Saturday, July 2, 2016

Υποδείγματα δημοκρατίας πλην του φιλελεύθερου τύπου



Στην Ελλάδα σήμερα επικρατεί το υπόδειγμα της φιλελεύθερης δημοκρατίας: ένας πολίτης-μία ψήφος, ουδεμία εθνοφυλετική διάκριση. Η εθνικότητα των πολιτών είναι ατομική υπόθεση, και δεν λαμβάνεται υπ' όψιν από το κράτος.

Αξίζει όμως να μαθαίνουμε τους εναλλακτικούς τύπους δημοκρατίας που υπάρχουν γύρω μας.

Συναινετική δημοκρατία (consociational democracy). Εφαρμόζεται στο Βέλγιο, στον Λίβανο, και παλαιότερα στην Ολλανδία. Οι πολίτες χωρίζονται κατά εθνότητες, ή κατά θρησκευτικές αντιλήψεις, και έχουν διαφορετικά σχολεία, διαφορετικά κόμματα, διαφορετικούς αθλητικούς συλλόγους, διαφορετικές τράπεζες, κλπ. Η εξουσία και οι πόροι του κράτους διανέμονται αναλογικώς. Το κράτος είναι εθνικώς ουδέτερο. Αυτό το μοντέλο θα εφαρμοστεί στην Κύπρο αν επικρατήσει η διζωνική ομοσπονδία.

Ανελεύθερη δημοκρατία (illiberal democracy). Ασκείται κυρίως στην Ρωσσία και την Ουγγαρία. Το κράτος επιτρέπει εκλογές και διαφορετικά κόμματα, αλλά απορρίπτει τον φιλελεύθερο δυτικό αξιακό κώδικα.

Ομοσπονδιακή δημοκρατία (federal republic). Εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Ελβετία, η Ισπανία, η Γερμανία, και αρκετές φορές οδηγεί στην απόσχιση και στην δημιουργία νέων πολιτικών οντοτήτων.

Εθνοτική δημοκρατία (ethnic democracy). Εφαρμόζεται στην Μαλαισία, το Ισραήλ, την Σλοβακία. Στην εθνοτική δημοκρατία υπάρχουν αλλόφυλες μειονότητες, τους αναγνωρίζονται τα ατομικά δικαιώματα, και ωρισμένα συλλογικά, αλλά αποτρέπονται από την πρόσβαση στην κρατική εξουσία. Το κράτος ελέγχεται από την κυρίαρχη εθνότητα.

Στην Χώρα μας λόγω της στενής συνδέσεως με την φιλελεύθερη Δύση, οι δημοκράτες συνήθως επικεντρώνονται στην διαφορά αντιπροσωπευτικής και άμεσης δημοκρατίας, χωρίς να εμβαθύνουν σε άλλους τύπους.

Η συνήθης αναφορά του ελβετικού μοντέλου το οποίο αρέσει σε αρκετούς Έλληνες αμεσοδημοκράτες, δεν λαμβάνει υπ' όψιν ότι η Ελβετία είναι πολυεθνικό κράτος, κάτι που δεν θέλουμε να ισχύσει για την Ελλάδα.

Η εθνοτική δημοκρατία δεν τυγχάνει καλής φήμης διότι στην σημερινή Ελλάδα θεωρείται αδιανόητο ένα δημοκρατικό καθεστώς να είναι εθνοφυλετικό. Ο εθνοφυλετισμός έχει ταυτιστεί με τον αυταρχισμό. 

Η Σλοβακία, η Μαλαισία, και το Ισραήλ αποδεικνύουν ότι υπάρχουν υβριδικά καθεστώτα τα οποία συνδυάζουν στοιχεία εθνοφυλετικής και δημοκρατικής πολιτικής.  


Ethnic democracy: Israel as an archetype - Sammy Smooha

20 comments:

  1. Διαφωτιστική τοποθέτηση κ. Αμυρά, ευχαριστώ.

    Ν.Γ.

    ReplyDelete
  2. πως θα πρέπει να αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τους "αλληλέγγυους" νησιώτες οι οποίοι άλωσαν τη χώρα με εκατομμύρια εποίκων και τώρα κλαίγονται για την απώλεια των τουριστών;

    ReplyDelete
  3. α) στέλνεις σδοε/υγειονομία στις επιχειρήσεις τους και τους κόβεις τα προβλεπόμενα πρόστιμα
    β) ελέγχεις αν πληρώνουν όλες τις εισφορές στα ταμεία και κόβεις τα προβλεπόμενα πρόστιμα
    γ) φτιάχνεις το χοτσποτ κοντά στα σπίτια και τα μαγαζιά τους και δεν αστυνομεύεις την περιοχή

    ReplyDelete
  4. αγαπητοι πατριωτες δειτε εδω τι συγκλονιστικο βρηκαμε!
    το εγραψε ο τζημερος πριν 2 χρονια που εγινε το συνεδριο των εαμοβουλγαρων του κκε

    σε περιπτωση λενε ελληνοτουρκικου πολεμου θα χτυπηουν πισωπλατα τον ελληνικο στρατο για να καταρευσει το αστικο κρατος και να παρουν την εξουσια οι αιωνιοι προδοτες!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ουτε η χρυσαυγη ουτε κανενας εθνικοφρον δεν τολμησε να τα βγαλει αυτα
    γιατι δεν μιλησε κανενας????
    θεστε το πρωτο θεμα παντου καθε μερα!

    http://marketnews.gr/article/5191/oi_bistes_poy_krybontai_sta_foustania_ths_dhmokratias#_

    ReplyDelete
  5. Ασε το Μητζερο στη Μητζερια του, χαζοπατριωτη. Το βήμα που σου δίνει να εκφραστεις ο Ιφικράτης, μέσω αυτής της ιστοσελίδας, μη το ξεφτυλίζεις με μλκς . Τράβα σε κανα χαζοπατριωτικό "μαγαζι" να αναμεταδίδεις παπαριές με θαυμαστικά "αποκαλύψεις". Αν σ'αρεσει το αστικό κράτος, χάρισμά σου στο κάτω κάτω.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μη τον βρίζεις ρε μαλάκα. Δίκιο έχει για το κόμμα της πουστιάς.

