Monday, June 26, 2023

Η αποχή δεν επηρέασε τα μικρά κόμματα που εισήλθαν στην Βουλή, ενώ η αποχή από τις επαναστατικές διαδικασίες επηρέασε το συνολικό αποτέλεσμα

 

Με την είσοδο των κομμάτων Σπαρτιάτες και Νίκη στην Βουλή, παρά το τεράστιο ποσοστό αποχής, καταρρέει για πολλοστή φορά το κουραστικό αφήγημα των εκλογομανών που ως συνήθως επιρρίπτουν την ευθύνη για την ήττα των δικών τους κομμάτων στην αποχή.

Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, δύο κόμματα από το πουθενά, χωρίς πρόγραμμα και χωρίς τοπικές οργανώσεις, απέσπασαν αθροιστικώς περίπου 8.3%. Και δεν τα επηρέασε καθόλου η αποχή.

Άρα δεν φταίει η αποχή για το εκλογικό αποτέλεσμα, είτε λέγεται αυτοδυναμία της ΝΔ, είτε καταποντισμός του Σύριζα.

Για το συνολικό αποτέλεσμα που σηματοδοτεί πολιτική παρακμή, φταίει η αποχή από τις επαναστατικές διαδικασίες.

Εις ό,τι αφορά τον καταποντισμό του πασοκοποιημένου μνημονιακού Σύριζα, ουσιαστικώς δεν είναι καταποντισμός διότι Πασόκ και Σύριζα είναι δύο παραρτήματα του ιδίου κόμματος.

Αθροιστικώς έλαβαν περίπου το 29.6%. Αν συνενωθούν, θα έχουν το ποσοστό που είχε ο Σύριζα πριν τις εκλογές του Μαΐου.

Το αν διασπαστεί ή εξαϋλωθεί ο Σύριζα είναι αδιάφορο διότι έτσι και αλλιώς η παρουσία του ήταν αδιάφορη. Από το 2015 ευθυγραμμίστηκε πλήρως σε όλα τα μεγάλα ζητήματα με το Πασόκ και την ΝΔ.

Η κατά καιρούς μετατόπιση ψηφοφόρων από τον Σύριζα στο Πασόκ, από την ΝΔ στον Σύριζα και τανάπαλιν, είναι ανούσια από πλευράς πολιτικής αναλύσεως.

Αυτό που έχει ουσία είναι ότι το ευρωδουλικό μνημονιακό μπλοκ, Πασόκ-ΝΔ-Σύριζα, διατήρησε τις δυνάμεις του. Έλαβε αθροιστικώς περίπου το 70.2%.

Φυσικά τα εκλογικά νούμερα διαστρεβλώνουν την πολιτική πραγματικότητα. Αφαιρώντας την αποχή και το καλπονοθευτικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα για το μνημονιακό μπλοκ.

Η μεγάλη αποχή αποδεικνύει ότι αρκετός κόσμος δεν περιμένει τίποτε από τις καθεστωτικές πολιτικές παρατάξεις. Και επειδή μέχρι στιγμής δεν έχουν συγκροτηθεί αξιόπιστες αντισυστημικές πολιτικές δυνάμεις, παραμένει πολιτικώς αδρανής.

Αυτό μπορεί να αλλάξει εν ριπή οφθαλμού, όπως απέδειξε και η είσοδος μικρών κομμάτων που δεν είναι αντισυστημικά, αλλά προσπαθούν να παρουσιάσουν μία αντισυστημική εικόνα.

1 comment:

  1. χωρίς αποχή δεν θα έμπαιναν τα μικρά, θα είχαν το μισό ποσοστό, η αποχή περιέχει νεκρούς, μετανάστες, πολύ νέους που είναι στον κόσμο τους και ψάχνουν για αλλαγή φύλου, όσοι δεν πιστεύουν σε κοινοβουλευτικές διαδικασίες εκφράζονται κεκαλυμμένα στο διαδίκτυο και είναι άγνωστος ο αριθμός τους καθώς γίνεται ψυχολογικός πόλεμος ότι αν δεν πιστεύεις στο σύστημα είσαι ναζί πράγμα το οποίο θεωρείται αρνητικό, ενώ η πλειοψηφία των Ελλήνων υποκύπτει στον τρόμο του καθεστώτος και στο άγχος της επιβίωσης, πολλοί έχουν παρανοήσει από τα αντικαταθλιπτικά και τα εμβόλια, οι αλλοδαποί είναι άλλη κατηγορία και χωρίζονται επίσης σε πολλές υποκατηγορίες και πρέπει να είναι πάνω από 5.000.000

    ReplyDelete