Saturday, April 18, 2015

Τα σμήνη μη-επανδρωμένων οχημάτων θα αποτελούν την τελευταία λέξη της μόδας στα μελλοντικά αντάρτικα πόλεων



Οι εξελίξεις στον τομέα των μη-επανδρωμένων οχημάτων (drones) τα οποία χρησιμοποιούνται στον πόλεμο 4ης γενεάς δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους.

Η ισλαμική οργάνωση ISIS που προσπαθεί να επιβάλλει το ισλαμικό χαλιφάτο, χρησιμοποιεί μη-επανδρωμένα οχήματα στο αντάρτικο πόλεων που διεξάγει. Πρόκειται για μία εξέλιξη στον ανταρτοπόλεμο από μη-κρατικούς δρώντες.

Οι αμερικανοί σχεδιαστές πολέμου ανησυχούν διότι σε λίγα χρόνια όλα τα κράτη αλλά και ισχυροί μη-κρατικοί δρώντες θα διαθέτουν μη-επανδρωμένα οχήματα με οπλικά συστήματα.

Η ISIS δεν έχει ακόμη στην διάθεσή της τα εξελιγμένα drones των αμερικανών, αλλά το ότι έχει ενσωματώσει στο τακτικό επίπεδο drones απλής κατασκευής που συλλέγουν πληροφορίες από αέρος, δείχνει τον ρυθμό διαχύσεως και αφομοιώσεως της νέας τεχνολογίας από αντάρτικες οργανώσεις.

Το σύγχρονο αντάρτικο πόλεων θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε σμήνη από μη-επανδρωμένα οχήματα, (swarming drones)




Πρέπει να γνωρίζουμε ότι έχουν αναπτυχθεί ιδέες περί πολέμου ανοικτού κώδικος (open-source warfare concept), εδώ και αρκετά χρόνια. Ο πόλεμος ανοικτού κώδικος αναπτύσσεται με τεχνικές αντίστοιχες του λογισμικού ανοικτού κώδικος. Δεν υπάρχει μία ομάδα στρατηγών που καθορίζει στρατηγική και τακτική, ούτε κάθετη ιεραρχία, ούτε επίσημοι κανόνες εμπλοκής, ούτε κρατικό μονοπώλιο βίας, ούτε σεβασμός διεθνών κανόνων πολέμου.

Υπάρχουν πολλές αυτόνομες ομάδες, οι οποίες αναλαμβάνουν να εξειδικευτούν σε τομείς, να βρούν μόνες τους χρηματοδότηση, να αναπτύξουν το δικό τους επιχειρησιακό σχέδιο, να πλήξουν τον εχθρό όταν θεωρούν αυτές κατάλληλο το περιβάλλον.

Στον πόλεμο ανοικτού κώδικος οι τεχνικές πολέμου εξελίσσονται ραγδαίως έξω από τις στρατιωτικές ακαδημίες και αντιγράφονται με μεγάλη ταχύτητα από τους αντάρτες πόλεων.

Τέλος πρέπει να ενσωματώσουμε στο πολεμικό μας δόγμα την έννοια του Υβριδικού Πολέμου (hybrid warfare). Ο Υβριδικός Πόλεμος είναι μία ολιστική μορφή πολέμου, η οποία περιλαμβάνει συμβατικές και μη-συμβατικές πολεμικές επιχειρήσεις, σύμμετρες και ασύμμετρες απειλές, συνεργασία ανταρτών με υπερεθνικά εγκληματικά δίκτυα, συνδυασμό κλασσικών πολεμικών ενεργειών με τρομοκρατικές δράσεις, ψυχολογικό πόλεμο, πόλεμο πληροφοριών, οικονομικές κυρώσεις, πολιτικό πόλεμο, πολιτισμικό πόλεμο.

Στον Υβριδικό Πόλεμο δεν υφίσταται διαφορά μεταξύ πολέμου και ειρήνης, ούτε γίνεται διαχωρισμός μεταξύ εμπολέμων και αμάχου πληθυσμού.




4 comments:

  1. Ωραία, ετοιμαστείτε γιατί δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα.
    Μπήκα σήμερα στον ηλεκτρικό από Μοναστηράκι προς Κηφισιά και το τραίνο ήταν ασφυσκτικά γεμάτο λαθρεποίκους, με κουτσούβελα, μπαγκάζια, iphone, δερμάτινα ρούχα, καλοντυμένοι! Μόνο για "φτωχούς" μετανάστες δεν μπορούσα να τους δω. Όλοι νέοι, ως 35 ετών και μιλούσαν σε άγνωστες γλώσσες, αλλά όταν κοιτούσαν γυναίκες (ελληνίδες ή τουρίστριες) έλεγαν συχνά f@ck... Είναι ζήτημα αν υπήρχαν 4 - 5 Έλληνες ή τουρίστες σε κάθε βαγόνι.
    Ίσως ήταν η ιδέα μου μιάς και δεν έχω την ευρύτητα πνεύματος που διαθέτει η κυρά τασία και μιλάει για ΜΗΔΕΝ παραβατικότητα. Τι θα κάνουν όλοι αυτοί σε μιά χώρα που ο λαός της πεινάει;
    Βγήκα στην επόμενη στάση και δεν ξαναμπαίνω ηλεκτρικό.
    Το ωραίο είναι ότι όταν πήγα να πάρω το λεωφορείο έγραφε : τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς φροντίζουν για το περιβάλλον! Σίγουρα ο ηλεκτρικός φροντίζει να κολλήσουμε χολέρα, τύφο, ηπατίτιδα, φυματίωση και ότι άλλο κουβαλούν όλοι αυτοί ....

    ReplyDelete
  2. πολύ ωραίο το άρθρο σου Ιφικράτη, αλλά το συγκεκριμένο θέμα έχει μεγαλύτερες κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις.

    Δηλαδή ο κώδικας ανοιχτού λογισμικού σε hardware και software έχει μία απίστευτη δυναμική που πλήττει χωρίς να το καταλαβαίνει και χωρίς να έχει τέτοια πρόθεση όλες τις προσπάθειες τεχνολογικού συγκεντρωτισμού. Δημιουργείται μια απέραντη λίμνη γνώσης που οποιοσδήποτε μπορεί να την εκμεταλλευτεί και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μια φτωχή και μικρή οικονομία μπορεί να ημιαυτονομηθεί και να παράγει πλούτο.

    Π.χ. Η Ελλάδα με ελάχιστους πόρους μπορεί να δημιουργήσει μια μικρή βιομηχανία όπλων ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται... Λόγο όλων αυτών των τεχνολογικών εξελίξεων είναι πολύ ποιο εύκολο από τεχνικής άποψης το στήσιμο μικρών βιομηχανιών ή βιοτεχνιών αρκεί φυσικά να υπάρξουν προστατευτικές οικονομικές πολιτικές και ορθά κίνητρα για την δημιουργία μικρών αποκεντρωμένων καινοτόμων επιχειρήσεων.

    ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ! ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΕΜΑΣ!

    ReplyDelete
  3. https://m.youtube.com/watch?v=SNPJMk2fgJU

    ReplyDelete
  4. @ AnonymousApril 18, 2015 at 12:16 PM


    Αρκετούς απ αυτους θα τους κυνήγησε ο Άσαντ και μας ήρθαν...

    ReplyDelete