Wednesday, June 4, 2014

Τα γεγονότα στην Ανατολική Ουκρανία μας παρέχουν σοβαρά διδάγματα


Η αεροπορία της Δυτικής Ουκρανίας βομβαρδίζει σφάζοντας ανηλεώς τους αυτονομιστές ρωσσόφωνους της Ανατολικής Ουκρανίας αλλά ο Πούτιν αρνείται να επέμβει. Ενώ τους ώθησε να εξεγερθούν, τώρα τους εγκαταλείπει. Αρνείται μέχρι στιγμής να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στο Donetsk και στο Lugansk, με τα οποία οι κάτοικοι ζητούν αφ' ενός απόσχιση από την Ουκρανία, αφ' ετέρου ένωση με την Ρωσσία. 

Πρώτον, η Ρωσσία του Πούτιν δεν μπορεί ακόμη να αποτελέσει αντίπαλον δέος στον ευρωατλαντισμό διότι δεν έχει συμπήξει ευρεία στρατιωτική συμμαχία ικανή να εξισορροπήσει την ισχύ του ΝΑΤΟ. 

Δεύτερον, οι ελπίδες αρκετών Ελλήνων για βοήθεια από την Ρωσσία ως στρατηγικού εταίρου πρέπει να επανεκτιμηθούν. Από την στιγμή που η ρωσσική ηγεσία επιδεικνύει τέτοια αδυναμία και μάλιστα για ζωτικής σημασίας πρόβλημα, όπως είναι ο κίνδυνος να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, οι συναισθηματισμοί ωρισμένων Ελλήνων θα έχουν τα τραγικά αποτελέσματα των Ορλωφικών.

Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν πρέπει να επιδιώκουμε συμμαχίες εκτός ΝΑΤΟ. Ισχυρίζομαι ότι δεν πρέπει να είμαστε αιθεροβάμονες. 

Τρίτον, η ρωσσική ηγεσία μάλλον διαπραγματεύεται με τους αμερικανούς ανταλλάγματα στο Ιράν και στην Συρία. Όμως η αλγεινή εντύπωση αδυναμίας που προβάλλει προς τα έξω θα της στερήσει πολλούς εν δυνάμει συμμάχους.

3 comments:

  1. Καταρχήν εδώ υπάρχει η πάλη ανάμεσα σε 2 δίκαια.

    Από τη μια, το εθνικό δίκαιο των Ουκρανών να θέλουν μια πατρίδα ανεξάρτητη από τον ρώσο γείτονα, ο οποίος επειδή είναι πολύ ισχυρότερος, δεν μπορεί να μην τους δυναστεύει.

    Από την άλλη, το λαϊκό δίκαιο των Ρωσόφωνων σε μια κυβέρνηση εκλεγμένη που ανατράπηκε παράνομα και με εξω-ουκρανική βοήθεια.

    Στην Ουκρανία, το δίκαιο της Πατρίδας αντιμάχεται το δίκαιο του Λαού. Γι αυτό η ουκρανική υπόθεση είναι θεμελιώδους σημασίας για τους ευρωπαίους εθνικιστές και η κατάσταση στην Ουκρανία τώρα και στο μέλλον, θα αποτελέσει καθρέπτη των αντινομιών, ασυνεπειών και αδιευθέτητων θεμάτων που υπάρχουν στο γενικότερο Ευρωπαϊκό εθνοκεντρικό κίνημα. Αντινομίες που οφείλει να λύσει το κίνημα, πρίν σταθεί ικανό να προτείνει την συμπαγή θεωρία εκείνη που θα χτυπήσει και θα ακυρώσει τον φιλελευθερισμό και τον πολιτισμικό μαρξισμό. Μέχρι στιγμής σε επίπεδο ιδεών νικά και εδώ ο κοσμοπολιτισμός και, κατά προέκταση, η εκπρόσωπός του ΗΠΑ.

    Η στρατηγική της Ρωσίας είναι δευτερεύον θέμα. Το τι θα κάνει η Ρωσία έχει σημασία κυρίως προς τη Ρωσία. Ανεξάρτητα από το ποιός θα υπερισχύσει στρατιωτικά στην Ουκρανία, τα Έθνη και οι πολιτικές τους οφείλουν να είναι αυτοδύναμα, αν θέλουν να είναι και αυτόνομα. Η Χ.Α καλά θα κάνει να αφήσει την συμμαχολογία αν θέλει να προσφέρει καλή υπηρεσία προς το έθνος. Η συμμαχολογία δεν θα ανεβάσει την Χ.Α πάνω από το 15%, αλλά η ενασχόλησή της με τις παραγωγικές τάξεις, με την αποκέντρωση των αστικών πληθυσμών, με την αντιστροφή της υπογεννητικότητας.

    ReplyDelete
  2. http://ristorante-verona.blogspot.gr/2014/06/blog-post_7376.html

    ReplyDelete
  3. Ειναι νωρις ακομα να κρινουμε.

    Τα ιδια πιστευαν και πολλοι για το θεμα της Κριμεας, οπου ενω αρχικα η Ρωσια ειχε αποκλεισει την προσαρτηση και φαινοταν διστακτικη, τελικα προχωρησε σε αυτο μετα απο καποιο καιρο. Ισως ειναι θεμα στρατηγικης της Μοσχας. Ισως υπαρχουν και συγκρουσεις μεταξυ της ρωσικης ελιτ για το τι πρεπει να γινει. Ισως περιμενουν να αρχισει η ουκρανικη οικονομια να αποσυντιθεται απο τα πακετα λιτοτητας του ΔΝΤ, και ετσι να οδηγησουν σε ανεξαρτητοποιηση την νοτιο-ανατολικη ουκρανια. Υπαρχει βεβαια και το θεμα Μολδαβια, με τις φιλο-ρωσικες αυτονομες περιοχες Υπερδνειστεριας και Γκαγκαουζιας.

    Οπως και να εχει η Ρωσια ειναι η τελευταια ελπιδα για τη δημιουργια ενος εναλλακτικου πολου που θα οδηγησει σε απεξαρτηση απο τη παγκοσμιοποιηση. Η κατευθυνση προς τη δημιουργια της Ευρασιατικης ενωσης ειναι ελπιδοφορα. Μην ξεχναμε οτι περιλαμβανει μια χωρα με σοσιαλιστικη οικονομια (Λευκορωσια) ενω και η Ρωσια δεν ειναι ενταγμενη πληρως στις δομες της νεοφιλελευθερης παγκοσμιοποιησης. Εαν η Ρωσια αλωθει απο τη παγκοσμιοποιηση, τοτε τελειωσαμε ολοι....

    Το τι θα κανουμε ως χωρα ειναι νωρις ακομα. Πρωτα πρεπει να απελευθερωσουμε τη χωρα απο το κατοχικο καθεστως δοσιλογων-Ε.Ε-ΔΝΤ.

    Η αποχωρηση απο Ε.Ε-Ευρω ειναι παντως μονοδρομος εαν θελουμε να σωθει ο λαος και η πατριδα μας.

    ReplyDelete