Tuesday, April 8, 2014

Τεφροδόχος με γαμμάδιον, αρχαιολογικό εύρημα στην Κύπρο





Ο Κύπριος συναγωνιστής Αχιλλεύς κατά το πρόσφατον ταξείδι στην Κύπρο μού επέδειξε τεφροδόχον ήτις φέρει το γαμμάδιον. Ισχυρίστηκε ότι είναι τεφροδόχος Ιερέως.

11 comments:

  1. Το τετράγαμμα (ευρέως γνωστό ως σβάστικα) είναι πανάρχαιο σύμβολο που συναντάται σε όλη κυριολεκτικά την υφήλιο. Σχεδιαστικά αποτελεί εξέλιξη του ισοσκελούς σταυρού, συμβόλου ακόμη αρχαιότερου που συμβολίζει τον ηλιακό δίσκο. Το τετράγαμμα διασκευάζει τον ισοσκελή σταυρό προσδίδοντάς του το στοιχείο της κίνησης και, λόγω των τεσσάρων σκελών του, συμβολίζοντας την αέναη διαδοχή των εποχών.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σύμφωνοι είναι πανάρχαιο σύμβολο,ωστόσο έχει σε πρόσφατα τραυματικά για την ανθρωπότητα γεγονότα ταυτιστεί με το γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό.
      Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να το καθαρίσουμε,ποιό το όφελος ;
      Επίσης στα ίδια πλαίσια της ιστορίας των συμβόλων η γαλανόλευκη σημαία του ελλαδικού κρατιδίου είναι η σημαία της βρετανικής εταιρείας ανατολικών ινδιών με τη γαλάζια απόχρωση του βασιλικού οίκου της Βαυαρίας.Πιστεύετε ότι μια αναδρομή στην ιστορία του συμβόλου θα ήταν επωφελής,αφου θα καταδείκνυε την αδιάλειπτη εξάρτηση του ελλαδικού κρατιδίου και των κατοίκων του από ξένες δυνάμεις.
      Αφήστε λοιπόν την αποκάθαρση του τετραγράμμου και κάντε μια ενδοσκόπιση.

      Delete
    2. Μάλλον δεν καταλαβαίνεις τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε σε σύμβολα τέτοιου είδους. Δεν καταλαβαίνεις με τι έχουμε να κάνουμε.

      Πρώτον, δεν εξαρτάται από εμάς ή κάποιους άλλους να 'καθαρίσουμε' ή να 'βρωμίσουμε' το τετράγαμμα, επειδή ήδη χρησιμοποιείται με τις παραδοσιακές του σημασίες από εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο. Το σύνολο των ανθρώπων στους οποίους ο 'καθαρισμός' του συμβόλου προκύπτει ως δίλλημμα, είναι ελάχιστο μπροστά στο σύνολο των ανθρώπων εκείνων που δεν βλέπουν καμμία τέτοια ανάγκη.

      Αλλά ακόμη και όλοι οι άνθρωποι να συμφωνούσαν στο ότι το τετράγαμμα έχει ταυτιστεί με τον Ναζισμό, αυτή η σύνδεση θα ήταν απλά θέμα χρόνου να εκλείψει και θα έσβηνε μαζί με την αντιναζιστική προπαγάνδα. Ιστορικά, ο Χίτλερ ωχριά μπροστά σε αρκετούς άλλους ας πούμε mass murderers (π.χ. τον 5o μαχχ αιώνα ο Αττίλας υπήρξε πολύ μεγαλύτερη απειλή για τον δυτικό κόσμο αλλά σήμερα λίγοι γνωρίζουν την ιστορία του) και με το πέρασμα του χρόνου δεν θα μπορούσε παρά να τοποθετηθεί στις σωστές διαστάσεις.

      Ακόμη κι αν αυτό αργούσε να γίνει, ο ισοσκελής σταυρός για λόγους σχεδιαστικούς παραμένει ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ η απλούστερη δυνατή απεικόνιση του ηλιακού δίσκου και το τετράγαμμα παραμένει ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ο απλούστερος τρόπος για να προσδώσεις κίνηση στον ισοσκελή σταυρό. Μπορούν η ναζιστική ή η αντιναζιστική προπαγάνδα να τα βάλουν με τη Γεωμετρία; Όχι. Άρα σύμβολα τέτοιου είδους δεν μπορούν να 'βρωμίσουν', ούτε να 'καθαριστούν'.

