Συζητώντας με συναγωνιστές διαπιστώνω την απειρία τους σε θέματα πολιτικής εξουσίας.
Το ερώτημα που τους θέτω αρκετές φορές είναι το εξής: Αν καταλάμβανε την εξουσία ένα πατριωτικό κίνημα τί θα έκανε μετά; Πώς θα διατηρούσε την εξουσία; Πώς θα παγιωνόταν ως καθεστώς;
Όσοι δεν έχουν μελετήσει εις βάθος την πολιτική ιστορία νομίζουν ότι αν πάρουμε την εξουσία, και βάλουμε στην φυλακή 50-100 ολιγάρχες, μετά όλα θα πηγαίνουν ρολόι.
Όταν πρόκειται να αλλάξει ένα καθεστώς και να επικρατήσει ένα νέο, αφ' ενός ακολουθεί μετωπική σύγκρουση, αφ' ετέρου το νέο καθεστώς θα πρέπει να ξέρει πώς να παγιωθεί.
Στην ξένη βιβλιογραφία ο όρος καταγράφεται ως "consolidation of power". Δεν αρκεί να διεξάγεις επαναστατικό αγώνα, δεν αρκεί να ανατρέψεις το παλαιό καθεστώς, πρέπει να ξέρεις πώς να παγιώσεις το νέο καθεστώς.
Σε αυτό το σημείο οι περισσότεροι συναγωνιστές έχουν μαύρα μεσάνυχτα. Ακόμη και αν τοποθετήσουμε δικούς μας ανθρώπους ως επικεφαλής σε όλα τα υπουργεία και στους δημόσιους οργανισμούς, το πρόβλημα δεν λύνεται. Δεν ριζώνει έτσι ένα καθεστώς.
Χρειάζεται να μελετήσουμε ιστορικά παραδείγματα και να αφομοιώσουμε δοκιμασμένες τεχνικές για το πώς παγιώνεται ένα νέο καθεστώς.
Όταν ο εχθρός ελέγχει τις τράπεζες, τα μμε, τα σώματα ασφαλείας, την δικαιοσύνη, την εκπαίδευση, την θρησκεία, τις δημόσιες επιχειρήσεις, τον πολιτισμό, τις μκο, τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, σημαίνει ότι πρέπει να ξηλώσουμε όλο το παλαιό καθεστώς για να ριζώσει το νέο.
Ένας τρόπος παγιώσεως του νέου καθεστώτος είναι να αλλάξει εκ βάθρων όλη η παιδεία. Και μέχρι να καταφέρει να ελέγξει πλήρως το εκπαιδευτικό σύστημα, θα πρέπει να δημιουργήσει παράλληλο εκπαιδευτικό σύστημα από το οποίο θα αποφοιτά η νέα ελίτ.
Από την πρώτη μέρα στην εξουσία πρέπει να δημιουργηθούν ξεχωριστά σώματα ασφαλείας που θα είναι απολύτως ταυτισμένα με το νέο καθεστώς από ιδεολογικής απόψεως.
Δεν αρκεί να τοποθετηθούν κάποιοι δικοί μας ως επικεφαλής στα παλαιά σώματα ασφαλείας. Θα πρέπει να ξηλωθούν τα παλαιά και να δημιουργηθούν νέα σώματα ασφαλείας τα οποία θα εμφορούνται από τις δικές μας ιδέες.
Η παγίωση ενός νέου καθεστώτος δεν έχει μελετηθεί καθόλου από τους συναγωνιστές. Γι' αυτό τον σκοπό απαιτούνται ιστορικές, οικονομικές, στρατιωτικές, πολιτικές, θεολογικές, και κοινωνιολογικές γνώσεις.
Δεν ξέρω πόσοι συναγωνιστές γνωρίζουν πώς παγιώθηκε η φεουδαρχία, η γαλλική δημοκρατία, η ρωμαϊκή αυτοκρατορία, ο χριστιανισμός, ο κομμουνισμός, ο ισλαμισμός, ο φιλελευθερισμός.
Αν όμως δεν μελετήσουμε την ιστορία άλλων κινημάτων, δεν θα μπορέσουμε να παγιώσουμε την εξουσία μας όταν ανατρέψουμε το σημερινό σάπιο καθεστώς.
τι θέλεις ρε Ιφικράτη εγγυήσεις μεταεπαναστατικής δραστηριότητας. Πάμε να τους γαμήσουμε και μετά βλέπουμε. Άμα περιμένουμε να ωριμάσουνε οι συνθήκες ζήτω που καήκαμε...
ReplyDeleteΠοτέ δεν είναι καλές οι συνθήκες για επανάσταση...
Από το Μεξικό με ένα ιστιοφόρο της κακιάς ώρας το Grandma επιβιβάστηκαν 82 μουρλοί για να πάνε να ανατρέψουν την χούντα του Μπατίστα. Του πήρανε χαμπάρι όταν έφτασαν και τους υποδέχτηκαν με βόμβες. Από τους 82 σώθηκαν 12 ή 13 και έχασαν και το μεγαλύτερο μέρος του οπλισμού τους. Αυτοί που έμειναν σε λιγότερο από δύο χρόνια είχαν πάρει την εξουσία. Ήταν περισσότερο έτοιμη αυτοί από εμάς; Η μήπως ο Φιντέλ ήταν ποιο έξυπνος από εσένα;
Μια απόφαση είναι όλα...