Monday, August 7, 2017

Κίνα και Ρωσία υπέρ των δυτικών κυρώσεων εις βάρος της Βορείου Κορέας. Τραγικό λάθος



Η Ρωσία και η Κίνα σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, επέβαλαν κυρώσεις στην Βόρειο Κορέα, μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επειδή η Βόρειος Κορέα αναπτύσσει βαλιστικό πρόγραμμα με πυρηνικά όπλα.

Πρόκειται για στρατηγικό λάθος. Οι δύο ασιατικές χώρες αντί να πιέζουν τις ΗΠΑ και την Δύση ώστε να σταματήσουν τις απειλές εις βάρος της Βορείου Κορέας, αποθρασύνουν τον δυτικό ιμπεριαλισμό υποχωρώντας στις απαιτήσεις του.

Οι ΗΠΑ θέλουν αλλαγή καθεστώτος στην Βόρειο Κορέα. Το ίδιο επιζητούν και στην Συρία. Το ίδιο και στο Ιράν. Το ίδιο και στην Βενεζουέλα. Το ίδιο και στην Ρωσία. Το ίδιο και στην Κίνα. Κάθε υποχώρηση του πολυπολικού κόσμου στις ιταμές προκλήσεις των ΗΠΑ στην Κορεατική χερσόνησο, θα έχει ως αποτέλεσμα νέους πολέμους και νέες καταστροφές σε άλλα σημεία του πλανήτου.

Η δυτική προπαγάνδα διαχέει την εικόνα ενός παρανοϊκού Βορειο-Κορεάτη ηγέτη, ο οποίος τάχα θέλει να καταστρέψει τον κόσμο.

Αν μελετήσει κάποιος την πρόσφατη ιστορία, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Βόρειος Κορέα πράττει αυτό ακριβώς που θα έπρεπε να πράξει κάθε νουνεχής ηγέτης. Δημιουργεί αποτρεπτική ισχύ, και δεν υποχωρεί μπροστά στις δυτικές απειλές και στις διεθνείς κυρώσεις. Το καθεστώς της Βορείου Κορέας δεν έχει σκοπό να επαναλάβει τα στρατηγικά λάθη του Καντάφι, του Σαντάμ Χουσεΐν, και του Μπασάρ αλ-Άσσαντ. Και οι τρείς ηγέτες διέκοψαν τα εξοπλιστικά προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής. Αλλά οι χώρες τους κατεστράφησαν από τους δυτικούς ιμπεριαλιστικούς στρατούς. Η υποχωρητικότητά τους έναντι των δυτικών πιέσεων δεν τους βοήθησε καθόλου.

Είναι άκρως επικίνδυνο να κάθεσαι σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων όπου ο Αμερικανός διαπραγματευτής θα κρατά ένα περίστροφο(πυρηνικά και βιοχημικά όπλα), ενώ εσύ θα είσαι άοπλος. Και ύστερα να περιμένεις βλακωδώς να γίνει λογική συζήτηση με τον Αμερικανό διαπραγματευτή.

Το Ιράν από την δική του πλευρά πράττει το λάθος να προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από ειρηνικά πυρηνικά προγράμματα, ενώ θα έπρεπε να δηλώνει ευθαρσώς στην Διεθνή Κοινότητα ότι χρειάζεται πυρηνικά όπλα για να εξισορροπήσει τα πυρηνικά όπλα που διαθέτουν οι αντίπαλοί του, Ισραήλ, Πακιστάν, ΗΠΑ, από τα οποία σαφώς κινδυνεύει η εθνική ασφάλεια του Ιράν.

Είναι απαράδεκτο να θεωρείται φυσιολογικό από την Ρωσία και την Κίνα το ότι οι ΗΠΑ, το Πακιστάν, και το Ισραήλ, θα διαθέτουν όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά το Ιράν και η Βόρειος Κορέα δεν θα δικαιούνται κάτι ανάλογο.

Οι ΗΠΑ είχαν το θράσος να χρηματοδοτούν ανοικτά τους τζιχαντιστές στην Συρία, και αντί να αποβληθούν από την διεθνή διπλωματική κοινότητα, παριστάνουν τους τιμητές. Δυστυχώς με την ανοχή της Κίνας και της Ρωσίας.