      Άκου τώρα και το άλλο. Ακόμη κι αν εμείς οι ελληνόθρησκοι υιοθετούσαμε το σκεπτικό σου, τότε θα έπρεπε να χαρίσουμε τη μισή θεολογία μας στον Χριστιανισμό, μιας και αυτός έχει φροντίσει να απαλλοτριώσει βασικότατους όρους όπως Δαίμων, Είδωλο, Εωσφόρος, Αίρεση, Αμαρτία κτλ. Όχι απλά λοιπόν οφείλουμε να 'καθαρίζουμε' όποιον όρο ή σύμβολο έχει απαλλοτριωθεί, αλλά να το χρησιμοποιούμε εντελώς απροσχημάτιστα, ως η απαλλοτρίωσή του αυτή να μη συνέβει ΠΟΤΕ, ούτε καν ως απόπειρα.

      Delete
    3. Όσο για τη σημαία, το να υποστηρίζεις ότι ανήκει σε κάποια "βρετανική εταιρεία ανατολικών ινδιών" είναι ομοίως παράλογο.

      Ανήκει ο ισοσκελής σταυρός στην βρετανική εταιρεία ανατολικών ινδιών;
      Ανήκει το γαλάζιο χρώμα στην βρετανική εταιρεία ανατολικών ινδιών;
      Είναι η βρετανική εταιρεία ανατολικών ινδιών αυτή που επινόησε τον ισοσκελή σταυρό, τις ρίγες ή το γαλάζιο χρώμα;

      Βλέπεις ότι η Ελλάδα έχει το ίδιο, τουλάχιστον (διότι υπάρχει και η πιθανότητα η βρετανική εταιρεία ανατολικών ινδιών να έχει ξεπατικώσει από την Ελληνική αρχαιότητα), δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα εικαστικά αυτά στοιχεία με την βρετανική εταιρεία ανατολικών ινδιών.

      Delete
  2. Αν έχεις ενδείξεις-αποδείξεις για την αρχαιοελληνική προέλευση της γαλανόλευκης ας τις παραθέσεις.
    Τα υπόλοιπα είναι σοφιστείες και μάλιστα φτηνές.
    Τα σύμβολα επχουν σημασία σε απμεση σύνδεση με το πολιτισμικό τους περιβάλλον,η άποψη της αναλλ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ούτε εγώ έχω αποδείξεις για την αρχαιοελληνική προέλευση της γαλανόλευκης, ούτε εσύ μπορείς να αποδείξεις την μη-προέλευσή της. Το να μπορούσαμε να αποδείξουμε το ένα ή το άλλο, θα προϋπέθετε ότι γνωρίζαμε επακριβώς όλα τα εμβλήματα και οικόσημα που υπήρχαν στην αρχαιότητα. Ενώ αντιθέτως, γνωρίζουμε πολύ μικρό μέρος τους.

      Αυτό που λέω και το οποίο σου έχει κατεδαφίσει την επιχειρηματολογία ώστε βολικότατα να το χαρακτηρίζεις "σοφιστεία" (άρα δεν ξέρεις καν τι σημαίνει σόφισμα), είναι ότι σύμβολα τέτοια κλίμακας δεν ανήκουν -και δεν μπορούν να ανήκουν- ούτε στον ναζισμό, ούτε στον αντιναζισμό, ούτε στην Ελλάδα, και ούτε βεβαίως σε κάποια... βρετανική εταιρεία ανατολικών ινδιών. (Το μόνο που θα μπορούσε να χρεωθεί στην τελευταία είναι η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ κατανομή των συμβόλων επάνω στη σημαία, αλλά ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ, επειδή σημαίες με το σύμβολο πάνω αριστερά και τον υπόλοιπο χώρο καλυμμένο από ρίγες υπήρξαν πολύ πριν εμφανιστεί η βρετανική εταιρεία ανατολικών ινδιών.)

