Sunday, November 20, 2016

Ο ανερχόμενος λαϊκισμός ανά την υφήλιο ως αλλαγή ιδεολογικού υποδείγματος



Ο ξένος Τύπος έχει γεμίσει με άρθρα, εκθέσεις, και βιβλία για τον ανερχόμενο λαϊκισμό (the rise of populism), ο οποίος εφορμά ακάθεκτος σε πολλά μέρη της υφηλίου.

Στην ουσία πρόκειται για αλλαγή ιδεολογικού παραδείγματος (paradigm shift) κατά τον Thomas Kuhn.

Κυριολεκτικώς καταρρέει το πολιτικό οικοδόμημα των τελευταίων 70 ετών. Το δυτικό πολιτικό υπόδειγμα μοιάζει να μην μπορεί να ακολουθήσει τις κοινωνικές εξελίξεις.

Διαδραματίζεται μία ιδεολογική μετατόπιση των κοινωνιών από την φιλελεύθερη δημοκρατία, στον εθνοκεντρικό λαϊκισμό.

Από την παγκοσμιοποίηση, στην εθνική κυριαρχία. Από τα ανοικτά σύνορα, στα ελεγχόμενα σύνορα. Από τις πολυπολιτισμικές κοινωνίες, στις μονοπολιτισμικές κοινωνίες. Από την μονοπολική διεθνή τάξη πραγμάτων, στην πολυπολική εποχή. Από τον αντιφυλετισμό, στον εθελοντικό εθνοφυλετικό διαχωρισμό. Από τις παγκόσμιες ελεύθερες αγορές, στον οικονομικό πατριωτισμό.

Όπως γίνεται συνήθως στην Ελλάδα καθυστερούν να φθάσουν οι πολιτικές εξελίξεις. Κάτι αντίστοιχο έγινε με τα μνημόνια στην Χώρα μας. Εφηρμόσθησαν πολιτικές των δεκαετιών 1970-80-90 από τα καταστρεπτικά κοινωνικά πειράματα που έκανε το ΔΝΤ στην Λατινική Αμερική, την Αφρική, και την Ασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όρος λαϊκισμός(populism) στο εξωτερικό έχει θετική σημασία διότι υπάρχει ιστορικό πολιτικών κινημάτων του 19ου αιώνος τα οποία αγωνίστηκαν κάτω από τα λάβαρά του, ενώ στην Ελλάδα ο όρος έχει ταυτιστεί με την δημαγωγία αδικώντας την πολιτική ιστορία του λαϊκισμού.

Υπάρχει δεξιός και αριστερός λαϊκισμός. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Bernie Sanders είχε ταυτιστεί με τον αριστερό λαϊκισμό, ενώ ο Donald Trump με τον δεξιό λαϊκισμό.

Αρκετοί αναλυτές στις ΗΠΑ χαρακτήρισαν την κοινωνική συμμαχία που ανέδειξαν τον Trump στην προεδρία ως ριζοσπαστικό λαϊκισμό.

Το φαινόμενο του ανερχομένου λαϊκισμού ως ιδεολογικού ηγεμονικού ρεύματος θα έπρεπε ήδη να απασχολεί τα δελτία ειδήσεων και τις έδρες κοινωνικών επιστημών στα πανεπιστήμια.

Everything you need to know about the worldwide rise of populism, 
https://www.washingtonpost.com/news/monkey-cage/wp/2016/11/10/heres-what-we-know-about-the-spread-of-populism-worldwide/

It’s not just Trump. Authoritarian populism is rising across the West. Here’s why. 
https://www.washingtonpost.com/news/monkey-cage/wp/2016/03/11/its-not-just-trump-authoritarian-populism-is-rising-across-the-west-heres-why/


http://www.transform-network.net/focus/radical-far-and-populist-right.html

http://www.nytimes.com/2016/11/10/world/americas/trump-white-populism-europe-united-states.html


http://www.sup.org/books/title/?id=25175, The Global Rise of Populism - Performance, Political Style, and Representation

No comments:

Post a Comment