Πρόκειται για στρατηγικό λάθος των δύο Ασιατικών γιγάντων. Δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να επιτρέψουν τον αφοπλισμό μικροτέρων χωρών που αντιτάσσονται στον δυτικό ιμπεριαλισμό. Αλλιώς θα το πληρώσουν και οι δύο πολύ ακριβά. Όπως γράψαμε και πιο πάνω, μετά την Βόρειο Κορέα, θα έχει σειρά το Ιράν. Και αν υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν, η γεωστρατηγική θέση της Ρωσίας θα καταστεί εξαιρετικώς επισφαλής.
Κίνα και Ρωσία αντί να πιέζουν για την απο-πυρηνικοποίηση της Βορείου Κορέας, πρέπει να πιέσουν την διεθνή κοινότητα να επιβάλλει κυρώσεις στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ ώστε να σταματήσουν να διαπράττουν εγκλήματα εις βάρος χωρών όπως η Συρία.
Ενώ οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στην Βόρειο Κορέα, την ίδια στιγμή περικυκλώνουν με πυραύλους την Κίνα και την Ρωσία.
Οι ηγεσίες της Ρωσίας και της Κίνας με την διπλωματική συμπεριφορά τους αποδεικνύουν ότι δεν είναι έτοιμες να ανατρέψουν την Αμερικανική ηγεμονία.
Η Ρωσία εξευτελίζεται διεθνώς διότι από την μία μεριά παραπονείται όταν τα δυτικά κράτη τής επιβάλλουν κυρώσεις, από την άλλη μεριά η ίδια επιβάλλει κυρώσεις σε ένα μικρότερο κράτος(Βόρειος Κορέα) που μάχεται για τους ίδιους λόγους που μάχεται και η Ρωσία κατά της Δύσεως.
Η Κίνα δειλιάζει. Αντί να απωθήσει βιαίως τους Αμερικανούς από την Νοτιοανατολική Ασία, συμπράττει μαζί τους στις κυρώσεις εις βάρος της Βορείου Κορέας. Ενώ οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει επισήμως ότι ετοιμάζονται για προληπτικό πόλεμο κατά της Βορείου Κορέας, η Κινεζική ηγεσία τρέφει αυταπάτες ότι με διπλωματικές εκκλήσεις θα αποκλιμακώσει την κρίση.
Όσο ο δυτικός συνασπισμός διαισθάνεται αδυναμία εκ μέρους των Ασιατικών χωρών, τόσο θα αποθρασύνεται. Πρόκειται για μαύρη μέρα για την Κινεζική διπλωματία, η οποία αντί να θυμάται τί υπέφερε από την Δύση στους πολέμους για το όπιο, συνασπίζεται με τους δυτικούς ιμπεριαλιστές.
Θα είχε ενδιαφέρον να προβλέψουμε την στάση της Κινεζικής ηγεσίας σε περίπτωση προληπτικού πολέμου εις βάρος της Βορείου Κορέας. Θα συνέχιζε και τότε τις κυρώσεις εις βάρος της Βορείου Κορέας; Τότε θα ήταν αργά για την Κίνα.
Η ανατροπή του καθεστώτος στην Βόρειο Κορέα θα οδηγούσε στην επανένωση με την Νότιο Κορέα, στην επιβολή καπιταλιστικού φιλοδυτικού καθεστώτος σε όλη την Κορέα, και κατ' επέκταση στην αμερικανοποίηση και δορυφοροποίηση της Βορείου Κορέας. Τότε οι αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές θα έφταναν ακόμη πιό κοντά στα Κινεζικά σύνορα.
Φαίνεται ότι η Κινεζική ηγεσία θεωρεί απίθανο ένα τέτοιο σενάριο. Και προσπαθεί με εκκλήσεις να αποτρέψει το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα (THAAD system) από το να εγκατασταθεί στην Νότιο Κορέα. Για πόσο όμως;
Η Κίνα πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις στις ΗΠΑ προκειμένου να σταματήσουν το πυραυλικό και πυρηνικό τους πρόγραμμα, και όχι στην Βόρειο Κορέα. Μόνον έτσι θα αποδείξει ότι διαθέτει το υπόβαθρο για να γίνει η πρώτη δύναμη στον κόσμο. Τώρα ακολουθεί πολιτική ουραγού.
Ασχέτως του πολιτικού συστήματος που εφαρμόζει, η Βόρειος Κορέα συμπεριφέρεται ως κλασσική αναθεωρητική δύναμη.
Αδιαφορεί πλήρως για τις απειλές των ΗΠΑ και εξοπλίζεται σαν αστακός, προκειμένου να αναθεωρήσει την καθεστηκυία γεωστρατηγική τάξη πραγμάτων στην Νοτιοανατολική Ασία, κάτι που θα έπρεπε να κάνει και η δική μας Χώρα σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

1 comment:

  1. πρεπει και η ελλαδα να αποκτησει επειγοντως πυρινικα οπλα και ατομικες βομβες.
    ειναι ζητημα βιολογικης επιβιωσης μας
    φυσικα μια μελλοντικη εθνικιστικη ελλαδα....

    ReplyDelete