρ' ό,τι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ιστορία των εθνών.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι η ΕΕ μισεί τα εθνικιστικά κινήματα. Δεν είναι καθόλου παράλογο το ότι η ΕΕ αγωνίζεται για την αποεθνοποίηση των κρατών-μελών της. Τα ίδια έκανε και η Τσαρική αυτοκρατορία δια του εκρωσισμού των λαών της. Τα ίδια έκανε και η Φραγκική αυτοκρατορία του Καρλομάγνου.

Η ΕΕ ακολουθεί την πολιτική των αυτοκρατορικών προκατόχων της. Το ζήτημα είναι γιατί δεν μισούν την "Ευρώπη των εθνών" τα εθνικιστικά κινήματα.

Ενωμένη Ευρώπη και εθνικιστικά κινήματα είναι δύο έννοιες αμοιβαίως αποκλειόμενες.

3 comments:

  1. ιφικρατη τι λες γιαυτους?
    τους ξερεις?
    εχετε πλλα κοινα στοιχεια βλεπω
    γιατι δεν τους παιρνεις γιατι δεν ενωνεστε?
    καθενας μονος του ανοιγει ενα μαγαζακι ετσι θα πορευτουμε?

    http://hellenesthyrsos.blogspot.gr/

    ReplyDelete
  2. ΤΏΡΑ ΑΥΤΌ ΙΦΙΚΡΆΤΗ ΤΊ ΕΙΝΑΙ ΠΛΆΚΑ ΜΑΣ ΚΆΝΕΙΣ ..... δεν καταλαβαίνεις ή είναι στο πλαίσιο της πλάγιας αντιεθνικιστικής προπαγάνδας σου .....η έννοια περί ευρώπης των εθνών δεν περιέχει καμιά αυτοκρατορία των εθνών .....αλλά έθνη ξεχωριστά και αυτεξούσια .......των παραδόσεών τους και της ιστορίας τους . ΑΕΡΟΒΑΤΕΙΣ ...... δυστυχώς .

    ReplyDelete
  3. Ο Βρετανός Oswald Mosley αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του τί πρεσβεύουν οι ευρωπαίοι εθνικιστές(https://en.wikipedia.org/wiki/Oswald_Mosley).

    Θεωρούσε την Ευρώπη ως ένα έθνος, και αγωνιζόταν για μία εθνικιστική ομοσπονδιακή Ευρώπη.

    Ο Αλαιν ντε Μπενουά από την πλευρά του θέλει μία ομοσπονδιακή Ευρώπη αλλά με βάση τον πολιτισμό.

    Οιοδήποτε υπερεθνικό κρατικό μόρφωμα, όπως η ομοσπονδία, αποτελεί de facto αυτοκρατορικό μόρφωμα με βάση την διεθνή πρακτική και την διπλωματική ιστορία.

    Η διπλωματική ιστορία διδάσκει ότι σε τέτοιες ενώσεις/αυτοκρατορίες σταδιακώς εμφανίζεται μία ηγεμονική εθνότητα, όπως η Γερμανία στην Ευρώπη, ή η Ρωσία στην Ευρασία, η οποία αρχίζει να καταπιέζει τις άλλες εθνότητες.

    Το παραμύθι της Ευρώπης των εθνών στο εξωτερικό διαδίδεται από όσους θέλουν να συγκαλύψουν την ηγεμονική τάση των κεντρικών ηπειρωτικών δυνάμεων, και την προτίμηση που έχουν στην ηγεμονική Γερμανία του Χίτλερ.

    Ιφικράτης

    ReplyDelete