      Αν τα σύμβολα αυτά ανήκουν κάπου, αυτό θα είναι μια βασική και πρωτογενής φυσιοκρατική θρησκευτικότητα που εκτιμούσε τον ζωοδότη Ήλιο και τον ζωοδότη κύκλο των Εποχών.

      Άντε τώρα σε κάποιο ήσυχο μέρος να σκεφτείς ξανά αυτά που διάβασες, γιατί κάτι μου λέει πως ούτε τώρα τα κατάλαβες.

      Delete
    2. ΕιδωλολάτρηςApril 11, 2014 at 2:55 AM

      Έλλην
      μην τους βάζεις σε υπερωρία τα λιγοστά εγκεφαλικά κύτταρα που τους έχουν απομείνει.

      Είναι αριστεροί και στο κατηχητικό τους έλεγαν ότι η Ελλάδα έχει κλεμμένη σημαία. Κατά βάθος είναι και χριστιανούληδες. Τους μιλάς για ηλιακά σύμβολα ενώ αυτοί βλέπουν κατατρεγμένους πρόσφυγες πολέμου και επί Γης ειρήνη.

      Δείξε λίγο έλεος.

      Delete
  3. Στο δια ταύτα κύριοι "ΕΛΛΗΝΕΣ",εσείς θέλετε να γυρίσουμε στους συμβολισμούς της νεολιθικής εποχής,αποσπώντας το σύμβολο από τον ιστορικό του περίγυρο.
    Ειδικά ο ειδωλολάτρης μάλλον είναι το χαρακτηριστικό παράγωγο των κατηχητικών των ρασοφόρων,αφού έχει ανάγκη την πίστη,απλά άλλαξε αντικείμενο.
    Καμμια απολύτως επιχειρηματολογία,σαχλές σοφιστείες και χαρακτηρισμοί.
    Ευτυχώς είστε και θα παραμείνετε μια γραφική μειοψηφία,η οποία όταν επιχειρεί να απευθυνθεί στην κοινωνία προκαλεί το γέλιο (βλ. "αναπαραστάσεις εθνικών τελετών" και εμφανίσεις με περικεφαλαίες κλπ.).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν υπάρχει "ιστορικός περίγυρος". Επειδή ένας τρελός χρησιμοποίησε ένα σύμβολο δεν σημαίνει τίποτα για το σύμβολο από μόνο του. Ακόμα και στον Ινδουισμό και τον Βουδισμό το χρησιμοποιούν ακόμη, οπότε δεν είναι "νεολιθικό" όπως λες:

      http://rotarytattoomachine.co/blog/wp-content/uploads/2012/09/swastika_ganesh.jpg
      http://www.swingingarms.com/shop/highly-reflective-red-swastika-sticker/

      Μέχρι και στην Βουλή υπάρχει.

      http://www.xryshaygh.com/assets/images/news/bouli_1.jpg

      Το αντίθετο από ότι θεωρείς εσύ συμβαίνει, με το να αφαιρεί το σύμβολο κάποιος διότι ένας τρελός το χρησιμοποιεί, δίνει σημασία στον τρελό και τον θεωρεί σημαντικό. Φυσικά και το σύμβολο είναι πιο σημαντικό από έναν τρελό που πλέον δεν ζει.

      Delete
    2. Επίσης οι διάφοροι εφήμεροι ταυτισμοί πάνε και έρχονται. Το αποκλείεις στο μέλλον κάποιος ευεργέτης να χρησιμοποιήσει το σύμβολο και έτσι να θεωρείται καλό και να χρησιμοποιείται παντού; Γιατί να μην το κάνουμε εμείς αυτό; Άρα το επιχείρημα της ταύτισης είναι άκυρο, καθώς το νόημα του μπορεί κάλλιστα να αλλάξει ξανά με τον καιρό.

      Delete
  4. Η σημαία της ανατολικής εταιρίας των Ινδιών είναι ακριβώς το ίδιο μόνο που αντί για μπλε έχει κόκκινο. Βλέπε:

    http://www.iphicratisamyras.com/2013/10/blog-post_26.html

    Φυσικά και πρέπει να την αλλάξουμε, δεν είναι καθόλου ελληνική.

    ReplyDelete