Monday, May 12, 2025

Η Ελληνική στρατηγική για τους υδρογονάνθρακες πρέπει να αποσκοπεί στην απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και στην ενεργειακή ασφάλεια και αυτάρκεια της Ελλάδος

 

Η Ελληνική στρατηγική στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, πρέπει να είναι πολυδιάστατη και υβριδική.

Πρώτον, να προσπαθεί να διαλύσει το πετρελαϊκό καρτέλ του ΟΠΕΚ, και το αναδυόμενο καρτέλ του φυσικού αερίου (Gas Exporting Countries Forum (GECF)).

Η Ρωσσία, το Κατάρ, και το Ιράν, επιθυμούν διακαώς την συγκρότηση ενός καρτέλ φυσικού αερίου, αντίστοχο του ΟΠΕΚ, για να μην επιτρέπουν τον ελεύθερο κανονισμό των τιμών στην διεθνή αγορά. Αν αρχίσουν να συντονίζουν μεταξύ των τις ποσότητες παραγωγής και εξαγωγής, τότε θα επισημοποιηθεί το καρτέλ φυσικού αερίου.

Δεύτερον, η Ελλάδα να προωθήσει και να συμμετάσχει στην δημιουργία ενός καρτέλ προμηθευτών πετρελαίου και φυσικού αερίου, μαζί με χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, ώστε να αλλάξει το ισοζύγιο διαπραγματευτικής ισχύος υπέρ των χωρών που εισάγουν υδρογονάνθρακες έναντι όσων εξάγουν.

Τρίτον, να προωθείται συνεχώς η αποκρατικοποίηση, και η (ελληνική) εξαγορά ξένων εταιριών που εξορύσσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ελέγχει ξένα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τέταρτον, η Ελλάδα προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες με φθηνούς υδρογονάνθρακες, αν χρειαστεί θα πρέπει να υποκινήσει χρωματιστές επαναστάσεις και αλλαγή καθεστώτων σε κράτη-στόχους. Εχθρικά κράτη δεν πρέπει να διαθέτουν ενεργειακό πλεονέκτημα σε υδρογονάνθρακες εις βάρος της Ελλάδος. Αν χρειαστεί, θα πρέπει να διαμελιστούν, και οι επαρχίες που διαθέτουν αρκετούς υδρογονάνθρακες να τεθούν υπό την προστασία της Ελλάδος.

Πέμπτον, η Ελλάδα να εξορύξει τα δικά της κοιτάσματα φυσικού αερίου, βασιζομένη σε δικές της εταιρείες εξορύξεως και διυλύσεως, και όχι σε ξένες πολυεθνικές. Αφ' ενός έτσι θα δημιουργηθεί μία εθνοκεντρική αστική τάξη. Αφ' ετέρου το μετοχικό κεφάλαιο τέτοιων εταιρειών πρέπει να ελέγχεται κατά ένα σημαντικό ποσοστό από τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδος. Από τα κέρδη θα χρηματοδοτούνται οι ένοπλες δυνάμεις και θα καλύπτεται το κόστος προστασίας που θα παρέχουν στους αγωγούς και στις εγκαταστάσεις υδρογονανθράκων.

Έκτον, η Ελλάδα να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο, προμηθευομένη πετρέλαιο και φυσικό αέριο από πολλές χώρες, ακόμη και από χώρες που έχουν υποστεί δυτικές κυρώσεις. Η Ελληνική ενεργειακή ασφάλεια είναι σημαντικωτέρα από τα δυτικά φιρμάνια.

No comments:

Post a Comment