Monday, April 13, 2015

Η Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν δεν θα είναι για πολύ ακόμη σύμμαχοι των ΗΠΑ


Οι ΗΠΑ δέσμιες μίας κοντόφθαλμης πολιτικής στηρίξεως προς το Ισραήλ, ανεφοδιάζουν με καύσιμα τα σαουδαραβικά αεροπλάνα τα οποία βομβαρδίζουν τους σιίτες Houthi. Το Ισραήλ θεωρεί τους Houthi ως προέκταση του σιιτικού Ιράν.

Κοντόφθαλμη πολιτική ασκεί και το Ισραήλ διότι θεωρεί το Ιράν πιό επικίνδυνο αντίπαλο από την Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν. Σαουδική Αραβία και Πακιστάν έχουν μία φιλοδυτική στάση διότι έχει επικρατήσει μία συγκεκριμένη κάστα αξιωματούχων οι οποίοι ζητούν αμερικανική στήριξη για τα δικά τους συμφέροντα. Όμως Πακιστάν και Σαουδική Αραβία δημιουργούν ισλαμικές υποδομές (μαντράσα, τζαμιά) εκ των οποίων αποφοιτούν στελέχη με αντι-δυτική παιδεία και σε σύντομο διάστημα θα ανατρέψουν τους σημερινούς φιλοδυτικούς ηγέτες.

Η Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν δεν θα είναι για πολύ ακόμη σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Συμφέρον της Δύσεως είναι να υποστηρίζει το πιό αδύναμο μέρος της ενδο-ισλαμικής συρράξεως, με σκοπό να παραταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο πόλεμος μεταξύ σιιτών και σουνιτών.

Βεβαίως οι ΗΠΑ έχουν βαθείς πληγές από τους σιίτες πολιτοφύλακες στο Ιράκ. Εκατοντάδες αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από τους σιίτες στο Ιράκ με την βοήθεια των Φρουρών της Ιρανικής Επαναστάσεως. Αλλά πολλοί αμερικανοί σκοτώθηκαν και από σουνίτες αντάρτες στο Ιράκ.

Το πρόβλημα είναι ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να χαράξουν στρατηγική ανασχέσεως του ισλάμ. Όμως πρέπει πάση θυσία να βοηθηθεί το πιό αδύναμο μέλος με σκοπό την παράταση του πολέμου και τον κατακερματισμό του ισλάμ σε εκατοντάδες αλληλοσπαρασσόμενες σέκτες.

Μία νίκη των σιιτών έναντι των σουνιτών από ιδεολογικής πλευράς ίσως να είναι αδιάφορη. Αλλά από στρατηγικής πλευράς έχει μεγάλη σημασία.

7 comments:

  1. Ποια υπερδύναμη διαθέτει υψηλή στρατηγική;

    ReplyDelete
    Replies
    1. https://www.youtube.com/watch?v=9N8Ldw3qAT4

      Delete
  2. Θέλω ένα σχόλιο-Άρθρο για τον Αγωγό της Ρωσίας που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ...

    ReplyDelete
  3. Ιφικράτη ποια είναι η θέση σου για το μεταλλείο στις Σκουριές;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πρόκειται για τεράστια οικολογική καταστροφή διότι καταστρέφει ένα ολόκληρο βουνό, αφήνοντας όλες τις γύρω περιοχές χωρίς νερό. Με αποτέλεσμα για τις λίγες θέσεις εργασίας που δημιουργεί η εταιρεία εξορύξεως, να καταστρέφει χιλιάδες θέσεις εργασίας στην μελισσοκομική, στον τουρισμό, και σε άλλους τομείς, εξ αιτίας της μολύνσεως του περιβάλλοντος. Το να ανασκάπτουμε ένα ολόκληρο βουνό για λίγους κόκκους χρυσού, με βρίσκει εντελώς αντίθετο.

      Ιφικράτης

      Delete
    2. Και η υποθαλάσσια εξόρυξη προκαλεί καταστροφή στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

      Delete
  4. και οι αριστεριστικες καροτικες κλανιες προκαλουν μολυνση του περιβαλλοντος και ασφυξια στον πλανητη.....

    ReplyDelete