      Αν δε σε αρέσει το αστικό κράτος πάρε το όπλο σου και άντε στο σύνταγμα και σταμάτα να μας πρήζεις τα παπαρια.

      Delete
  6. Σεβασου το χώρο που σε φιλοξενει γελοιε που μπαινεις να δικαιολογησεις τις μλκιες σου παριστάνοντας κάποιον άλλο. Η' καλύτερα αυτοκτονα και συ και το αστικό κράτος σου κεφτε που χεις άποψη

    ReplyDelete
  7. αμα δεν κρεμαστει και ο τελευταιος αριστερος που σερνεται επανω σε αυτη την χωρα δεν υπαρχει περιπτωση ο Ελληνας να γινει αξιοπρεπης λαος

    και πρωτο απ ολα πρεπει να τσακιστει το δογμα του κιβδηλου ανθρωπιστικου χριστιανοαριστερισμου που ασταματητα καλει για ανοχη και ελεος απεναντι στον εχθρο και τον προδοτη

    δογμα που μεσω της αριστερας εχει μεταλλαχθει σε καταξιωση του εχθρου και του προδοτη......

    ReplyDelete
    Replies
    1. μαζί με αυτούς να κρεμαστρεί και ο άδωνις, τις ανθελληνικές πολιτικές του οποίου αντέγραψε ο Τσίπρας. έτσι μπουμπούκο;

      Delete
    2. ρε παπαδοπουστα ποιος τον γαμα τον σπυρακο μονο εσυ ασχολεισαι μαζι του

      μηπως σου εχει ριξει χυλοπιτα ρε μπαγασα;;

      Delete
    3. Μαλακία γεωργιάδη που έγινε πολιτικός έπρεπε να παρέμενε στα βιβλία. Εκτός από ένα χλιαρό καταγγελτικό προς την αριστερά λόγο δεν διαθέτει τίποτα άλλο και η πολιτική του νοημοσύνη είναι επιπέδου φεουδαρχίας. Κι αφού βολεύτηκε στη νδ και την είδε φιλελές η παρουσία του μόνο εμετό μπορεί να προκαλέσει σε κάθε αληθινό πατριώτη.

      Delete
    4. Είναι γνωστό ότι έχει τον νεοφιλελε πισινό σου για να ξεχαρμανιάζει όταν δε τον βιάζει η γυναίκα του.

      Delete
  8. Οποιος καταδικάζει συλλήβδην την αριστερά και τόν κόσμο της και βάζει τα πάντα στο ίδιο τσουβάλι είναι το λιγότερο ανόητος και ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ . Για να σε προλάβω εσένα που βρίζεις συνεχώς εδώ μέσα , δεν είμαι αριστερός . Ζ

    ReplyDelete
    Replies
    1. βλακακο ασε δεν θα καταλαβεις, η υπανθρωπιαση εδω στο ελλαδισταν σας εχει ποτισει μεχρι το μεδουλι

      να ξερετε, να μη βαζουμε ολους τους καρκινους στο ιδιο τσουβαλι, υπαρχουν οι κακοι καρκινοι που σε στελνουν μεσα σε λιγες ημερες και οι καλοι καρκινοι που σε τρωνε για δεκαετίες

      Delete
    2. Σχόλια ανέραστου ματατζή ( πρώην καντηλανάφτη ) προσληφθέντος μέσω καταλλήλων διασυνδέσεων του νονού του , χουντολάγνου βασιλόφρονα , μεγαλομέτοχου ομάδας Δ εθνικής ποδοσφαίρου και πρώην κομματάρχη του ΛΑΟΣ . Γράψε σε ποιό έπεσα έξω . Ζ

      Delete
    3. στη ζωη σου επεσες εξω μαλακα αριστερε

      πες μας καλυτερα για τις αριστερες επιλογες που σου προσφερονται στο ελλαδισταν
      - τσιπας (παω στοιχημα οτι τον ψηφισες στις προτελευταιες εκλογες και νιωθεις ολιγον προδωμενος η ολιγον μαλακας)
      - κουτσουμπας
      - λαφαζανης
      - κουβελης
      - λοιποι γενιτσαροι

      Delete
    4. Ξέχασες και τη Φώφη και το ζόμπι του Ανδρέα Παπανδρέου, Βασίλη Λεβέντη. Αλλά και τον ποταμίσιο και τον γιο του δράκουλα γιατί όχι, άλλωστε από το 80 και μετά όλη η ελλαδίτικη πολιτική σκηνή μεταβλήθηκε σε συνιστώσες του πράσινου σοσιαλισμού.

      Delete
    5. απο το 70 και μετα μας εχουν πνιξει τα σκατα...

      Delete
  9. Ο πολιτικός άξονας Αριστερά-Δεξιά δεν έχει ισχύ. Ο σημερινός αριστερός και δεξιός δεν έχει καμία σχέση με τον πολιτικό του πρόγονο. Πρόκειται για μια απλοϊκή μέθοδο κατηγοριοποιήσεως πολιτικής σκέψεως. Δεν υπάρχει Αριστερά και Δεξιά, μόνο πολιτικές ιδεολογίες και φιλοσοφίες.

    ReplyDelete
    Replies
    1. πες το στο ζωον απο πανω που ακουει να βριζουν την αριστερα και παρεξηγιεται

      Delete